Πάιατ: Στυλοβάτης σταθερότητας στην περιοχή η Ελλάδα

Ελλάδα είναι ένας ισχυρός συνεργάτης και ένας στρατηγικός σύμμαχος για πολλά και σημαντικά θέματα και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πολύ στενά" ανέφερε ο Τζέφρι Πάιατ μιλώντας στην ΕΡΤ και στον Φάνη Παπαθανασίου.

Όπως είπε ο Αμερικανός πρέσβης στόχος είναι η δημιουργία μια σταθερής, ευημερούσας περιοχής και οι ΗΠΑ τιμούν τη συμμαχία με την Ελλαδα

και θέλουν να τη δουν να βγαίνει επιτέλους από μια δύσκολη οκταετία οικονομικής κρίσης.

Κατά τον κ. Πάιατ οι ΗΠΑ ενισχύουν την χώρα μας με μια πολύ δυνατή "παράταξη" αμερικανικών εταιρειών σε τεχνολογία και καινοτομία, υπογραμμίζοντας ότι "αναμένουμε από την κυβέρνηση να δημιουργήσει το περιβάλλον εκείνο που θα δώσει κίνητρα σε αυτές τις εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα. Το ξεκάθαρο από την συμμετοχή μας στην ΔΕΘ είναι ότι οι αμερικανικές εταιρείες εξετάζουν εκ νέου και σε βάθος τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα. Όχι μόνο ως αγορά με 11 εκατ. πολίτες μα και τον ρόλο της Θεσσαλονίκης ως "πύλη" της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων. Οι ΗΠΑ βλέπουν μεγάλες ευκαιρίες σε αυτή την περιοχή και την Ελλάδα ως ηγέτη".

Στην ερώτηση για τις προσδοκίες του πρέσβη από την 83η έκθεση της ΔΕΘ ο κ. Πάιατ είπε με νόημα: "Να δεσμευτούμε για την παρουσία μας στην Β. Ελλάδα και συμμετέχει όλη η πρεσβεία στο πλαίσιο της δέσμευσης όλης της κυβέρνησης στην συνεργασία μας στην Ελλάδα σε κάθε διάσταση. Εχουμε μια πολύ καλή κληρονομιά στον τομέα της Παιδείας. Δυο κορυφαία εκπαιδευτικά μας ιδρύματα βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη και συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και θα διατηρήσουμε αυτούς τους εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς. Γι΄αυτό η αναπληρώτρια ΥΠΕΞ μας για την Παιδεία και την Πολιτισμό έρχεται στη Θεσσαλονίκη με την ομάδα των ΗΠΑ".

"Θέλουμε να συνεργαστούμε, ώστε οι Βόρειοι γείτονες σας στα Δυτικά Βαλκάνια να πλησιάσουν στους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς, να κινηθούν προς ένταξη στην Ε.Ε. και – εάν το θέλουν οι πολίτες τους – και στο ΝΑΤΟ. Θεωρούμε την Ελλάδα φυσικό μας σύμμαχο στις σχέσεις με την Τουρκία και σημαντικό παράγοντα με πολύ μακρά ιστορία στη Μαύρη Θάλασσα και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι σημαντική η εστίαση της παρουσίας μας φέτος στον τομέα της Ενέργειας» είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ.

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στην διυπουργική συνάντηση της Παρασκευής για την ενέργεια, με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, του Ισραήλ, αλλά και στα υπό κατασκευή ενεργειακά έργα και δίκτυα (TAP, κ.λπ.) στο Αιγαίο και στη Β. Ελλάδα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει "πρόοδος για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης». «Όλα αυτά δίνουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν το ρόλο της Ελλάδας, ως ενεργειακού κέντρου στην Ευρώπη. Αυτό είναι μέρος της στρατηγικής μας για την περιοχή" είπε ο κ. Πάιατ.

Keywords
Τυχαία Θέματα