Παιχνίδια του Θρόνου στο Βυζάντιο: Δολοφονίες, συνωμοσίες, ευνούχοι και κρυφοί έρωτες

Τριάντα Έλληνες συγγραφείς του Φανταστικού πλάθουν σενάρια βγαλμένα μέσα από τις δολοπλοκίες, τα πάθη, τις ίντριγκες και τις έριδες γύρω από το στέμμα στα χρόνια του Βυζαντίου.

Δηλαδή, από το 330, όταν ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος εγκαινίασε την Κωνσταντινούπολη ως την πρωτεύουσα του νέου του κράτους, μέχρι την άλωση της Πόλης του 1453.

Τα τριάντα πρωτότυπα διηγήματα επιλέχθηκαν μετά τον διαγωνισμό των εκδόσεων iwrite.gr, ο οποίος ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2018, και περιλαμβάνονται στο νέο συλλογικό έργο "Παιχνίδια του Θρόνου στο Βυζάντιο". Όλα αυτά, λίγο πριν

την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα του όγδοου και τελευταίου κύκλου του Game of Thrones!

Ίντριγκες, δολοπλοκίες, κυνήγι για εξουσία, αυτοκρατορικές γραμμές αίματος, δολοφονίες, συνωμοσίες, κρυφοί έρωτες, ευνούχοι…

Παρακάτω, παραθέτουμε αποκλειστικό απόσπασμα από το "Χρυσός και Στάχτη" που βραβεύτηκε ως καλύτερο διήγημα στον εν λόγω διαγωνισμό. Το βιβλίο παρουσιάστηκε μαζί με πληθώρα άλλων στο φεστιβάλ του Φανταστικού της Θεσσαλονίκης Fantasmagoria, που διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο.

Χρυσός και Στάχτη

γράφει η Σοφία Γκρέκα

«Υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα που χρήζει της προσοχής μας. Και αφορά άμεσα τη Δέσποινα Βρυένη».

Στο μυαλό του είχαν καρφωθεί τα λόγια του μεγάλου αδελφού και Συμβασιλέα του. Οι σκέψεις του, όρνια που επιτίθονταν στη λογική.

Ο Δημήτριος δεν ήξερε αν η απρόσμενη είδηση ήταν σωτηρία ή τιμωρία. Ήθελε να αποσιωπήσει τη φωνή της συνειδήσεως η οποία επέμενε ότι ήταν θεϊκή παρέμβαση για να τον επαναφέρει στον ίσιο δρόμο.

Γυρνούσε κατάκοπος στα αυτοκρατορικά διαμερίσματα, που βρίσκονταν στο πιο απομακρυσμένο ανάκτορο του Ιερού Παλατίου· μακριά από την αυστηρή εθιμοτυπία, επέτρεπαν κάποια ελευθερία στους βασιλείς.

Όταν αντίκρισε τους πρωτοσπαθάριους της πριγκίπισσας έξω από την ασημένια πόρτα, κατάλαβε πως οι δοκιμασίες της ημέρας δεν είχαν τελειώσει.

Βρισκόταν στον κατάφωτο προθάλαμο, καθισμένη στο περίτεχνο σκαλιστό κάθισμα, επενδυμένο με βελούδο. Ήταν μικροκαμωμένη, αλλά ό,τι της έλλειπε σε ύψος το αναπλήρωνε με την αγέρωχη στάση της. Φορούσε ένα βυσσινί, αραχνοΰφαντο ένδυμα, δεμένο με μια χρυσοκέντητη ζώνη. Είχε αποφύγει κοσμήματα και πέπλα. Τα σγουρά καστανά μαλλιά της έπεφταν λυτά στους ώμους της, πλαισιώνοντας το γωνιώδες πρόσωπό της. Καθόταν ακίνητη, σα βαλσαμωμένο θήραμα.

Μια επίσκεψη της αδελφής του πάντα τον γέμιζε χαρά. Εκείνη μπορούσε να διώξει κάθε του έγνοια με ένα της χαμόγελο και της εκμυστηρευόταν τα πάντα δίχως φόβο. Ήταν ό,τι καλύτερο υπήρχε στη ζωή του. Τελευταία όμως, του είχε γίνει βραχνάς και βάσανο, απειλούσε την πνευματική του ισορροπία.

Όπως τώρα. Η αδυσώπητη κατηγορία που αντανακλούσαν τα μελί της μάτια, μπορούσε να τον σκοτώσει.

Η πριγκίπισσα Βρυένη μελετούσε εξονυχιστικά την έκφρασή του. Δεν ήταν ιδιαίτερα ψηλός, αλλά ήταν γεροδεμένος, με μύες πέτρινους από την εντατική εκγύμναση στις στρατιωτικές τέχνες. Τα χαρακτηριστικά του αδρά, το πρόσωπό του μονίμως αγέλαστο. Έμοιαζε περισσότερο με στρατηγό παρά με αυτοκράτορα. Πολλοί τον υποτιμούσαν. Θεωρούσαν ότι μειονεκτούσε απέναντι στον αδελφό του, που είχε την έμφυτη ικανότητα να γοητεύει τους πάντες. Ωστόσο, πίσω από το σοβαρό προσωπείο, και το αυστηρό παρουσιαστικό κρυβόταν ένας χαρισματικός νέος με κοφτερό μυαλό.

Τον κοίταζε αναζητώντας απεγνωσμένα ένα σημάδι της αθωότητάς του, κάτι να διαψεύσει τις εξωφρενικές φήμες. Αλλά δεν το βρήκε. «Ώστε αληθεύει…» άρθρωσε μηχανικά.

Ντροπιασμένος, έσκυψε το κεφάλι. «Ακόμα δεν έχει επισημοποιηθεί…» δικαιολογήθηκε.

Η Βρυένη χτύπησε με νεύρο το μπράτσο του καθίσματος και πετάχτηκε όρθια. «Καταραμένοι να είστε!» σύριξε. «Πώς τολμήσατε να συζητήσετε έστω και την πιθανότητα επιγαμίας μιας Πορφυρογέννητης πριγκίπισσας, εγγονής, κόρης και αδελφής Αυτοκρατόρων με έναν τιποτένιο βάρβαρο;»

Η Άρτεμις Βελούδου, υπεύθυνη προώθησης των εκδόσεων iWrite, λέει στο News 24/7 για το έργο:

Διανύοντας μία περίοδο κατά την οποία η επική φαντασία και οι ιστορίες εποχής βρίσκονται στο προσκήνιο της ποπ κουλτούρας, θεωρούμε πως το σχετικό κάλεσμα των εκδόσεων iWrite σε Έλληνες συγγραφείς στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία‧ τα διηγήματα που προκρίθηκαν από την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού διακρίνονται για τη γραφή, τα ευφάνταστα σενάρια και την αποφυγή της παγίδας του μιμητισμού. Χρησιμοποιώντας την ιστορική περίοδο που ορίζουμε ως “Βυζάντιο”, ρίχνοντας φως στις σκοτεινές πτυχές του και ερευνώντας τις πρακτικές και τη νοοτροπία της αυτοκρατορικής αυλής, οι 30 διακριθέντες συγγραφείς μας χαρίζουν εξαιρετικές αφηγήσεις γεμάτες ίντριγκες, δολοφονίες, συνωμοσίες και σφετερισμούς, δημιουργώντας ένα ελληνικό ψηφιδωτό από “Παιχνίδια του Θρόνου”.

Σημειώνεται πως μετά από προηγούμενους διαγωνισμούς διηγημάτων των εκδόσεων, προέκυψαν τα έργα "Ιστορίες της γιαγιάς Ιτιάς", "Ζόμπι στην Ελλάδα", "Εφιαλτικές Ιστορίες", "Ιστορίες του ανάμεσα".

Περιγραφή:

Η δημιουργική εκδοτική ομάδα του iWrite.gr, θέλοντας να στηρίξει έμπρακτα την ελληνική συγγραφική κοινότητα, επενδύει (ενάντια στα σημάδια των καιρών) σε συλλογικές εκδόσεις νέων και αναγνωρισμένων συγγραφέων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε πλήθος Ελλήνων δημιουργών να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.

Μέρος της προσπάθειας αυτής αποτελεί και η παρούσα ανθολογία διηγημάτων φανταστικής λογοτεχνίας, με ιδιαίτερα ταλαντούχους συγγραφείς από όλη την Ελλάδα!

Γράφουν οι: Χρύσα Αναστασίου, Κωνσταντίνος Αναστασόπουλος, Παρασκευή Χριστίνα Αντωνίου, Αθανάσιος Γερακόπουλος, Δημήτρης Γιαννόπουλος, Σοφία Γκρέκα, Μάξιμος Δεληράχης, Βασίλης Δερμεντζόγλου, Ευαγγελία Δουργούτη, Χαράλαμπος Δρουκόπουλος, Άρτεμις Ζαχαράκη, Ευθύμιος Ιωαννίδης, Βύρωνας Φραγκίσκος Κανάκης, Ξενοφών Καλογερόπουλος, Ιωάννης Πέτρος Καπερναράκος, Ηλίας Καρπώνης, Αντώνης Κατσαρός, Μαρία Κοσμανίδου, Κατερίνα Κρυστάλλη, Έρση Λάβαρη, Λεωνίδας Βασίλειος Μανιάτης, Στυλιανός Μαρμελούδης, Φώτης Μηκερόζης, Νένα Μπούρα, Γιάννης Παναγιώτου, Δήμητρα Παπαναστασοπούλου, Βασιλική Παρασκευουλάκου, Χρήστος Πασσαλίδης, Ράνια Ταλαδιανού, Βασιλική Χαλιαμπάλια.

Αποκτήστε το βιβλίο, εδώ
Keywords
Τυχαία Θέματα