Ο κορονοϊός και τα Gremlins των θεωριών συνωμοσίας

Ο κορονοϊός δεν υπάρχει. Είναι ένα κόλπο για να μας κάνουν να κλειστούμε στα σπίτια μας. Για να καταστρέψουν την οικονομία. Για να εξαφανίσουν το ελληνικό DNA.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν. Μπορεί να μην αποτελούν καθολικά αποδεκτές και τεκμηριωμένες αλήθειες, όμως για τους ανθρώπους που τα πιστεύουν, η ισχύς τους είναι αδιαμφισβήτητη, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις θρησκείες, ή με την ελεύθερη αγορά.

Εκεί εδράζεται, άλλωστε, και η ίδια η φύση της πίστης.

Πιστεύεις, ασχέτως αν μπορείς να αποδείξεις το αντικείμενο της πίστης σου, βασισμένος σε εικασίες, ιστορίες που μοιάζουν αληθοφανείς, εμπειρίες τρίτων που σου μεταφέρθηκαν.

Και όλα αυτά μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνονται ακίνδυνα, έως και χαριτωμένα, όμως σε συνθήκες πανδημίας λειτουργούν σαν τα Gremlins. Παραμένουν ακίνδυνα και χαριτωμένα, υπό την προϋπόθεση να ακολουθήσεις τρεις βασικούς κανόνες: Απαγορεύεται να τα φέρεις σε επαφή με το νερό γιατί πολλαπλασιάζονται, απαγορεύεται να τα ταΐζεις μετά τα μεσάνυχτα γιατί γίνονται μοχθηρά και εξαιρετικά επικίνδυνα και απαγορεύεται να τα εκθέσεις σε δυνατό φως γιατί σκοτώνονται.

Η κυβέρνηση έπρεπε να ακολουθήσει δύο από αυτούς τους κανόνες και να παραβεί τον τρίτο, προκειμένου να περιορίσει τον κίνδυνο εξάπλωσης της πανδημίας εξαιτίας ανυπόστατων φημών και πεποιθήσεων.

Έπρεπε να “σκοτώσει” τις θεωρίες αυτές, φέρνοντάς τις στο φως, όσο ακόμη φάνταζαν χαριτωμένες και ακίνδυνες και να μην επιτρέψει τον πολλαπλασιασμό και την εξαγρίωση των μικρών τριχωτών συνωμοσιολόγων.

Προκειμένου να τις “σκοτώσει” θα έπρεπε να ρίξει άπλετο φως από την πρώτη στιγμή, ξεκαθαρίζοντας ότι σε μία αχαρτογράφητη και δυναμική κατάσταση, κατά την οποία τα δεδομένα μεταβάλλονται συνεχώς, ακολούθως θα μεταβληθούν και οι οδηγίες. Αυτό δεν συνέβη, ή τουλάχιστον δεν συνέβη επαρκώς, γιατί τα γκρέμλινς των θεωριών συνωμοσίας κυκλοφορούν ελεύθερα ανάμεσά μας.

Κάθε είδους ασάφεια, κάθε ασυνέπεια μεταξύ λόγων και έργων είναι, για τα Gremlins της συνωμοσίας, το νερό και η μεταμεσονύκτια τροφή τους και εδώ η αποτυχία υπήρξε παταγώδης.

Αντί οι ιθύνοντες να τα κρατήσουν στεγνά και πεινασμένα τις ώρες που όλοι προσπαθούμε να αποφύγουμε το ψυγείο, εκείνοι αποφάσισαν να τα λούσουν, ταΐζοντάς τα ταυτόχρονα, ενώ το ρολόι έδειχνε 00:10.

Από την άρνηση να απαγορεύσει την μετάληψη στις εκκλησίες τον Μάρτιο, μέχρι την επιλογή για 25 μαθητές ανά τμήμα τον Αύγουστο και από τις δηλώσεις λοιμωξιολόγων και κυβερνητικών βουλευτών που προέτρεπαν σε “κοινωνική αποστασιοποίηση” μέχρι τα ασφυκτικά γεμάτα λεωφορεία του ΟΑΣΑ, η πολιτική της κυβέρνησης βρίθει ασαφειών και ασυνεπειών.

Τελικά, αν υπάρχει ο ιός και μεταδίδεται με τα σταγονίδια, σκέφτεται το Gremlin, γιατί υπουργός της κυβέρνησης κοινωνεί μετά από 7 μήνες πανδημίας; Αν πρέπει να κρατάμε αποστάσεις, γιατί βάζουμε δύο μαθητές στο ίδιο θρανίο; Γιατί τα πλοία και τα αστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν με απόλυτη πληρότητα;

Η αναντιστοιχία αυτή μεταξύ λόγων και πράξεων από στελέχη της κυβέρνησης, εξέθρεψε σε μεγάλο βαθμό τα Gremlins της συνωμοσίας. Πλέον, αφού με καθυστέρηση είδε ότι τείνουν να ξεφύγουν από κάθε έλεγχο, επιχειρεί να τα καταστείλει. Η ιστορία όμως έχει δείξει ότι οι ιδέες, όσο παράλογες, ανόητες, ή επικίνδυνες και να είναι, δεν καταστέλλονται.

Ο δρόμος, όμως, για την αποφυγή της περαιτέρω εξάπλωσης του φαινομένου των θεωριών συνωμοσίας είναι απλός: όχι νερό, όχι τάισμα μετά τα μεσάνυχτα και όσο το δυνατόν περισσότερο φως.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα