Ο μόνος τρόπος για να αφήσει πίσω του ο πλανήτης τον κορονοϊό

Ολος ο πλανήτης αναρωτιέται τις τελευταίες ημέρες ποιες μπορεί να είναι οι απαντήσεις στα προβλήματα, κυρίως τα οικονομικά και τα κοινωνικά, που έχει βάλει ήδη η εξάπλωση του κορονοϊού.

Αναμφισβήτητα δεν πρόκειται για εύκολη υπόθεση, το ακριβώς αντίθετο θα έλεγε κανείς. Είναι όμως σχεδόν δεδομένο ότι σ' διαπλανητικό πρόβλημα, οι λύσεις δεν μπορούν να δοθούν χωρίς τη μέγιστη διεθνή συνεργασία σε υπερεθνικό επίπεδο.

Επίσης δεν χωρούν, αν πραγματικά θέλουμε καθαρές και αποδοτικές λύσεις, εθνικοί ανταγωνισμοί. Αυτά είναι τουλάχιστον τα συμπεράσματα άρθρου που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα

του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ το οποίο βάζει συγκεκριμένες προϋποθέσεις και άξονες έτσι ώστε ο πλανήτης να αφήσει συντεταγμένα πίσω του στην υγειονομική κρίση και να γυρίσει σελίδα στην ιστορία του με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Η πρώτη από αυτές τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου είναι η αύξηση των τεστ (παγκοσμίως) που θα έχει δύο στόχους. Αφενός να επανέλθουν οι υγιείς στην εργασία τους και να αρχίσει ξανά η πλήρης οικονομική δραστηριότητα και αφετέρου να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία στους ασθενείς, κυρίως τους ασυμπτωματικούς, έτσι ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του δεύτερου κύματος του ιού. Απαιτείται γι' αυτό η όσο το δυνατόν πιο αποδοτική συνεργασία, κυρίως των μεγάλων και ισχυρών κρατών.

Κλειδί επίσης θα αποτελέσει η παρακολούθηση για την εξέλιξη της νόσου, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το lock down σταδιακά θα αρθεί. Γι' αυτό υπάρχουν ήδη τα επιτυχημένα μοντέλα της Κίνας και της Νότιας Κορέας, όμως επειδή αυτά απαιτούν και πολύ χρόνο (για μαζικά τεστ σχεδόν παντού) θα ήταν ωφέλιμο να χρησιμοποιηθούν εφαρμογές ανίχνευσης του ιού που σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά τον αριθμό των νέων κρουσμάτων ακόμα και όταν τις χρησιμοποιεί μόνο το 60% του πληθυσμού.

Τα παραπάνω βέβαια μπορεί να μην έχουν καμία αξία αν η επιστημονική κοινότητα δεν προχωρήσει στην ανακάλυψη εμβολίου το οποίο θα δώσει την τελική και οριστική λύση στο πρόβλημα.

Γι' αυτό το σκοπό, σημειώνουν οι συντάκτες, επίσης απαιτείται η καλύτερη δυνατή διεθνής συνεργασία η οποία ήδη επιτυγχάνεται αφού επιστήμονες από την Κίνα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ συνεργάζονται αποτελεσματικά, μοιράζονται ευρήματα ερευνών και προχωρούν με προσεκτικά βήματα.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα απουσιάσουν στο άμεσο μέλλον ανταγωνισμοί για την παραγωγή αλλά και τη διανομή του νέου εμβολίου.

Πάντως αν η ανακάλυψη του εμβολίου συνδυαστεί με την εφαρμογή συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για την ανίχνευση νέων ιών θα υπάρξει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα που θα θωρακίσει τον πλανήτη και τις μελλοντικές γενναίες.

Η έγκαιρη προειδοποίηση βέβαια σημαίνει άμεση ενημέρωση των πολιτών για νέες λοιμώξεις, ζήτημα που πάντως είναι ευαίσθητο καθώς τέτοιες πληροφορίες μπορούν να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις, όπως οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

Συμπερασματικά χρειάζονται άμεσες και γενναίες επενδύσεις, κυρίως στην πρόληψη οι οποίες θα κατευθυνθούν κυρίως στις πιο αδύναμες χώρες, σ' αυτές δηλαδή που έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε πόρους.

Keywords
Τυχαία Θέματα