ΝΑΤΟ: Η Γερμανία βάζει χρήματα και φτάνει τις ΗΠΑ

Η συνεισφορά της Γερμανίας στον ετήσιο προϋπολογισμό του NATO θα είναι ισοϋψής με αυτήν των ΗΠΑ από το 2021 και μετά, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές που επικαλέστηκε το Γερμανικό Πρακτορείο την Τετάρτη, ενόψει της συνόδου κορυφής του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού στο Λονδίνο την προσεχή εβδομάδα. Ετσι, ικανοποιείται ένα πάγιο αμερικανικό αίτημα.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η

στρατιωτική συμμαχία 29 κρατών της Δύσης κατέληξαν σε συμφωνία για τον νέο προϋπολογισμό της: το ποσοστό της χρηματοδότησης που θα αναλογεί στην Ουάσινγκτον θα μειωθεί στο 16,35% (από 22,1% το τρέχον διάστημα), ενώ ταυτόχρονα αυτό που θα αναλογεί στο Βερολίνο θα αυξηθεί στο 16,35% (από 14,8% σήμερα).

Το τρέχον έτος, οι ΗΠΑ επρόκειτο να συνεισφέρουν σχεδόν 470 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 516 εκατ. δολάρια) στον κοινό προϋπολογισμό της ατλαντικής συμμαχίας, που συνολικά ανέρχεται σε 2,12 δισεκατομμύρια ευρώ η Γερμανία επρόκειτο να συνεισφέρει 313 εκατομμύρια ευρώ.

Για τη γερμανική κυβέρνηση, η αλλαγή αυτή της φόρμουλας κατανομής του βάρους ως προς το λειτουργικό κόστος του NATO θα σημάνει επιπλέον δαπάνη 33 και πλέον εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Οι ΗΠΑ, από την άλλη, οδεύουν να εξοικονομούν περί τα 120 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Ο προϋπολογισμός συμπεριλαμβάνει κονδύλια για τη χρηματοδότηση κοινών επιχειρήσεων της συμμαχίας, τα λειτουργικά κόστη των εγκαταστάσεων και των υποδομών που χρησιμοποιεί αλλά και του προσωπικού της.

Keywords
Τυχαία Θέματα