Παπαευαγγέλου: Γιατί εισηγηθήκαμε να μην ανοίξουν τα σχολεία

Η προσπάθεια διατήρησης των περιορισμών της κινητικότητας αλλά και το μικρό διάστημα μέχρι τις επίσημες αργίες των Χριστουγέννων, αποτέλεσαν τους κύριους λόγους που δεν άνοιξαν τα σχολεία. Όπως ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό, αν και παρατηρείται μια υποτονική υποχώρηση

της επιδημίας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας παραμένει υπό σημαντική πίεση.

Ειδικότερα, η κα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι η επιδημία δείχνει να υποχωρεί με κύρια χαρακτηριστικά τις μειώσεις των κρουσμάτων στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας με εξαίρεση κάποιες περιοχές όπου θα μπορούσαμε να πούμε ότι "ο τόπος ακόμα βράζει".

"Μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία παρατηρείται, αλλά η διατήρηση της πίεσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας λόγω της πληρότητας των ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα παραμένει", τόνισε.

Η καθηγήτρια αναφέρθηκε και στην εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ώστε να μην ανοίξει τελικά η πρωτοβάθμια εκπαίδευση πριν τις σχολικές διακοπές των Χριστουγέννων. "Παρά την υποτονική βελτίωση εισηγηθήκαμε την αναβολή έναρξης της εκπαιδευτικής διαδικασίας δια ζώσης για μετά τις γιορτές για δύο κύριους λόγους. Όπως έχει τονιστεί πολλές φορές για την άρση των μέτρων του lockdown, το πιο αυστηρό κριτήριο είναι η κατάσταση των ΜΕΘ και δυστυχώς η κατάσταση δεν βελτιώθηκε όπως θα θέλαμε. Έτσι οποιαδήποτε αύξηση της κινητικότητας μέσα και έξω από τα σχολεία θα μπορούσε εύκολα να επιβαρύνει το επιδημιολογικό φορτίο" σημείωσε.

Ο δεύτερος λόγος ήταν σύμφωνα με την κα Παπαευαγγέλου ότι: "αμφισβητήθηκε το όφελος του ανοίγματος, αφού παρέμεναν μόνο επτά μέρες διδασκαλίας μέχρι τις αργίες των Χριστουγέννων εξ ου και υπήρχε προβληματισμός για την ανασφάλεια της κατάστασης που θα προκαλούσε το αν είναι στο σχολείο τα παιδιά. Πάντως η απόφαση δεν αναιρεί την σταθερή θέση της επιτροπής για τη σημασία της δια ζώσης εκπαίδευσης. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη διδασκαλία με φυσική παρουσία".

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ LOCKDOWN: Τι ισχύει για τους νέους περιορισμούς ΕΡΓΑΣΙΑ: Τι ισχύει για το επίδομα αναστολής και τα επιδόματα ανεργίας ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Που στέλνω SMS και οι κωδικοί - Με τεστ η είσοδος στη χώρα ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ: Ποιες επιχειρήσεις κλείνουν και ποιες μένουν ανοιχτές ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Η επιδημία στην Ελλάδα σε αριθμούς ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ: Πόσα άτομα επιτρέπονται σε αυτοκίνητα IX, και ταξί Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ: Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορονοϊού

Από την πλευρά του ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, σημείωσε ότι συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων. Αυτή την εβδομάδα η συρρίκνωση είναι μικρότερη από τις προηγούμενες εβδομάδες είπε.

Συγκεκριμένα σημείωσε ότι: "Μικρότερη μείωση των νέων κρουσμάτων καταγράφεται πλέον στην Αθήνα από ό,τι στην Θεσσαλονίκη καθώς η μείωση αυτή είναι 7-8% στην Αττική και 25% στην Θεσσαλονίκη". Επανέλαβε ότι το ενεργά κρούσματα διατηρούνται και στις δύο περιοχές στα επίπεδα των αρχών του Νοεμβρίου όμως η επιβάρυνση στο ΕΣΥ δεν έχει υποχωρήσει. Για το λόγο αυτό δεν υπάρχει ενδεχόμενο για χαλάρωση των μέτρων. Ο δείκτης μεταδοτικότητας στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα είναι κάτω από τη μονάδα και στις δύο περιοχές. .

Αναφερόμενος στις ηλικίες είπε ότι σ' αυτές που υπάρχει μεγαλύτερη επίπτωση της νόσου είναι ηλικίες 40 με 65 ετών και στους 65 ετών και άνω.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα