ΠΑΝΣΕΚΚ: Η Μιχαηλίδου δεν εγγυήθηκε τις θέσεις εργασίας

Το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Κοινότητας και των Παρακολουθημάτων τους είχε προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας την προηγούμενη Τετάρτη Τετάρτη στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Συμμετείχαν Εκπρόσωποι του Δ.Σ. του ΠΑΝΣΕΚΚ, η Υφυπουργός κα. Μιχαηλίδου, η συνεργάτης της Υφυπουργού κα. Κορμά, ο Προϊστάμενος του Τμήματος της Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Πλανήτερος, ο Γενικός Διευθυντής Παροχών ΟΠΕΚΑ κ. Γεώρμας και το στέλεχος της Α’ Μονάδας της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ, κα. Κουτσονικολή. Η θεματολογία της συνάντησης αφορούσε

πάγια αιτήματα του Σωματείου και των Εργαζομένων των Κέντρων Κοινότητας.

Λόγω της ωριαίας καθυστέρησης από μέρους της Υφυπουργού, δεν κατέστη εφικτό να συζητηθούν όλα τα θέματα. Όσον αφορά το πρώτο αίτημα, η Υφυπουργός έδειξε να συμμερίζεται τα επιχειρήματα του Σωματείου και δεσμεύθηκε, καθώς δεν εξαρτάται από την ίδια, να μεσολαβήσει σε μια από κοινού συνάντηση του Σωματείου και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τον Υπουργό Εσωτερικών, που είναι ο πλέον αρμόδιος.

Ωστόσο, κατέστη σαφές ότι τα Κέντρα Κοινότητας έχουν ημερομηνία λήξης, καθώς στόχος της Υφυπουργού είναι η εξάλειψη της φτώχειας και όχι η διατήρηση των θέσεων των Εργαζομένων. Στο σημείο αυτό έσπευσε να διευκρινίσει ότι πρόκειται για ένα μακρινό σενάριο, το οποίο παραμένει, εντούτοις, στο πλάνο του Υπουργείου.

Αναφορικά με το δεύτερο αίτημα, η Υφυπουργός φάνηκε να έχει πλήρη άγνοια της ΚΥΑ 4/2019, την οποία οι προκάτοχοί της έχουν θεσμοθετήσει και με την οποία καταδεικνύεται ότι: η κοινωνική πολιτική της χώρας, εκφραζόμενη μέσα από το έργο των Κέντρων Κοινότητας, περιορίζεται στην επιδοματική πολιτική, η ολιστική προσέγγιση των πολιτών μέσα από την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου των ποικίλων Ειδικοτήτων και Κλάδων, που επανδρώνουν τα Κέντρα Κοινότητας (ενδεικτικά Κοινωνικοί Λειτουργοί, Ψυχολόγοι, Νομικοί, Παιδαγωγοί, Νοσηλευτές, Εργασιακοί Σύμβουλοι, Οικονομολόγοι, Διαμεσολαβητές, Ιατροί, Οδηγοί, Κοινωνιολόγοι) είναι ανύπαρκτη, παραβιάζεται ο κώδικας δεοντολογίας των Επιστημόνων-Εργαζόμενων των Κέντρων Κοινότητας, καθώς οι ίδιοι μετατρέπονται σε ελεγκτικούς μηχανισμούς διεκπεραίωσης αιτήσεων και γραφειοκράτες του ελληνικού δημοσίου, οι Εργαζόμενοι εξαπατήθηκαν, καθώς όταν με την έναρξη λειτουργίας των Κέντρων Κοινότητας το 2017 υπέγραψαν τις συμβάσεις εργασίας τους ενημερώθηκαν για το καθηκοντολόγιό τους από τον Οδηγό Εφαρμογής της ΜΟΔ, ο οποίος και δεν συμπεριλήφθηκε στην ΚΥΑ του 2019, προς έκπληξη της Υφυπουργού.

Το Σωματείο τόνισε την ανάγκη για διασύνδεση των επιμέρους πλατφορμών (ΕΕΕ, επίδομα στέγασης, αναπηρικά επιδόματα κ.α.), ώστε να μην είναι απαραίτητη πλέον η συνεχής καταγραφή και αποτύπωση των δεδομένων στις ποικίλες πλατφόρμες των επιδομάτων και στα αρχεία των Υπάλληλων, ώστε να μπορέσουν απρόσκοπτα οι Εργαζόμενοι να παρέχουν ολιστική προσέγγιση στους Πολίτες. Τα Κέντρα Κοινότητας δεν θα πρέπει να λειτουργούν μόνο ως μηχανές καταγραφής δεδομένων (data entry) για τους Δείκτες του Θεματικού Στόχου 9 του ΕΣΠΑ 2014-202 Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και Καταπολέμησης της Φτώχειας και Κάθε Διάκρισης και οι Εργαζόμενοι να εμφανίζονται ως αναλώσιμοι όταν θα παύσει να υφίσταται η ανάγκη αυτής της καταγραφής.

Το Σωματείο, επιπλέον, αναφέρθηκε εκτενώς στις αυθαιρεσίες των Δήμων, εν μέσω και της υγειονομικής κρίσης της χώρας, κατά την οποία οι Συνάδελφοι μεταφέρθηκαν σε άλλες δομές και ανέλαβαν αλλότρια καθήκοντα καθώς και στις γενικότερες απειλές, που υφίστανται. Τονίστηκε, τέλος, η ανάγκη συνεργασίας όλων των Φορέων, που ασχολούνται με τα Κέντρα Κοινότητας προκειμένου να υπάρξει ορθότερος συντονισμός των δράσεων και έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των Εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό προτάθηκε η δημιουργία μιας Ομάδας Εργασίας στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι τόσο των κρατικών φορέων όσο και των Εργαζομένων δια του Σωματείου, ώστε να διαμορφώνεται από κοινού ο τρόπους λειτουργίας των Κέντρων Κοινότητας. Το ΠΑΝΣΕΚΚ φρόντισε να τεθούν οι βάσεις της συνεργασίας με τους ιθύνοντες. Ωστόσο, καθώς δεν έλαβε τις απαραίτητες δεσμεύσεις, παραμένει σε επιφυλακή και θα συνεχίζει να αγωνίζεται για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων των Συναδέλφων.

Keywords
Τυχαία Θέματα