Μητσοτάκης: "Μέσα στο 2020 και εφάπαξ τα αναδρομικά στους συνταξιούχους"

Εντός του 2020 και εφάπαξ θα δοθούν τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απο το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Είπε πως η εν λόγω ενίσχυση θα στοιχίσει 1,4 δισ. ευρώ και όπως τόνισε τα αναδρομικά θα δοθούν βάσει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το ποσό αφορά κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και επεκτείνεται

και στου δημοσίου.

Πρόσθεσε πως «η συγκεκριμένη δαπάνη αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου. Δεν υπάρχουν περιθώρια για ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων. Η Πολιτεία οφείλει να κρατά δημοσιονομικές ισορροπίες και να κρατάει εφεδρείες. Ενδεχομένως να υπάρχουν αιτιάσεις, παροτρύνσεις να αυξηθεί το ποσό ώστε να καλυφθούν δώρα, επικουρικές συντάξεις. Να πω στους συνταξιούχους ότι η ενίσχυση με ένα εφάπαξ πόσο αποτελεί πολιτική επιλογή. Αυτή η απόφαση να εκτιμηθεί. Δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων παροχών. Οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν άδικο για τους ανέργους, για τους εργαζόμενους, για τις επόμενες γενιές, για το σύνολο της κοινωνίας που αντιμετωπίζει με επιτυχία τόσες αλλεπάλληλες προκλήσεις».

Αναφορικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε οτι "ο νέος μηχανισμός στήριξης δανειοληπτών, το σχέδιο «Γέφυρα», θα επιδοτεί για 9 μήνες στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια τα οποία έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία" και οτι με το δεύτερο κύμα ρυθμίσεων δυναμώνουν οι πολιτικές θωράκισης εισοδήματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δοκιμάζονται από τον κορονοϊό καθώς υλοποιείται η ελάφρυνση έως ο μηδενισμός της προκαταβολής φόρου για το 2019.

Για τη συμφωνία των Βρυξελλών την οποία χαρακτήρισε ιστορική, ο πρωθυπουργός είπε οτι η Ελάδα είναι από τις πιο κερδισμένες χώρες και πρόσθεσε οτι "δεν υπάρχει κανένα συμπληρωματικό μνημόνιο για εκταμίευση αυτών των πόρων, οι όροι είναι ίδιοι και για τα 27 μέλη της ΕΕ".

Keywords
Τυχαία Θέματα