ΝΔ: Στροφή σε ένα "νέο κέντρο" και το δίλημμα της πρώτης ευκαιρίας

Η Νέα Δημοκρατία απορρίπτει μετά βδελυγμίας την κατηγορία που της προσάπτει ο ΣΥΡΙΖΑ περί ακροδεξιάς στροφής και το τελευταίο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προβεί σε σειρά κινήσεων για του λόγου το αληθές. Πιο χαρακτηριστική ίσως κίνηση τέτοιου τύπου ήταν η επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ στο Σύλλογο

Οροθετικών “Θετική Φωνή” και η εξαγγελία του για υποχρεωτικό μάθημα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία- κάτι που προφανώς δεν ενθουσιάζει την Εκκλησία.

Στη γαλάζια ηγεσία πάντως δεν προτιμούν τη φράση “στροφή στο κέντρο” καθώς όπως λένε στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι κάτι ευρύτερο, δηλαδή να αποτελέσει η ΝΔ “χώρο συνάντησης” ψηφοφόρων πέραν των παραδοσιακών κομματικών γραμμών και του άξονα αριστερά- δεξιά. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει πολλάκις δηλώσει πως η αξιωματική αντιπολίτευση εκπροσωπεί το πραγματικά προοδευτικό, θέλοντας να επαναπροσδιορίσει τον όρο.

Αφενός προφανώς στο Μοσχάτο αντιλαμβάνονται ότι παρά τα... όνειρα Γεωργιάδη- Βορίδη για οριστική συντριβή της αριστεράς, μεταπολιτευτικά στον άξονα αριστερά- δεξιά η πλειοψηφία βρίσκεται από το κέντρο και προς τα αριστερά. Ή πως εν πάσει περιπτώσει ένα σημαντικό κομμάτι αυτού που παραδοσιακά ορίζεται ως πολιτικό κέντρο έχει αντιδεξιά αντανακλαστικά και άρα η πόλωση στον άξονα αριστερά- δεξιά δεν ευνοεί τόσο τη ΝΔ. Αφετέρου, στη γαλάζια ηγετική ομάδα πιστεύουν πράγματι ακράδαντα ότι ο χώρος που περιγράφεται συνήθως με την ταμπέλα του κέντρου είναι στην πραγματικότητα πολυδιασπασμένος και πολυσύνθετος, καθώς και πως ένα σημαντικό μέρος του δεν προσδιορίζεται με βάση τον άξονα αριστερά- δεξιά.

Η γαλάζια ηγεσία θεωρεί ότι ήδη -και παρά τις καταγγελίες περί ακροδεξιάς στροφής- η ΝΔ επιτυγχάνει να απευθυνθεί σε ακροατήρια και πέραν των παραδοσιακών της και υπό μία έννοια να πετύχει αυτό που διασφαλίζει μία ευρεία εκλογική νίκη, αυτό που πέτυχε ο Αλέξης Τσίπρας το Γενάρη του 2015 και παλαιότερα ο Κώστας Καραμανλής το 2004: Να έχει τη στήριξη ψηφοφόρων ακόμη και του αντίπαλου κόμματος ή εντελώς διαφορετικής ιδεολογικής αφετηρίας.

Ως χαρακτηριστικό δείγμα τούτου, επικαλούνται την εξής ιστορία: Το περασμένο Σάββατο ο κ.Μητσοτάκης βγήκε με τη σύζυγο του Μαρέβα για φαγητό. Στο διπλανό τραπέζι καθόταν ένα ζευγάρι που έσπευσε να δηλώσει τις πολιτικές του προτιμήσεις: Ο άνδρας τους είπε ότι το Γενάρη του 2015 είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, ότι στο δημοψήφισμα ψήφισε “όχι”, το Σεπτέμβρη του 2015 ψήφισε ΚΚΕ και τώρα έχει αποφασίσει να ψηφίσει ΝΔ. Η γυναίκα τους είπε ότι παλαιότερα ψήφιζε ΝΔ, το Γενάρη του 2015 όμως ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, στο δημοψήφισμα “όχι”, το Σεπτέμβρη του 2015 απείχε και τώρα έχει αποφασίσει και εκείνη να ψηφίσει ξανά ΝΔ. Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέλαβε αυτό το διάλογο ως ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι οι παραδοσιακές αναγνώσεις για τις μετακινήσεις ψηφοφόρων πλέον δεν επαρκούν.

Εάν όμως το δίλημμα των επόμενων εκλογών δεν είναι μεταξύ αριστεράς και δεξιάς, όπως θέλει να λέει η ΝΔ, τότε ποιο είναι το δίλημμα; Ανώτατη γαλάζια πηγή το συνοψίζει ως εξής: “Πρώτη ευκαιρία στον Κυριάκο ή τρίτη ευκαιρία στον Αλέξη;” Στο Μοσχάτο εξάλλου θεωρούν πως και το Μαξίμου γνωρίζει τη φθορά που έχει υποστεί εξ ου και ο πρωθυπουργός δηλώνει τώρα ότι μετρά ως μέρες διακυβέρνησης από την ημέρα ολοκλήρωσης του προγράμματος και μετά. Υποστηρίζουν επίσης ότι σκοπίμως η κυβέρνηση αποφεύγει να απαντήσει στη ΝΔ για την ουσία των ζητημάτων που θέτει, αντίθετα στρέφει συνέχεια τη συζήτηση σε μία ιδεολογική πόλωση.

Είναι γεγονός βέβαια ότι η εικόνα της ΝΔ ως ένα κόμμα που με την εκλογή Μητσοτάκη στην ηγεσία θα άλλαζε προς το κοινωνικώς φιλελεύθερον, αν μη τι άλλο θόλωσε με το Σκοπιανό και τη αντιμετώπιση της συμφωνίας Τσίπρα- Ιερώνυμου. Είναι επίσης γεγονός ότι επιθυμεί μεν να απευθυνθεί σε κοινά που δεν ανήκουν στο παραδοσιακό ακροατήριο της δεξιάς ή που δεν συγκινούνται με αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπα και φωνές, όμως από την άλλη η ΝΔ δεν μπορεί και να μιλήσει καθαρά για στροφή στο κέντρο καθώς οι σκληροί εκ δεξιών καραδοκούν έτοιμοι να κατηγορήσουν τον κ.Μητσοτάκη ότι δεν είναι αρκετά... δεξιός και σε μία μάχη συσπειρωσης το Μοσχάτο έχει επιλέξει να μην αφήσει καμία ψήφο να πάει χαμένη.

Keywords
Τυχαία Θέματα