Ο Αβραμόπουλος απορρίπτει το "αυστραλιανό μοντέλο" για το μεταναστευτικό

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, απέρριψε τις προτάσεις του Βέλγου Υφυπουργού για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, Theo Francken, ο οποίος πρότεινε να εφαρμοστεί στην ΕΕ το «αυστραλιανό μοντέλο» στο μέτωπο της μετανάστευσης προκειμένου να πραγματοποιούνται επαναπροωθήσεις. Σύμφωνα με το Agence Press, ο ίδιος πρότεινε και την εξεύρεση τρόπου για παράκαμψη του Άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημειώνοντας ότι επαναπροωθήσεις γίνονταν στην Ευρώπη μέχρι το 2012, οπότε και απαγορεύτηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο Έλληνας Επίτροπος απάντησε στις δηλώσεις Francken τονίζοντας ότι δεν θα ακολουθήσει ποτέ το αυστραλιανό μοντέλο και ότι η Σύμβαση της Γενεύης αποτελεί «το ευαγγέλιο» της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ. Κατέστησε, επίσης, σαφές, ότι στόχος της ΕΕ δεν είναι το κλείσιμο των συνόρων, αλλά η ρύθμιση των αφίξεων. «Πρόκειται για μεγάλη διαφορά», επεσήμανε.

Σε άλλο δημοσίευμα της Agence Europe χαρακτηρίζονται ως «αμυδρές» οι πιθανότητες κατάληξης σε συμβιβασμό για μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, καθώς οι αρμόδιοι Υπουργοί Εσωτερικών που συναντήθηκαν χθες στο Λουξεμβούργο δεν κατάφεραν να άρουν το αδιέξοδο και να συμφωνήσουν σε μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου. «Θα είμαι ειλικρινής, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμβιβασμός, αλλά είμαι βέβαιος ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο», δήλωσε ο Βούλγαρος Υπουργός Εσωτερικών, Valentin Radev.

Keywords
Τυχαία Θέματα