Ο κορονοϊός και η τελευταία εκλογική έξοδος του Μαΐου

Το Πάσχα αποτελεί για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το χρονικό ορόσημο για οριστική έξοδο από τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού, θα αποτελέσει όμως και το ορόσημο που θα κρίνει ενδεχόμενη προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.

Το σενάριο πρόωρων εκλογών με στόχο να “καεί” η απλή αναλογική δεν είναι νέο. Καθώς όμως τα lockdown έχουν πλέον επιφέρει κόπωση στην κοινωνία και αφήνουν

σημάδια στην οικονομία, αλλά και καθώς πλέον ξεκινά για την κυβέρνηση η φθορά.

Φθορά αναμενόμενη καθώς η κυβέρνηση προσεγγίζει το δεύτερο χρόνο στην εξουσία, αλλά και οφειλόμενη σε σφάλματα όπως η εικόνα στην Ικαρία και κακοφωνίες, τις οποίες έχει παραδεχθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο η κυβέρνηση εξακολουθεί και έχει πολιτικό προβάδισμα και αντοχές. Με την πολύτιμη βοήθεια και του... ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν έχει αντιμετωπίσει ακόμη τα εσωτερικά του ζητήματα, ενώ δεν έχουν επίσης ξεχαστεί ακόμη τα κυβερνητικά του πεπραγμένα από τους πολίτες.

Οι αντοχές όμως μίας κυβέρνησης δεν είναι ανεξάντλητες, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει και μία ακόμη δαμόκλειο σπάθη πάνω από το κεφάλι του: Τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία.

Διότι, όπως επισημαίνουν έμπειρα γαλάζια στελέχη, μετά από δυο τρεις ακόμη γύρους διερευνητικών επαφών, η Άγκυρα θα επιχειρήσει να τινάξει το διάλογο στον αέρα βάζοντας ξανά στο τραπέζι θέματα όπως οι γκρίζες ζώνες, που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί. Αλλά η τουρκική πλευρά θα εμφανίσει την Ελλάδα ως εκείνη που αρνείται το διάλογο και η πίεση των εταίρων της ΕΕ και των συμμάχων του ΝΑΤΟ θα στραφεί στην Αθήνα.

Άρση του lockdown το Πάσχα και πότε ενδέχεται να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές

Γιατί όμως ο Μάιος είναι ο κρίσιμος μήνας για ενδεχόμενη προσφυγή σε κάλπες; Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι το Πάσχα η επιδημιολογική κατάσταση θα είναι καλύτερη, καθώς μέχρι τότε θα έχει – έστω σε μικρότερο βαθμό από τον αρχικό σχεδιασμό- προχωρήσει ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού. Το βασικό για να ξεκινήσει μία ουσιαστική άρση περιορισμών είναι, εφόσον πρακτικά είναι αδύνατον να έχει επιτευχθεί η ανοσία με εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού, να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον οι ευπαθείς ομάδες, που δημιουργούν και τον κίνδυνο “ασφυξίας” στο ΕΣΥ. Ενώ κυβέρνηση και ειδικοί προσδοκούν ότι οι μεταλλάξεις αν και πιο μεταδοτικές, θα έχουν μικρότερη θνησιμότητα.

Για αυτό και μέχρι τότε, η βεντάλια των περιοριστικών μέτρων θα ανοίγει και θα κλείνει ανά δύο εβδομάδες, καθώς προτεραιότητα θα είναι να κρατηθούν τα κρούσματα υπό σχετικό έλεγχο μέχρι να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμών. Σημειωτέον ότι τη Δευτέρα ενεργοποιούνται και δύο mega εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που αναμένεται να δώσουν μεγάλη ώθηση στη διαδικασία, ενώ με το εμβόλιο της AstraZeneca θα ξεκινήσει και η κάλυψη νεότερων ηλικιών.

Το “παράθυρο” για πρόωρες εκλογές

Η εισήγηση λοιπόν, που φέρεται να έχει δεχθεί το Μαξίμου, είναι να ανοίξει σε ένα βαθμό η κοινωνία και η οικονομία το Πάσχα, που πέφτει 2 Μαϊου. Και εφόσον μέχρι τις 10- 15 Μαϊου δεν έχει σημειωθεί νέα έξαρση κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία, να εξετάσει ο πρωθυπουργός το ενδεχόμενο προσφυγής σε κάλπες, με μία πιθανή ημερομηνία τη 13η Ιουνίου.

Καθώς βέβαια οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, μοιραία και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα οδηγήσουν σε δεύτερες εκλογές τον Ιούλιο. Το ζητούμενο είναι λοιπόν όχι απλώς η πρωτιά της ΝΔ στις πρώτες κάλπες με την απλή αναλογική (κάτι που θεωρείται ούτως ή άλλως βέβαιο), αλλά μία σημαντική διψήφια διαφορά, που θα δώσει τον αέρα της καθαρής νίκης και στις δεύτερες εκλογές που θα ακολουθήσουν.

Εάν “χαθεί” το εκλογικό αυτό “παράθυρο” στα τέλη άνοιξης- αρχές καλοκαιριού, το φθινόπωρο θα ήταν πολύ πιο δύσκολο για την κυβέρνηση να αναζητήσει διέξοδο διά της κάλπης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα