Οι 10 πιο επικίνδυνες πόλεις της Ευρώπης

Κάποιες μπορεί να μην τις έχεις ακούσει ξανά και κάποιες άλλες μπορεί να έχεις όνειρο να τις επισκεφτείς -ή και να τις έχεις ήδη δει από κοντά. Όλες όμως αυτές οι πόλεις έχουν ένα κοινό: είναι οι πιο επικίνδυνες της ευρωπαϊκής ηπείρου, σύμφωνα τουλάχιστον με αναφορά του Γραφείου για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτή η αναφορά που είδε το φως της δημοσιότητας το 2019 έφερε τρεις πόλεις από την ίδια χώρα στις τρεις πρώτες θέσεις της λίστα και συμπλήρωσε τη δεκάδα

με κανά δυο πόλεις έκπληξη. Ακολουθεί ολόκληρη:

10. Άμστερνταμ

Κι όμως, το Άμστερνταμ, η πρωτεύουσα της Ολλανδίας, είναι η 10η πιο επικίνδυνη πόλη στην Ευρώπη, με το ποσοστό των ανθρωποκτονιών να αντιστοιχεί σε 2,2 κατοίκους ανά 100.000.

Από τους διάσημους οίκους ανοχής μέχρι τα καταστήματα που βρίσκεις ό, τι ψυχεδελικό μανιτάρι έχεις ακούσει ό, τι κυκλοφορεί, δεν είναι μόνο τους τουρίστες που μπορεί να πετύχει κανείς. Δεν είναι οι μόνοι άνθρωποι που κυκλοφορούν στο Άμστερνταμ για να περάσουν μια “νύχτα αμαρτίας”. Υπάρχουν πολλοί ακόμη άνθρωποι που ψάχνουν να αμαρτάνυν κυριολεκτικά.

Σύμφωνα με το σάιτ Dutch Review, το Άμστερνταμ κατατάχθηκε ως ο πιο “εγκληματικά ενεργός δήμος” της χώρας για το 2018.

9. Βουδαπέστη

Το ποσοστό των δολοφονιών στη Βουδαπέστη κατά το έτος 2017 ήταν ίδιο με εκείνο του Άμστερνταμ: 2,2 κάτοικοι ανά 100.000. Μόνο για εκείνο το έτος, η ουγγρική εισαγγελία ανέφερε 99 δολοφονίες.

Η Βουδαπέστη, η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας με πληθυσμό περίπου 1,75 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι διάσημη για την ομορφιά της και πολύ συχνά αποκαλείται ως “Παρίσι της Ανατολής”. Ωστόσο, έχει και τη σκοτεινή της πλευρά. Μόνο το 2017, η αστυνομία ανέφερε περίπου 62.870 εγκλήματα.

8. Τάμπερε

Αυτή η πόλη της Φινλανδίας, αν και σημαντικά μικρότερη από τις δύο προηγούμενες πόλεις (έχει πληθυσμό περίπου 236.000 κατοίκων) κατέγραψε αντίστοιχο ποσοστό ανθρωποκτονιών: 2,2 κατοίκους ανά 100.000.

Σύμφωνα με το Teleport.com, για κάθε 100 ανθρώπους, οι 27 έχουν στην κατοχή τους από ένα όπλο. Και κάθε 42 μέρες, ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του απ’ αυτό.

7. Μπέλφαστ

Το Μπέλφαστ, η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Ιρλανδίας, έχει ποσοστό δολοφονιών 2,4 ανά 100.000 κατοίκους, με πληθυσμό περίπου 300.000 κατοίκους. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στους Irish Times διαπίστωσε ότι το ποσοστό εγκληματικότητας στην Ιρλανδία είναι μόλις το 60% από εκείνο που έχει συνολικά η Βόρεια Ιρλανδία.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η εγκληματικότητα στη Βόρεια Ιρλανδία είχε δεκαπλασιαστεί σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό του 1945.

6. Τσέλιε

Μπορεί να πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη πόλης Σλοβενίας, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας δημιουργεί τίποτα υψηλές προσδοκίες ως προς τον πληθυσμό της. Το Τσέλιε έχει μόλις 38.000 κατοίκους που ζουν μέσα στα όρια της πόλης.

Την ίδια στιγμή όμως, η εγκληματικότητα είναι αρκετά υψηλή. Μόνο για το 2017, η όλη είχε ποσοστό δολοφονιών 2,6 κατοίκους ανά 100.000.

Απ’ την άλλη μεριά όμως, εκπρόσωπος του αστυνομικού τμήματος της πόλης δήλωσε σχετικά: “Δεν αναφέρθηκαν περιπτώσεις δολοφονίας ή ανθρωποκτονίας στην πόλη μας το 2017. Σε αυτήν την περίοδο, η αστυνομία αντιμετώπισε μόνο ένα ποινικό αδίκημα απόπειρας ανθρωποκτονίας από αμέλεια το οποίο, στατιστικά, δεν υπολογίζεται ως τετελεσμένο/ολοκληρωμένο έγκλημα. Το Τσέλιε είναι μια ασφαλής πόλη, που ακολουθεί όλα τα πρότυπα ασφαλείας."

5. Ντέμπρετσεν

Το Ντέμπρετσεν, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουγγαρίας μετά τη Βουδαπέστη, είχε ποσοστό δολοφονιών 3,0 ανά 100.000 κατοίκους το 2017. Πρόκειται για πόλη που αποτελεί πολιτιστικό κόμβο για τον ουγγρικό λαό, με πληθυσμό περίπου 202.000 κατοίκων.

4. Μασσαλία

Ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Μεσογείου, η Μασσαλία, έχει εδώ και δεκαετίες μεταβληθεί σε ένα κομβικό κέντρο για την παγκόσμια διακίνηση ναρκωτικών. Το λεγόμενο “French Connection”, το οποίο έγινε μέχρι και ταινία στα ‘70s ήταν μια διαδρομή κατά την οποία η ηρωίνη μεταφερόταν λαθραία από την Τουρκία στη Γαλλία μέσω αυτής της πόλης και στη συνέχεια στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Αν και σημαντικός τουριστικός προορισμός σήμερα, η Μασσαλία είχε το 2017 ποσοστό δολοφονιών 3,5 ανά 100.000 κατοίκους, για έναν πληθυσμό περίπου 860.000 ατόμων.

3. Κλάιπεντα

Τρεις πόλεις της Λιθουανίας κατέχουν αντίστοιχα και τις τρεις πρώτες θέσεις με τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών στην Ευρώπη. Η Κλάιπεντα, πόλη με πληθυσμό 172.272 κατοίκους, είχε ποσοστό δολοφονιών 3,9 ανά 100.000 κατοίκους το 2017. Την ίδια χρονιά, το ποσοστό εγκληματικότητας στη Λιθουανία εκτοξεύτηκε μετά την αυστηροποίηση της νομοθεσίας κατά της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

2. Βίλνιους

Η Βίλνιους είναι η πρωτεύουσα της Λιθουανίας και η μεγαλύτερη πόλη της. Τα περισσότερα εγκλήματα αναφέρονται στην “Παλιά Πόλη” της Βίλνιους, λόγω της μεγάλης συρροής τουριστών στο μέρος, οι οποίοι αποτελούν και τον πιο συνηθισμένο στόχο των πορτοφολάδων και λοιπών κλεφτών.

Την ίδια στιγμή, η πόλη είχε το 2017 ποσοστό δολοφονιών 3,9 ανά 100.000 κατοίκους. Την ίδια χρονιά ο πληθυσμός της υπολογιζόταν κοντά στις 700.000.

1. Κάουνας

Και φτάσαμε στην πιο “θανατηφόρα” πόλη της Ευρώπης, στο μέρος όπου η εγκληματικότητα έχει χτυπήσει κόκκινο. Και αυτό δεν είναι άλλο από το Κάουνας, την πόλη που κυρίως την γνωρίζουμε για το μπασκετικό καμάρι της, τη Ζαλγκίρις.

Ωστόσο, κάτι που ίσως περνάει σε δεύτερη μοίρα σε μας τους ‘απέξω” είναι ότι το Κάουνας (η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με περίπου 383.764 κατοίκους) έχει με διαφορά το υψηλότερο ποσοστό δολοφονιών: 5,4 ανά 100.000 κατοίκους από το 2017.

Πάντως, σε σχέση με την πόλη των ΗΠΑ που είναι στην κορυφή της εγκληματικότητας, δηλαδή το Σαιντ Λούις, το Κάουνας υπολείπεται κατά πολύ. Σ’ αυτήν την μεγαλούπολη της άλλης άκρης του ατλαντικού, ο μέσος όρος των δολοφονιών είναι σχεδόν 61 άνθρωποι ανά 100.000 κατοίκους.

Πηγή: Foxnews.com

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα
Ευρώπης,evropis