Οι τρεις συμφωνίες που θα κρίνουν το μέλλον της ΕΕ και οι νέες συμμαχίες
Η ανάλυση περιλαμβάνεται στο 32ο Δελτίο Ευρωπαϊκών Εξελίξεων του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ που δημοσιεύεται στο enainstitute.org.
Τρεις σημαντικές συμφωνίες αναμένεται να συναφθούν το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήτοι αυτές που αφορούν τον Προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ΠΔΠ), το σχέδιο ανάκαμψης από την πανδημία και το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Οι
Η εκτίμηση του τελικού περιεχομένου της κάθε συμφωνίας αποτελεί, ασφαλώς, ένα εξαιρετικά σύνθετο εγχείρημα· ίσως έχει σημασία, όμως, μια αδρή καταγραφή των κεντρικών ζητημάτων και των διαφορετικών υπό διαμόρφωση συμμαχιών. Προκαταρκτικά, φαντάζει αυτονόητη η επισήμανση ότι η θέση της Γερμανίας θα έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, όχι μόνο λόγω της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου από την 1 Ιουλίου, αλλά και λόγω της πρόσφατης επανατοποθέτησης –έστω τακτικού χαρακτήρα– της γερμανικής κυβέρνησης ως προς την αμοιβαιοποίηση των οικονομικών βαρών.
Οι συμφωνίες για τον μακροπρόθεσμο Προϋπολογισμό (2021-2027) και το σχέδιο ανασυγκρότησης (Ευρωπαϊκό Μέσο Ανάκαμψης έκτακτης ανάγκης, «Next Generation EU») είναι αυτονόητα άμεσα συνυφασμένες. Πρόσφατα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέτρεψε τους αρχηγούς κρατών να συμφωνήσουν έως τον Αύγουστο, εν ανάγκη και με τη διεξαγωγή πρόσθετης Συνόδου Κορυφής, πέραν της προγραμματισμένης για τις 17- 18 Ιουλίου. Μέχρι και τον περασμένο Φεβρουάριο, τα κράτη-μέλη δεν είχαν συμφωνήσει ως προς το τελικό ύψος και την κατανομή των πόρων για την περίοδο 2021-2027, δύο σχεδόν χρόνια μετά την αρχική πρόταση της Κομισιόν. Οι διαφορετικές ομάδες που σχηματίστηκαν, μόνο σε ένα επίπεδο αντιστοιχούσαν στη συμβατική διαφοροποίηση μεταξύ «χρηματοδοτών» και «ωφελούμενων» κρατών. Το δεύτερο σύνολο, γνωστό και ως «Φίλοι της Συνοχής», επιθυμούσε τουλάχιστον τη διατήρηση του ύψους του Προϋπολογισμού και αντιστεκόταν στην προτεινόμενη σημαντική μείωση των πόρων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ)· περιλαμβάνει 17 «νότια» και «ανατολικά» κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, η οποία ούσα τυπικά «χρηματοδότρια» ακολουθεί μια πιο ιδιαίτερη στάση. Το πρώτο σύνολο τέμνεται εσωτερικά μεταξύ των «φειδωλών τεσσάρων» (Ολλανδίας, Αυστρίας, Δανίας, Σουηδίας), που επιθυμούσαν σαφή μείωση του ποσοστού εθνικής συνεισφοράς στον κοινοτικό Προϋπολογισμό, και των πιο «μετριοπαθών», στους οποίους συμπεριλαμβανόταν η Γερμανία, η οποία όμως επιθυμούσε διατήρηση του «διορθωτικού» μηχανισμού επιστροφών προς κάποιες «χρηματοδότριες» χώρες, και η Γαλλία, η οποία συντασσόταν με τη μεγάλη πλειοψηφία των «17» ως προς την ΚΑΠ.
Ασταθείς συμμαχίεςΤο πλαίσιο αυτό των ασταθών συμμαχιών και πολλαπλών μετώπων έχει αναμφίβολα αναπροσαρμοστεί μετά την εκδήλωση της πανδημίας και την αναμενόμενη, ιστορική οικονομική ύφεση. Καθοριστική εξέλιξη ήταν, ασφαλώς, η ανάκαμψη του γαλλογερμανικού άξονα και η προαναφερθείσα γερμανική «μεταστροφή». Η κοινή πρόταση αποτέλεσε τη βάση της πρότασης της Κομισιόν για ένα συνολικό πακέτο ανασυγκρότησης ύψους 750 δισ. ευρώ, 440 εκ των οποίων αντιστοιχούν σε επιχορηγήσεις και 250 σε δάνεια (και 60 σε εγγυήσεις). Το σχέδιο αυτό νοείται ως ένα έκτακτο συμπλήρωμα του ΠΔΠ και έρχεται, εκτός των άλλων που συνεπάγεται και συμβολίζει, άτυπα να διορθώσει σημεία του, μέσω π.χ. της αύξησης του προϋπολογισμού για την περιφερειακή και κοινωνική συνοχή, την υγεία, την έρευνα ή (λιγότερο) την αγροτική πολιτική. Παρότι υπάρχουν κρίσιμα σημεία τριβής, όπως για το αν και κατά πόσο η βοήθεια θα συνοδεύεται από «αιρεσιμότητες» που θα παραπέμπουν σε «ήπια» Μνημόνια ή για το ποια θα είναι τα ακριβή κριτήρια (ΑΕΠ, ανεργία, ένταση πανδημίας), καθώς και ο χρόνος αποταμίευσης (το βάρος στην πρόταση της Κομισιόν «πέφτει» στα έτη 2023-2024), η συμπαράταξη Γερμανίας και Γαλλίας φαίνεται να γέρνει το κεντρικό διακύβευμα «επιχορηγήσεις ή δάνεια» υπέρ της πρώτης επιλογής. Εφόσον αυτό πραγματωθεί, θα πρόκειται για μια εξέλιξη υπέρ των φτωχότερων κρατών και των πιο προοδευτικών δυνάμεων· παρότι πολλά περισσότερα μπορούν να διεκδικηθούν από μια τέτοια σκοπιά, με δεδομένο ότι καμία κυβέρνηση ευρωπαϊκής χώρας δεν προέρχεται από το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ότι μόλις έξι κυβερνήσεις (επτά με την ιταλική) ανήκουν στο Σοσιαλιστικό κόμμα (μεταξύ των οποίων οι «φειδωλές» Δανία και Σουηδία), αυτή η ευκαιρία δεν μπορεί επ’ ουδενί να υποτιμηθεί.
Νέο ΜεταναστευτικόΣε ό,τι αφορά το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, η Επίτροπος Γιόχανσον προ ολίγων ημερών δήλωσε ότι αναβάλλεται (για πολλοστή φορά) η δημοσιοποίηση και συζήτησή του μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τον Προϋπολογισμό και το σχέδιο ανασυγκρότησης, ήτοι (καλώς εχόντων των πραγμάτων) για μετά το καλοκαίρι. Το κεντρικό διακύβευμα, ως γνωστόν, αφορά το κατά πόσον θα υπάρχει ένας υποχρεωτικός μηχανισμός μετεγκαταστάσεων, βάσει του οποίου θα κατανέμονται με (κάποια) αναλογικότητα οι αιτούντες άσυλο στις 27 χώρες. Εν προκειμένω, οι «17» βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα, με τις χώρες του Νότου να πιέζουν υπέρ της «αλληλεγγύης» μέσω μετεγκαταστάσεων και τις τέσσερις χώρες του Bίζεγκραντ (και τις συν αυτοίς, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας και της Δανίας) να αντιδρούν μετωπικά σε αυτήν την προοπτική. Μια σχετικά πρόσφατη πρωτοβουλία των υπουργών Εσωτερικών της Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Ιταλίας και δηλώσεις του Επιτρόπου Σχοινά, περιγράφουν ένα «μόνιμο» μηχανισμό αλληλεγγύης ο οποίος όμως δεν θα υλοποιείται μόνο μέσω μετεγκαταστάσεων, αλλά και μέσω (κατ’ εξαίρεση;) χρηματικής ή άλλης υλικής συνδρομής προς τις χώρες του Νότου. Από την πλευρά των μεσογειακών χωρών, αλλά και των προοδευτικών δυνάμεων, μια τέτοια «συμβιβαστική» λύση τύπου «ασπίδας της Ευρώπης», με θέλγητρο την αυξημένη χρηματοδότηση, δεν θα είναι ασφαλώς ευπρόσδεκτη.
Καταληκτικά, μπορεί να επισημάνει κανείς ότι, ως προς το οικονομικό σκέλος, οι συνειδητοποιήσεις που προκάλεσε η πανδημία σε πολλές χώρες και κοινωνικές κατηγορίες εντός της ΕΕ, φαίνεται να δημιουργούν ένα θετικό μομέντουμ για προοδευτικές επιλογές. Δεν μπορεί το ίδιο να υποστηριχθεί για το –ίσως περισσότερο διχαστικό– προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση, ζητήματα που αφορούν τη σημασία του γαλλογερμανικού «άξονα» ή την πιθανότητα μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων καθίστανται εκ νέου επίκαιρα στο πλαίσιο των αποφάσεων που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τους επόμενους μήνες.
*Ο Θωμάς Γούμενος είναι Διδάσκοντας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορονοϊός: Ο “χάρτης” των 28 νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα
- Το συγκινητικό μήνυμα του Pierce Brosnan για την κόρη του που έφυγε από τη ζωή
- Τα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 3 Ιουλίου
- Σάλπισμα ξεσηκωμού στη Βόρεια Ελλάδα
- Πήλιο: Μόνος του για δείπνο στο αγαπημένο του εστιατόριο ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον
- Κορονοϊός - Σύψας: Πυρκαγιά που δεν μπορούμε να σβήσουμε τα κρούσματα σε Ξάνθη
- Σχοινάς: Ιστορική πρωτοβουλία η δημιουργία του ταμείου ανάκαμψης
- Υπόθεση ψευτογιατρού: Το ψευδώνυμό του ανήκει σε πραγματικό γιατρό
- Μεσολόγγι: Συγκλονίζει η μητέρα του 16χρονου - «Αυτονόητη η δωρεά οργάνων του»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις News 24|7
- Υπόθεση ψευτογιατρού: Το ψευδώνυμό του ανήκει σε πραγματικό γιατρό
- Βρετανία - Κορονοϊός: Αίρεται η υποχρεωτική καραντίνα για ορισμένους ταξιδιώτες
- "Η τελευταία συναυλία των Πυξ Λαξ" - Η φράση που απεχθάνεται ο Πλιάτσικας
- Μάντσεστερ Σίτι - Λίβερπουλ 4-0: Πάρτι των πολιτών κόντρα στους πρωταθλητές
- Τέξας - Κορονοϊός: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους
- Μπαίνουν μπουλντόζες στο Ελληνικό
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Παρασκευή 3 Ιουλίου
- Κορονοϊός: Περιορισμένα τα κρούσματα που νοσηλεύονται
- Χονγκ Κονγκ: Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Κίνας και Βρετανίας
- Οι τρεις συμφωνίες που θα κρίνουν το μέλλον της ΕΕ και οι νέες συμμαχίες

- Τελευταία Νέα News 24|7
- Οι τρεις συμφωνίες που θα κρίνουν το μέλλον της ΕΕ και οι νέες συμμαχίες
- Υποχωρεί η θερμοκρασία από την Κυριακή
- Κορονοϊός: Περιορισμένα τα κρούσματα που νοσηλεύονται
- Ν. Σοφιανός: "Το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να αναστείλει τον Μεγάλο Περίπατο"
- Μπαίνουν μπουλντόζες στο Ελληνικό
- Τέξας - Κορονοϊός: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους
- Λατινική Αμερική: Η πανδημία αναμένεται να οδηγήσει στο κλείσιμο 2,7 εκατ. επιχειρήσεων
- Βρετανία - Κορονοϊός: Αίρεται η υποχρεωτική καραντίνα για ορισμένους ταξιδιώτες
- Χονγκ Κονγκ: Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Κίνας και Βρετανίας
- Στην Τουρκία ο Μπορέλ την ερχόμενη Δευτέρα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πολύωρη διακοπή νερού σήμερα σε περιοχή του Δ. Θεσσαλονίκης λόγω εργασιών
- Πλήγμα στην Ισπανία λόγω κορωνοϊού: Το lockdown δεν κατάφερε να δώσει ώθηση στην αγορά εργασίας
- Καιρός: Συνεχίζεται ο καύσωνας- Πού θα φτάσει τους 39 βαθμούς το θερμόμετρο
- Διαδηλώνω άρα υπάρχω!
- Ε όχι και η Ελλάδα το Λουτράκι της Ευρώπης!
- Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τους 10.000 οι νεκροί στο Περού
- Τα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός
- Σφουγγάτο με κολοκύθι και κολοκυθοανθούς
- Μείωση προκαταβολής φόρου και ασφαλιστικών εισφορών και επιστρεπτέα προκαταβολή Νο3 ανακοινώνει ο Μητσοτάκης
- Ελένη