Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στην ολομέλεια του ΕΚ

Στην ομιλία του, ο κ. Ζάεφ αναμένεται να επικεντρωθεί στην ανάγκη να διασφαλίσει τη στήριξη της κοινής γνώμης και της αντιπολίτευσης στην αλλαγή του ονόματος, καθώς και στα επόμενα βήματα που απαιτούνται για μια ενδεχόμενη ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

Η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ υπέγραψαν προκαταρκτική συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της τελευταίας τον περασμένο Ιούνιο, μετά δύο δεκαετίες αντίθεσης για

το ζήτημα λόγω της οποίας η Ελλάδα έχει ασκήσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

"Είναι ένα δημοψήφισμα για το μέλλον, είναι ένα δημοψήφισμα για τη δεύτερη ανεξαρτησία μας. Όλα τα κράτη της περιοχής θα έχουν καλύτερη τύχη, η ολοκλήρωση των κρατών των Βαλκανίων στην ΕΕ θα μας δώσει τη σταθερότητα που επιθυμούμε. Δεν θα επιτύχουν τα Βαλκάνια αν δεν ενταχθούν στην ΕΕ", είπε μεταξύ άλλων ο Ζόραν Ζάεφ. "Η ενίσχυση των Βαλκανίων είναι μια γεωστρατηγική επένδυση για την Ένωση", πρόσθεσε.

"Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι μια καλή ευκαιρία για τη χώρα μου, είναι εγγύηση για τη χώρα, για τη δημοκρατία, την παιδεία και τις υποδομές. Αυτή είναι η ευθύνη που ο λαός μου πρέπει να αναλάβει", σημείωσε.

Το νέο όνομα που έχει προταθεί είναι "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας".

Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το όνομα, το οποίο έχει ήδη επικυρωθεί επισήμως από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, θα τεθεί σε δημοψήφισμα στη χώρα στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να ψηφίσει έκθεση που θα αξιολογεί την έκθεση της Επιτροπής για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας που δημοσιεύθηκε νωρίτερα το 2018, αργότερα αυτό το φθινόπωρο. Ο εισηγητής για την ΠΓΔΜ, Ivo Vajgl (Φιλελεύθεροι, Σλοβενία), χαιρέτισε την προσωρινή συμφωνία για το όνομα.

Keywords
Τυχαία Θέματα