Νίκη "εκτός έδρας" για τους χωρικούς της Ζάμπιας!

Η υπόθεση ξεκίνησε το 2004 όταν 1.826 κάτοικοι του συγκεκριμένης περιοχής κατήγγειλαν ότι οι εργασίες της εταιρείας μόλυναν με τοξικά απόβλητα τα αποθέματα νερού και τη γη.

Όπως σε κάθε κρίση, αυτοί που επηρεάστηκαν περισσότερο είναι οι γυναίκες και τα παιδιά. Είναι εκείνοι που αναγκάστηκαν να αναζητήσουν άλλες πηγές νερού καθώς τα ποτάμια στα οποία βασίζονταν για την προσωπική τους υγιεινή και τις καθημερινές δουλειές του σπιτιού, είχαν μολυνθεί. Όμως δεν βρήκαν καμία εναλλακτική και αναγκάστηκαν να χρησιμοποιούν αυτό το μολυσμένο νερό.

Η οργάνωση ActionAid,

δούλεψε στενά με τις κοινότητες του χωριού Chingola. Yποστήριξε τους κατοίκους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να διεκδικήσουν πολιτικές και νομοθεσίες που θα όριζαν συγκεκριμένα πλαίσια δράσης σε εταιρείες όπως η Vendata. Παράλληλα, καθώς νερό και γη είχαν μολυνθεί, υποστήριξε τις κοινότητες να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές για να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Ο Sandwell Sinyangwe, αρχηγός μίας από τις κοινότητες ανέφερε: «είχαμε φτάσει να πιστεύομε ότι το να έχουμε βρώμικο νερό ήταν φυσιολογικό. Και μετά ξεκίνησαν τα προβλήματα υγείας». Η ActionAid τους μίλησε για τη σύνδεση μεταξύ των προβλημάτων υγείας και του μολυσμένου νερού αλλά και για το τι μπορούν να κάνουν. «Η οργάνωση μας ενημέρωσε και μας ευαισθητοποίησε γύρω από τα δικαιώματά μας και πώς να τα διεκδικήσουμε.

Ο αγώνας δεν ήταν σύντομος και σίγουρα δεν έχει τελειώσει. Για 13 χρόνια, οι κάτοικοι της Chingola παλεύουν για να αποζημιωθούν για τις ζημιές που η εταιρεία προκάλεσε στην πατρίδα τους αλλά και για τον τερματισμό της συνεχιζόμενης ρύπανσης που έχει επιπτώσεις στη ζωή τους.

Με τη υποστήριξη της ActionAid κατάφεραν να έχουν πρόσβαση σε δικηγόρους αλλά και την κοινωνία των πολιτών γενικότερα για να διεκδικήσουν από κοινού αποτελεσματικούς νόμους που θα υποχρεώνουν τις πολυεθνικές εταιρείες και τους επενδυτές να αναλαμβάνουν δράση κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και της πρόληψης των περιβαλλοντολογικών καταστροφών.

Μετά από τόσα χρόνια, η τελευταία απόφαση που εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, έδωσε πολλές ελπίδες στους κατοίκους της Chingola και άνοιξε την πόρτα για αντίστοιχες διεκδικήσεις. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, η υπόθεση θα κριθεί στα δικαστήρια της Μ. Βρετανίας και όχι σε εκείνα της Ζάμπιας, κάτι που σημαίνει ότι στο μέλλον και άλλες κοινότητες από αναπτυσσόμενες χώρες θα μπορούν να πηγαίνουν παρόμοιες υποθέσεις κατά μεγάλων πολυεθνικών στα βρετανικά δικαστήρια.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη δράση της ActionAid στη Ζάμπια εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα