Νέο κύμα ζέστης στις σκανδιναβικές χώρες

Σε υψηλά επίπεδα θα κυμανθεί η θερμοκρασία το επόμενο 5νθήμερο σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, γύρω στους 5 βαθμούς πάνω από τις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες, ενώ τοπικά στις σκανδιναβικές χώρες θα κυμαίνεται σε πολύ υψηλά έως ακραία επίπεδα ακόμη και 10 βαθμών πάνω από τη μέση κλιματική τιμή.

H «παράξενη» διάταξη των βαρομετρικών χαμηλών καλείται εμποδισμός REX (Rex Blocking) και δεν απαντάται τόσο συχνά στην Ευρώπη. Στον χάρτη που ακολουθεί είναι εμφανή τα βαρομετρικά υψηλά που εγκαθίστανται στη βόρεια Ευρώπη και τα οποία

βρίσκονται πάνω από τα βαρομετρικά χαμηλό δυτικά της Ιβηρικής χερσονήσου και της βόρεια Ιταλίας το άλλο. Μεταξύ αυτών των συστημάτων δημιουργείται μια ισχυρή ζώνη σύγκλισης αερίων μαζών με διαφορετικά χαρακτηριστικά και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τις έντονες βροχοπτώσεις τη Κεντρική Ευρώπη.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που θα παρατηρηθούν στις σκανδιναβικές χώρες δεν οφείλονται μόνο σε μεταφορά θερμών αερίων μαζών, αλλά στις «λιμνάζουσες αέριες μάζες και τις καθοδικές κινήσεις του αντικυκλώνα ( High).

Keywords
Τυχαία Θέματα