Μητσοτάκης: Οι αγορές δεν εμπιστεύονται τον Τσίπρα

O συντάκτης του καθημερινού Newsletter της ιστοσελίδας Politico, Florian Eder, συνομίλησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες και υποστηρίζει ότι ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα περνάει δύσκολη περίοδο και «παρά την επικράτησή του στις δημοσκοπήσεις, δεν μπορεί να είναι ευτυχής με το σερί πολιτικών νικών του Τσίπρα

– και δεν είναι». Ενδεικτικός είναι μάλιστα και ο τίτλος «η νίκη του Τσίπρα, πρόβλημα του Μητσοτάκη», καθώς ο Eder αναφέρεται στην πρόσφατη συμφωνία για το ελληνικό χρέος και στη συμφωνία για τη μετονομασία της πΓΔΜ σε «Βόρεια Μακεδονία», που διασφάλισαν στον Πρωθυπουργό «το σεβασμό, ακόμα και την ευγνωμοσύνη των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας». Μία πρόσφατη επιτυχία είναι επίσης ότι κατάφερε να «πάρει άδεια» για πάγωμα του ΦΠΑ σε ορισμένα ελληνικά νησιά.

Αναφερόμενος στην επικείμενη έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι η κατάσταση «δε φαίνεται τόσο καλή όσο φαίνεται απ’ έξω». Είπε: «Κοιτάξτε, οποιαδήποτε συμφωνία για το χρέος είναι καλύτερη από τη μη ύπαρξη συμφωνίας. Η Ελλάδα βγαίνει ασφαλώς από το πρόγραμμα. Αλλά ειλικρινές να πούμε ότι δεν θα έπρεπε ποτέ να έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση».

Η συμφωνία του Ιουνίου είναι «άλλο ένα πρόγραμμα υπό μεταμφίεση», σύμφωνα με το Μητσοτάκη. «Δεν έχουμε τον ίδιο βαθμό ελευθερίας που είχε η Πορτογαλία και η Κύπρος» Γιατί; Είναι απλό, είπε. «Οι αγορές καθώς και οι Ευρωπαίοι πιστωτές μας ουσιαστικά δεν εμπιστεύονται ακόμα τη χώρα και νομίζω ότι δεν εμπιστεύονται τον Τσίπρα. Εάν αυτή η συμφωνία ήταν στην πραγματικότητα μια τέτοια καλή συμφωνία, γιατί δεν έχουν αντιδράσει οι αγορές με πιο θετικό τρόπο; Δείτε τα spreads, δεν έχουν αλλάξει πραγματικά».

Ερωτηθείς εάν η Νέα Δημοκρατία θα προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευθεί τους μετα-μνημονιακούς όρους, απαντά: «Αυτό που θέλω καταρχάς να κάνω είναι να αποκαταστήσω την αξιοπιστία», είπε. «Αυτό που θέλω [είναι] να πείσω τους πιστωτές και τις αγορές ότι είμαστε εδώ για να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, όχι επειδή μας επιβλήθηκαν, αλλά γιατί πιστεύουμε σε αυτές. Μόλις το κάνουμε αυτό νομίζω ότι ίσως το μέλλον υπάρξει περιθώριο για να συζητήσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους. Αλλά δε θα είναι η πρώτη μου προτεραιότητα.»

Ο συντάκτης αναφέρει ότι ο συνομιλητής του επιθυμεί να κερδίσει πίσω τους ψηφοφόρους, όταν ερωτάται για το μήνυμα του ΕΛΚ πριν από τις ευρωεκλογές του επόμενου έτους. «Πρέπει να έχουμε ένα μήνυμα που να βρίσκει ανταπόκριση στους ανθρώπους που ακούν σήμερα τους λαϊκιστές και έχουν εξαπατηθεί από αυτούς ... Καταλήγει πάντα με δάκρυα. Δεν ήταν επιτυχία για την Ελλάδα, όπως κι αν το δει κανείς. Μας έχει κοστίσει μια περιουσία». Η εκστρατεία του ΕΛΚ θα πρέπει να είναι για την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, την τεχνολογική αλλαγή, την κλιματική αλλαγή –«τις μεγάλες προκλήσεις»- αλλά και για «την προστασία των συνόρων». Η Ελλάδα, προσέθεσε, θα πρέπει να είναι «στην πρώτη γραμμή για το πώς διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τα σύνορά μας, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όσον αφορά δε την πρόσφατη συμφωνία με τα Σκόπια, ο Μητσοτάκης είναι σφοδρός κήνσοράς της και εξηγεί τους λόγους της στάσης του: «Λέγαμε πάντα ότι θέλουμε λύση, αλλά μία λύση που να σέβεται τις ευαισθησίες και των δύο λαών». Το κύριο πρόβλημα, σύμφωνα με τον Μητσοτάκη, είναι ότι η συμφωνία αναγνωρίζει την ύπαρξη μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας. «Αυτό, ειλικρινά, δεν είναι αποδεκτό από την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού […] Δεν είμαι διατεθειμένος να πληρώσω το τίμημα της αποσταθεροποίησης της χώρας μου για να σταθεροποιήσω τους βόρειους γείτονές μας. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μακεδονική γλώσσα και εθνότητα». Και διερωτάται σχετικά: «Εάν αποδεχτεί κανείς κράτος της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά μακεδονική γλώσσα και εθνότητα, τι λες στους ανθρώπους που είναι Μακεδόνες, αλλά Έλληνες;» Ή στο επίπεδο της οικονομίας: «Τι θα συμβεί με τις εκατοντάδες ελληνικές εταιρίες που χρησιμοποιούν “μακεδονικό” εμπορικό σήμα; Είναι ένα μεγάλο θέμα για τις ελληνικές επιχειρήσεις και για τους εξαγωγείς, το οποίο η τωρινή συμφωνία δεν καλύπτει». Και τέλος: Υπάρχει ο φόβος «περιφερειακής αναταραχής» στην ελληνική Μακεδονία, όπου οι αποσχιστικές δυνάμεις μπορεί να δουν τη συμφωνία ως μία πρόσκληση για να οργανωθούν.

Ο Eder καταλήγει: «Ο Μητσοτάκης δε θα βοηθήσει τον Τσίπρα να κερδίσει την πλειοψηφία στη Βουλή. Αλλά εάν επικυρωθεί η συμφωνία υπό την παρούσα κυβέρνηση, είπε ότι δε θα προσπαθήσει να την ακυρώσει αργότερα».

Keywords
Τυχαία Θέματα