"Ο πολιτισμός δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα"

Τριετές Πρωτόκολλο Συμφωνίας για τον Πολιτισμό και υπογράφηκε σήμερα στη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα μεταξύ του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και της Περιφέρειας Κρήτης από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα Κριστόφ

Σαντεμπί και τον Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Μίκαελ Οσάν.

«Ο πολιτισμός δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα» τόνισε ο γάλλος πρέσβης, αναπτύσσοντας το πλαίσιο της συμφωνίας, που αφορά σε πολιτιστικές διαδρομές, χάραξη μονοπατιών κι εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους με έμφαση πάντα στον πολιτιστικό τουρισμό.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας αναλαμβάνει την υποχρέωση να προτείνει γαλλικές εταιρείες, Γάλλους και γαλλοφωνους καλλιτέχνες οι οποίοι θα μετάσχουν σε εκδηλώσεις, όπως το πρόγραμμα «Ένας Αιρετός-ένας Καλλιτέχνης”, που αποτελεί μια πρωτότυπη δράση, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε έναν γάλλο καλλιτέχνη να «ανακρίνει» έναν αιρετό πολιτικό.

Η γαλλική πλευρά αναλαμβάνει επίσης να φέρει σε επαφή γαλλικούς πολιτιστικούς φορείς που εδρεύουν στην Κρήτη και να παράσχει εμπειρογνωμοσύνη.

Το οικονομικό βάρος των συνεργειών αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου η Περιφέρεια Κρήτης. «H συνεργασία αυτή θα δώσει έμφαση στην προώθηση της πολιτιστικής πολυμορφίας και του πολιτισμού ως κινητήριας δύναμης της εδαφικής ανάπτυξης ενώ θα ενθαρρύνει τον συντονισμό ανάμεσα σε διαφορετικούς θεσμικούς εταίρους» υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Κρήτης.

Οι πρώτες δράσεις της συμφωνίας είναι παρουσίαση στην Κρήτη της έκθεσης 43 φωτογραφιών του Φιλίπ Γκρα που αποτελεί μια μαρτυρία των γεγονότων του Μάη 1968 στη Γαλλία και η προβολή στην Κρήτη -στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων- του γαλλικού ντοκιμαντέρ “A Voix Haute”. Η ταινία ακολουθεί μια ομάδα φοιτητών από τα προάστια του Παρισιού που παίρνουν μέρος σε ετήσιο διαγωνισμό ρητορικής.

Στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας θα παρουσιαστεί η 12ετής έρευνα-μελέτη του τσελίστα, λυράρη και συνθέτη, Γιώργου Καλούδη για την τετράχορδη κρητική λύρα. Ο Γιώργος Καλούδης θα υποδείξει τις ερμηνευτικές δυνατότητες της τετράχορδης κρητικής λύρας πάνω στη Δυτική Ευρωπαϊκή μουσική, από τον Μεσαίωνα, την Αναγέννηση, το Μπαρόκ έως και τη σύγχρονη εποχή.

Το Τριετές Πρωτόκολλο Συμφωνίας διαμορφώθηκε μέσα από τη συνεργασία του προηγούμενου χρονικού διαστήματος ανάμεσα στον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης Κρήτης Δημήτρη Μιχελογιάννη και της Μιριέ Πικέ Βιό, μορφωτικής ακολούθου της Γαλλικής Πρεσβείας.

Η πρώτη σύμπραξη Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και Περιφέρειας Κρήτης ξεκίνησε το 2017 με την διοργάνωση στο Γαλλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα έκθεσης φωτογραφίας για το Φαράγγι της Σαμαριάς και τα Λευκά Όρη, καθώς και με την πραγματοποιηση στρογγυλής τράπεζας για τον βιώσιμο τουρισμό στη Μεσόγειο, μέσα από το παράδειγμα της Κρήτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα