Πέντε λέξεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας έχει καθιερωθεί η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού. Το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας "Η ελληνική γλώσσα κατά την αρχαιότητα

ευτύχησε να καταστεί φορέας μορφοποίησης και μεταβίβασης σημαντικών επιστημονικών θεωριών, φιλοσοφικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών κειμένων. Στην ελληνική γράφτηκαν λίγο αργότερα τα πιο σημαντικά κείμενα του Χριστιανισμού για να διαδοθούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο διάβα των αιώνων υπήρξε καθοριστική η συμβολή της ως μέσου αποθησαύρισης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και επιβιώνει ως τις μέρες μας, στη νεότερη εκδοχή της, ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας προτείνονται ενδεικτικά μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών που μπορούν να αξιοποιηθούν κατάλληλα στις σχολικές μονάδες."

Παράλληλα μια ... πρόκληση λόγω της ημέρας, με πρωτοβουλία της παγκόσμιας συντονιστικής επιτροπής ποντιακής νεολαίας καλεί όσους ζουν εκτός Ελλάδας να πουν πέντε Ελληνικές λέξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα