Πέθανε ο συγγραφέας Στρατής Χαβιαράς
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 85 ετών, ο συγγραφέας και πρώην αντιπρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, Στρατής Χαβιαράς. Ο Στρατής Χαβιαράς υπήρξε ένας σημαντικός και αναγνωρισμένος, στην Ελλάδα και στην Αμερική όπου έζησε για περισσότερα από 40 χρόνια, ποιητής και πεζογράφος. Υπηρέτησε τη λογοτεχνία όλη του τη ζωή με πάθος, τόσο από τις διάφορες θέσεις που κατείχε στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όσο και ως εκδότης λογοτεχνικών περιοδικών (όπως το Harvard
Ο Στρατής Χαβιαράς γεννήθηκε το 1935 στη Νέα Κίο της Αργολίδας όπου τελείωσε το δημοτικό, και τα επόμενα 20 χρόνια δούλεψε στις οικοδομές. Εξέδωσε τέσσερις συλλογές ποιημάτων, και το 1967, μετά από πρόσκληση του διακεκριμένου φιλολόγου Κίμωνα Φράιερ, ο οποίος αναγνώρισε το ταλέντο και το πάθος του για τη λογοτεχνία και τη γραφή και τον προσκάλεσε να εργαστεί μαζί του, μετανάστευσε στην Αμερική.
Ο Χαβιαράς έγινε βοηθός του Φράιερ στη μετάφραση της Οδύσσειας και της Ασκητικής του Καζαντζάκη και στη δακτυλογράφηση της εκτεταμένης αλληλογραφίας μεταξύ τους. Επίσης μετέφραζε στα ελληνικά και εκφωνούσε στο ραδιόφωνο τις ομιλίες του Φράιερ, στην εκπομπή «Η φωνή της Αμερικής». Μέσω του Φράιερ γνωρίστηκε με σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο Ουίλιαμ Φώκνερ, ο 'Αρθουρ Μίλερ, η Μέριλιν Μονρόε, ο Τένεσι Γουίλιαμς, ο Γουίλιαμ Ίντζ, κά. Κατά την παραμονή του στην Αμερική σπούδασε παράλληλα μηχανολογικό σχέδιο (στο Manhattan Tech. Institute, New York) και σχεδιασμό μηχανών (Jefferson School of Commerce, Charlottesville, Virginia), ενώ συνέχισε να ασκείται στη γραφή, δουλεύοντας παράλληλα τα βράδια ως σερβιτόρος.
Αποφοίτησε από το κολλέγιο Goddard με Master in Fine Arts, και από το 1974, διεύθυνε τη βιβλιοθήκη σύγχρονης ποίησης του πανεπιστημίου Harvard, όπου δίδαξε, διοργάνωσε τακτικές ομιλίες και ποιητικές αναγνώσεις. Στην Αμερική, ίδρυσε και επιμελήθηκε αρκετές περιοδικές εκδόσεις, οι πιο σημαντικές εκ των οποίων ήταν τα περιοδικά ποίησης Arion's Dolphin, Erato και Harvard Review, ενώ διακρίθηκε με τα μυθιστορήματά του «Όταν τραγουδούσαν τα δέντρα» (βραχεία λίστα National Books Awards και ALA Notable Book) και «Τα ηρωικά χρόνια», τα οποία γράφτηκαν στα αγγλικά, κυκλοφόρησαν στον αγγλόφωνο κόσμο όπου και απέσπασαν διθυραμβικές κριτικές και μεταφράστηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες και στη Λατινική Αμερική. 'Αρθρα και μεταφράσεις του, καθώς και κριτική αξιολόγηση του έργου του δημοσιεύτηκαν σε πολλά αμερικανικά και ευρωπαϊκά έντυπα.
Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, δίδαξε τη συγγραφική τέχνη (μυθιστόρημα) στο ΕΚΕΜΕΛ, ενώ συνεργάστηκε και με το ΕΚΕΒΙ ως διδάσκων και συντονιστής στα Εργαστήρια Τέχνης του Λόγου.
Από το 2013 ήταν μέλος της συντακτικής επιτροπής του ηλεκτρονικού περιοδικού για το βιβλίο και τις τέχνες «Ο Αναγνώστης», που το 2019 του απένειμε ξεχωριστή τιμητική διάκριση. Είχε δημοσιεύσει ποιήματα και μεταφράσεις ποιημάτων στο περιοδικό ποίησης «Τα Ποιητικά».
Τα τελευταία πέντε χρόνια, συντόνιζε εργαστήρια της τέχνης του πεζού λόγου στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard, στο Ναύπλιο. Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων και ενεργό μέλος του Συλλόγου Αμερικανών Συγγραφέων.
Ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων για τον θάνατο του Στρατή ΧαβιαράΜε βαθύτατη θλίψη ανακοινώνουμε τον θάνατο του γνωστού συγγραφέα και πρώην αντιπροέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων Στρατή Χαβιαρά. Ο Στρατής Χαβιαράς υπήρξε ένας σημαντικός και αναγνωρισμένος, στην Ελλάδα και στην Αμερική όπου έζησε για περισσότερα από 40 χρόνια, ποιητής και πεζογράφος. Υπηρέτησε τη λογοτεχνία όλη του τη ζωή με πάθος, τόσο από τις διάφορες θέσεις που κατείχε στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ όσο και ως εκδότης λογοτεχνικών περιοδικών (όπως το Harvard Review), καθηγητής και συντονιστής εργαστηρίων δημιουργικής γραφής.
Η κηδεία του, σύμφωνα με την επιθυμία του, θα γίνει στη γενέτειρά του, στη Νέα Κίο.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πέθανε ο ιδιοκτήτης των σούπερ μάρκετ Κρητικός
- Γλυφάδα: Ο γιος του τσαγκάρη και ο «κορβετάς» του θανάτου
- Παραλήρημα στη δίκη Τοπαλούδη από τον Ροδίτη: «Είμαι ληστής και εφοπλιστής, όχι βιαστής»
- Φωτιά τώρα: Μπαράζ πυρκαγιών στην Ηλεία
- Η Αθήνα απαντά στον Μπορίσοφ: Ο Ερντογάν κάνει πιόνια απελπισμένους ανθρώπους
- Πώς πρέπει να πλένεις τα ρούχα σου για να μην μεταφέρουν μικρόβια;
- Να γιατί o Ερντογάν δεν «ακουμπάει» τον Μπορίσοφ και τα βουλγαρικά σύνορα
- Δίκη Τοπαλούδη: Παραλήρημα 23χρονου Ροδίτη – «Δεν είμαι βιαστής, έκλαψα για την Ελένη»
- Ο Τσαβούσογλου έστησε «καυγά» με τον Γερμανό ΥΠΕΞ στο Twitter για την εργαλειοποίηση των μεταναστών
- Κορωνοϊός: Τρία καλά νέα για την αντιμετώπισή του, λέει στον ΘΕΜΑ 104,6 ο πρύτανης του ΕΚΠΑ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις News 24|7
- Δολοφονία Τοπαλούδη: "Είμαι ληστής και εφοπλιστής, όχι βιαστής" λέει ο 23χρονος Ρόδιτης
- Ανοδικό ξέσπασμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών
- Κορονοϊός: Σταθερά στα 7 τα κρούσματα στην Ελλάδα
- ΠΟΥ για Κορονοϊό: Έχουμε εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά
- Νέα επετειακή συσκευασία για τον «Λουμίδης Παπαγάλος»!
- Κορονοϊός: Πρώτο κρούσμα στην Ουκρανία
- Eurostat: Οι χώρες με τις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες. Η θέση της Ελλάδας
- Καιρός: Ραγδαία επιδείνωση με βροχές και ισχυρούς ανέμους
- Μηταράκης: Δεν θεωρούμε πρόσφυγες όσους μπαίνουν παράνομα στη χώρα
- Ο Κουρτς καταγγέλλει την Άγκυρα για επίθεση σε ΕΕ - Ελλάδα

- Τελευταία Νέα News 24|7
- Πέθανε ο συγγραφέας Στρατής Χαβιαράς
- Ανοδικό ξέσπασμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών
- ΠΟΥ για Κορονοϊό: Έχουμε εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά
- Κορονοϊός: Σταθερά στα 7 τα κρούσματα στην Ελλάδα
- Δολοφονία Τοπαλούδη: "Είμαι ληστής και εφοπλιστής, όχι βιαστής" λέει ο 23χρονος Ρόδιτης
- Κορονοϊός: Πρώτο κρούσμα στην Ουκρανία
- Μηταράκης: Δεν θεωρούμε πρόσφυγες όσους μπαίνουν παράνομα στη χώρα
- Νέα επετειακή συσκευασία για τον «Λουμίδης Παπαγάλος»!
- Καιρός: Ραγδαία επιδείνωση με βροχές και ισχυρούς ανέμους
- Η Euroleague μιλάει απόψε ελληνικά
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πέθανε ο συγγραφέας Στρατής Χαβιαράς
- Καλαμαριά: Κατάληψη σε σχολείο γιατί αντιμετωπίζουν μαθητές ως ύποπτους για... κορονοϊό
- Το νέο οστρακόδερμο που ονομάζεται… Metallica
- «Ασύμμετρη απειλή» και ανθρώπινα δικαιώματα
- Σε σταθερή κατάσταση τα επτά κρούσματα του κορονοϊού
- Την Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων επισκέφτηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θ. Βασιλόπουλος
- Στέλνει βοήθεια στον Έβρο ο όμιλος Γιαννακόπουλου
- Πέθανε ο συγγραφέας Στρατής Χαβιαράς
- Η νέα McLaren 765LT πιάνει τα 100 χλμ./ώρα σε 2,7″
- Πέθανε ο συγγραφέας Στρατής Χαβιαράς – Διακρίθηκε στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ