Όχι σε εκλογές λέει το Μαξίμου

Την κατάρριψη όλων των σεναρίων που καλλιεργούν κλίμα πτώσης της κυβέρνησης και προσφυγής σε κάλπες με αφορμή την συμφωνία για το Σκοπιανό επιδιώκει η κυβέρνηση.

Μία μόλις ημέρα πριν από την καθοριστική συνεδρίαση του Eurogroup που θα αποφασίσει για το χρέος και το καθεστώς μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας το Μαξίμου αποφάσισε να στείλει μήνυμα πολιτικής σταθερότητας και ομαλότητας τόσο στους εντός (κόμματα, κοινωνία) όσο και στους

εκτός (δανειστές, αγορές).

Επομένως η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου πως εφόσον οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα καταψηφίσουν την συμφωνία η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και μάλιστα θα την πάρει δεν ήταν καθόλου τυχαία. Το Μαξίμου με αυτόν τον τρόπο θέλησε να δείξει πως δεν υπάρχει ρήξη στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης-παρά τις γκρίνιες αρκετών ανελιτών- και συγχρόνως να εκφράσει την βεβαιότητά της πως η Συμφωνία θα ψηφιστεί χωρίς αυτό να προκαλέσει πτώση της κυβέρνησης.

Βεβαίως προτού μιλήσει ο Πάνος Καμμένος προτείνοντας την υπερψήφιση της Συμφωνίας με αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής (180 ψήφοι) ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης είχε τονίσει ότι δεν συντρέχει τέτοιος λόγος καθώς δεν τίθεται ζήτημα αφού δεν μεταφέρονται αρμοδιότητες της σε διεθνείς οργανισμούς και επιπλέον δεν τίθενται θέματα εθνικής κυριαρχίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του news247.gr ο πρωθυπουργός δεν σκέφτεται να ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν θα ανοίξει συζήτηση γι' αυτό το θέμα με τον εταίρο της Πάνο Καμμένο, για προφανείς λόγους. Ωστόσο αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι το Μαξίμου δεν προτίθεται να θυσιάσει την υπερψήφιση της Συμφωνίας, εφόσον μάλιστα έχει περάσει προηγουμένως από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ μόνο και μόνο για να εκθέσει πολιτικά την Νέα Δημοκρατία.

Από την άλλη, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι με δυσκολία μπορεί να περάσει τον κάβο της κύρωσης της Συμφωνίας. Όμως ελπίζει. Γι' αυτό και επαναλαμβάνει ότι θα κυρωθεί από την ελληνική βουλή με μία διευρυμένη πατριωτική και προοδευτική πλειοψηφία. Το Μαξίμου φαίνεται πως έχει στο μυαλό του το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τον Θανάση Παπαχριστόπουλο από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τους βουλευτές του Ποταμιού και βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, καθώς θεωρεί ότι στο τέλος τμήμα των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης -ανάμεσά τους και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος που δεν τον κρύβει- θα αναγκαστεί να στηρίξει την Συμφωνία. Ενδεχομένως να υπολογίζει και στην ψήφο του Χάρη Θεοχάρη ο οποίος κατά την έναρξη της ψηφοφορίας επί της πρότασης δυσπιστίας αποχώρησε εκείνη την ώρα από την αίθουσα της Ολομέλειας.

Σημειωτέον πως η κυβέρνηση εκφράζοντας την βεβαιότητα πως εάν ο πρωθυπουργός ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης αυτή θα δοθεί, πιστεύει αφενός ότι υπάρχει πιθανότητα να υποστηριχθεί από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και αφετέρου ότι θα τής δοθεί από όλους όσοι βουλευτές ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας για το Μακεδονικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα