Ο Alpha (ευτυχώς) δεν έδειξε τις ψεκασμένες θεωρίες του Πετράκου

Η εκπομπή "Tik Talk" του Αντώνη Σρόιτερ στον Alpha με κεντρικό θέμα τις θεωρίες συνωμοσίας για τον κορονοϊό και τους αρνητές της μάσκας και της πανδημίας, επρόκειτο να προβληθεί το βράδυ της Πέμπτης (29/10).

Ωστόσο, το κανάλι άλλαξε γνώμη τελευταία στιγμή και - ευτυχώς - αποφάσισε να μην την προβάλει καθόλου.

Καλεσμένοι στην εκπομπή θα ήταν... γιατροί, οι οποίοι αρνούνται την ύπαρξη ή τη φονικότητα του ιού, επώνυμοι που θεωρούν πως πίσω

από την πανδημία κυριαρχούν "σατανικά σχέδια" των μεγάλων δυνάμεων κατά της ανθρωπότητας, ανάμεσά τους και ο τραγουδιστής Γρηγόρης Πετράκος. Από την άλλη πλευρά, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, θα καλείτο να αντικρούσει ένα προς ένα τα επιχειρήματα των συνωμοσιολόγων.

Μερικές ώρες νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα προβολής της εκπομπής, ο Γρηγόρης Πετράκος ανήρτησε στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα social media ένα 20λεπτο βίντεο, στο οποίο παρουσίαζε μια υποτιθέμενη "έρευνα" που έκανε ο ίδιος σχετικά με τον κορονοϊό και τα αποτελέσματά της, που κατέληγαν στο συμπέρασμα πως ο ιός δεν είναι φονικός, πως οι κυβερνήσεις μας κοροϊδεύουν, ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο σχέδιο με σκοπό την καταπάτηση της ελευθερίας του ανθρώπου και διάφορες άλλες θεωρίες που κυκλοφορούν ανάμεσα στους λεγόμενους "ψεκασμένους".

Μια "έρευνα" με στοιχεία από σερφάρισμα στη Google, με αριθμούς από διάφορα άρθρα ελληνικών και διεθνών ιστοσελίδων, με μερικές πινελιές από το site του ΕΟΔΥ, με σκόρπια γραφήματα και με μπόλικη δόση συνωμοσιολογίας. Είναι γνωστό άλλωστε, ότι χρόνια μελετών και ερευνών, μπορούν να γίνουν σκόνη από έναν τραγουδιστή, αρκεί να έχει γρήγορη σύνδεση στο ίντερνετ.

Παρά τις χιλιάδες κοινοποιήσεις του βίντεο στο Facebook και τα χιλιάδες σχόλια με τα "συγχαρητήρια" προς τον τραγουδιστή, υπήρξαν - ξανά ευτυχώς - σφοδρές αντιδράσεις για το περιεχόμενο του υλικού και την προώθηση fake news εκ μέρους του.

Φαίνεται πως η θύελλα αντιδράσεων ήταν η αιτία που ανάγκασε τον Alpha να "κόψει" τελικά την εκπομπή, κατανοώντας πως το κανάλι θα βρισκόταν στο "μάτι του κυκλώνα". Το πρόβλημα, όμως, ξεκινάει από πολύ νωρίτερα και, συγκεκριμένα, από την επιλογή του σταθμού να παρουσιάσει ένα τέτοιο θέμα, δίνοντας βήμα στους συνωμοσιολόγους και τους αρνητές του κορονοϊού, τη στιγμή που η χώρα μας μετρά 35510 κρούσματα και 615 θανάτους.

Είναι επικίνδυνο, την ώρα που η Ελλάδα, η Ευρώπη και ολόκληρος ο πλανήτης παλεύουν να διαχειριστούν το δεύτερο κύμα του κορονοϊού, την ώρα που οι ΜΕΘ αδυνατούν να ανταποκριθούν στην υγειονομική κρίση, την ώρα που το ΕΣΥ τσακίζεται μέρα με τη μέρα, την ώρα που πολίτες θρηνούν τους δικούς τους ανθρώπους, την ώρα που γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να ενημερωθεί και να προστατευτεί ο κόσμος, να προβάλλει κανείς τον χειρότερο εχθρό όλων των παραπάνω: την ημιμάθεια, τη συνωμοσιολογία και τα fake news.

Η λογική, δε, του ότι στην εκπομπή θα υπήρχε και ο κ. Σύψας, ο οποίος θα αντέκρουε τα επιχειρήματα των αρνητών και θα "έβαζε τα πράγματα στη θέση τους", το κάνει πολύ χειρότερο. Γιατί, έτσι, εξισώνει κανείς ανθρώπους που ουδεμία σχέση έχουν με τον χώρο της υγείας και που συνδυάζουν στατιστικές του ίντερνετ από τον καναπέ τους, με σοβαρούς επιστήμονες που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη λοιμωξιολογία, στην ιατρική και στις πραγματικές έρευνες.

Όταν αντιμετωπίζεις δυο απόψεις σαν να έχουν και οι δύο την "αξία τους", τότε παίζεις επικίνδυνα με την πιθανότητα, κάποιοι ευκολόπιστοι να πειστούν από εγκληματικές θεωρίες. Το έχουμε ξαναζήσει με τις "φραπελιές για τον καρκίνο", τους "αντιεμβολιαστές", τις "μανούλες του Facebook", αλλά και τη lifestyle παρουσίαση των ναζιστών στην Ελλάδα.

Όσοι, βέβαια, υιοθετούν "λογικές" σαν του Πετράκου και τον επευφήμησαν για την προσπάθειά του να "αφυπνίσει τον κόσμο", μετά το κόψιμο της εκπομπής μίλησαν για λογοκρισία. Η συνωμοσιολογία όμως δεν αποτελεί μια αντίθετη γνώμη ή άποψη που θα έπρεπε ενδεχομένως να προβάλλεται σε σοβαρά ζητήματα, αλλά μια επικίνδυνη ρητορική που μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα για όλους μας - συμπεριλαμβανομένων και των συνωμοσιολόγων.

Keywords
Τυχαία Θέματα