Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Υπερασπίζοντας τα δικαιώματά του

Φαντάσου ότι μένεις σε μια φτωχή αγροτική περιοχή της Αφρικής, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής ή σε μια παραγκούπολη σε μια από τις τεράστιες πόλεις του Νότου. Τώρα σκέψου πως είσαι παιδί.

Πώς θα είναι η καθημερινότητά σου; τι ώρα ξυπνάς το πρωί; πώς είναι ο χώρος που κοιμάσαι; έχεις νερό στο σπίτι; τουαλέτα; είναι καθαρά; σχολείο πας; αν αρρωστήσεις, τι θα γίνει; θα σε δει γιατρός; νιώθεις ασφαλής; μήπως πρέπει να δουλεύεις; τι ονειρεύεσαι για το μέλλον σου; πιστεύεις ότι θα πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου; Αν όχι, τι θα σε εμποδίσει; μήπως ανήκεις σε

περιθωριοποιημένη ομάδα;

Εάν είσαι παιδί που μεγαλώνει μέσα στη φτώχεια, δεν θρέφεσαι σωστά, πίνεις νερό που δεν είναι καθαρό, δεν σε βλέπει γιατρός, συχνά υπάρχει πιθανότητα να πεθάνεις πριν φτάσεις στα 5 χρόνια σου. Αν τα καταφέρεις και επιζήσεις, τότε είναι πιθανό, η κακή διατροφή, το βρώμικο νερό και η έλλειψη ιατρικής περίθαλψης να επηρεάσουν αρνητικά την υπόλοιπη ζωή σου. Αν δεν πας στο σχολείο ή το σταματήσεις πολύ νωρίς, σίγουρα δεν θα έχεις όσο εισόδημα θα είχες αν είχες ολοκληρώσει το σχολείο. Αν είσαι κορίτσι, κινδυνεύεις να σε παντρέψουν νωρίς και να κάνεις παιδιά νωρίς σταματώντας το σχολείο. Είναι, επίσης, πολύ πιθανό και τα παιδιά σου να έχουν ανάλογη μοίρα με τη δική σου. Πόσο δίκαιο είναι αυτό;

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημερά του Παιδιού, διότι σαν σήμερα το 1954 ο ΟΗΕ υιοθέτησε τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού, η οποία εγκρίθηκε ως Σύμβαση πλέον το 1989, με αποτέλεσμα οι χώρες που την υπογράφουν να υποχρεούνται να λαμβάνουν μέτρα για την εφαρμογή τους.

Από τότε 140 χώρες την έχουν υπογράψει και 196 είναι μέλη της. Σε πολλές περιοχές του πλανήτη, όμως, έχουν ακόμη να γίνουν πολλά.

Η ActionAid είναι μια οργάνωση που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των παιδιών και υλοποιεί προγράμματα για την προστασία τους σε περισσότερες από 45 χώρες. Στο επίπεδο της οικογένειας δρα με προγράμματα που δίνουν στις γυναίκες τις γνώσεις, τα εργαλεία και την αυτοπεποίθηση να διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά. Δουλεύει και με προγράμματα στα σχολεία, δημιουργώντας και στηρίζοντας συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών, όπου τα μέλη μαθαίνουν για τα δικαιώματα των παιδιών και κινητοποιούνται για την υπεράσπισή τους. Έτσι, τα σχολεία μετατρέπονται σιγά σιγά σε χώρους ασφαλείς, χωρίς διακρίσεις, όπου τα δικαιώματα του παιδιού είναι μέρος της καθημερινότητάς τους. Ταυτόχρονα δημιουργεί και ομάδες παιδιών και εφήβων ώστε να γνωρίζουν και τα παιδιά τα δικαιώματά τους και να αναλαμβάνουν δράση όταν αυτά παραβιάζονται, όπως για παράδειγμα όταν μια συμμαθήτριά τους σταματήσει το σχολείο διότι οι γονείς της θέλουν να την παντρέψουν.

Η ActionAid υπερασπίζεται τα δικαιώματα των παιδιών, όπως υπερασπίζεται τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων. Δεν πρόκειται για θεωρία, αλλά για κάτι που συμβαίνει κάθε μέρα, χωρίς να υπολογίζεται πότε είναι η παγκόσμια ημέρα. Είναι ένας αγώνας που μπορείς να στηρίξεις κι εσύ μέσω της Αναδοχής Παιδιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα