Ο Ράμμος "πήρε τ’ όπλο του" και η κινητικότητα στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ

Μια δύσκολη απόφαση για την ΑΔΑΕ

Καθόλου εύκολη δεν ήταν – όπως φαίνεται- η απόφαση της Αρχής για την Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για την διαλεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών. Δηλαδή να ερευνήσει τα αρχεία που είναι υποχρεωμένοι να τηρούν οι επικοινωνιακοί πάροχοι για τις επισυνδέσεις που ζητά η ΕΥΠ.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση την έρευνα θα διενεργήσει ομάδα που θα αποτελείται από τον Πρόεδρο της Αρχής, Χρήστο Ράμμο καθώς

και τον Στέφανο Γκρίτζαλη τακτικό μέλος της Ολομέλειας της Αρχής, με αναπληρωματικό μέλος την Βασιλική Διαμαντοπούλου, Νικόλαο Παπαδάκη τακτικό μέλος της Ολομέλειας της Αρχής, με αναπληρωματικό μέλος τον Νικόλαο Ανδρουλακάκη, και την Αικατερίνα Παπανικολάου, τακτικό μέλος της Ολομέλειας της Αρχής, με αναπληρωματικό μέλος τον Γεώργιο Μισαηλίδη.

Επίσης όμως στην ίδια απόφαση αναφέρεται πως στην απόφαση «μειοψήφησαν τα μέλη Δημήτριος Βέργαδος και Γεώργιος Μπακάλης ενώ ο Αντιπρόεδρος της Αρχής Μιχαήλ Σακκάς απέσχε από την ψηφοφορία». Δηλαδή μιλάμε για οριακή πλειοψηφία 4 προς 3.

Όπως φαίνεται ενόψει των αλλαγών που φέρεται να σχεδιάζει κυβέρνηση για τις ανεξάρτητες αρχές, η ΑΔΑΕ έδειξε πως … «δεν μασάει». Αντιθέτως ο πρόεδρος της Χρήστος Ράμμος «πήρε το όπλο του» και μάλιστα ένα δυνατό θεσμικό όπλο.

Η προειδοποίηση

Τώρα βέβαια η λήψη μιας απόφασης είναι σημαντικό βήμα. Όμως η υλοποίησή της είναι ακόμη πιο σημαντική. Με δεδομένο μάλιστα ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν ενθαρρύνει (στην καλύτερη των περιπτώσεων) μια τέτοια έρευνα, είναι ένα ερώτημα το πώς θα ανταποκριθούν οι πάροχοι.

Αξίζει πάντως να θυμίσουμε ότι στη συνεδρίαση για το ζήτημα των υποκλοπών, που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε απευθύνει μια πολύ συγκεκριμένη προειδοποίηση στις εταιρίες αυτές.

Είχε θυμήσει ότι έχουν υποχρέωση να τηρούν αρχεία με τις επισυνδέσεις και πως ότι η νομοθεσία προβλέπει ποινικές κυρώσεις, αν δεν πληρωθεί η εν λόγω υποχρέωση.

Σε συζητήσεις Μερα25 και ΛΑΕ

Κινητικότητα καταγράφεται «στα αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ, κι αυτό βέβαια μόνον άσχετο δεν είναι με τις εκλογές που έρχονται. Ήδη έχει ξεκινήσει ευρύς διάλογος ανάμεσα στο Μέρα 25 και την ΛΑΕ, αν και ακόμη δεν έχουμε απτά αποτελέσματα. Στις συζητήσεις φέρεται να συμμετέχει προσωπικά ο Γιάνης Βαρουφάκης πραγματοποιώντας επαφές με στελέχη του χώρου.

Να σημειωθεί πάντως πως η ΛΑΕ παρουσιάζει μια «πολυπολικότητα» μιας και δεν διαθέτει ένα σκληρό κι ενιαίο κέντρο. Η σχετική απραξία των τελευταίων χρόνων φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει ένα είδος ρευστότητας. Να σημειωθεί ότι στις διεργασίες δεν μετέχει ο πάλαι ποτέ επικεφαλής του σχηματισμού, Παναγιώτης Λαφαζάνης που ακολουθεί αυτόνομη πορεία.

Μέσα στον Ιανουάριο θα κριθεί το αν ο ευρύς διάλογος Μέρα 25 - ΛΑΕ που έχει ξεκινήσει, θα αποδώσει. Με τις δύο πλευρές να φιλοδοξούν στην δημιουργία ενός «τρίτου πόλου» στον χώρο της αριστεράς, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

«Εκτός σχεδίου» η ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Ένας σημαντικός κρίκος στα τεκταινόμενα στην αντικαπιταλιστική αριστερά πάντως, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δεν φαίνεται πως θα μετάσχει στις προαναφερθείσες συζητήσεις. Πρόκειται για ένα χώρο με μικρή έκφραση σε εκλογικά ποσοστά αλλά σταθερή επιρροή και το κυριότερο -δυσανάλογη με την εκλογική της απήχηση- δυναμική στα κινήματα. Για τον λόγο αυτό μια τυχόν σύμπραξη του θα ήταν καθοριστική.

Η περαιτέρω πορεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα αποφασιστεί στην συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιήσει στις 21 και 22 Ιανουαρίου. Από την συγκεκριμένη διαδικασία δεν αναμένεται να προκύψει μια απόφαση σύμπλευσης με το Μέρα 25 και την ΛΑΕ. Παρότι υπάρχουν συνιστώσες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ όπως το ΣΕΚ που θα επιθυμούσαν μια τέτοια προοπτική.

Η πλειοψηφία των μελών που εκφράζεται από το Νέο Αριστερό Ρεύμα (ΝΑΡ) και ανένταχτους, δεν προκρίνει την εμπλοκή σε ένα τέτοιο πολιτικό σχέδιο. Αντιθέτως θα απευθύνει κάλεσμα προεκλογικό σε όλες τις δυνάμεις της αριστεράς που δεν έχουν εμπλακεί με το «σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ» της περιόδου 2012-2019.

Η Βίβιαν Γουέστγουντ

Πολλά γράφτηκαν το τελευταίο διάστημα για την σχεδιάστρια μόδας Βίβιαν Γουέστγουντ, με αφορμή τον θάνατό της, στα 81 της χρόνια. Έτσι στα ψιλά πέρασε το ότι επρόκειτο για ένα πρόσωπο με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα. Για την ακρίβεια η Βίβιαν Γουέστγουντ υπήρξε μέλος του Diem 25, του πανευρωπαϊκού δικτύου δηλαδή στον οποίο έχει ηγετικό ρόλο το Μέρα 25.

Όπως ανέφερε άλλωστε και σε ανακοίνωσή του το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, η Βίβιαν Γουέστγουντ ήταν «μέλος του DiEM25 από την ίδρυσή του, έγινε μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής το 2016, και έδωσε τη μάχη για την απελευθέρωση ενός άλλου μέλους του DiEM25, του Τζούλιαν Ασάνζ, στο Λονδίνο το 2020 – ακούραστη αγωνίστρια ακόμα και στα 79 της».

Keywords
Τυχαία Θέματα