Μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση: Πότε; Τώρα. Πώς; Με leasing

Υπάρχουν, πλέον, πολλοί λόγοι για να οδηγήσουμε ηλεκτρικό αυτοκίνητο, και τη μετάβαση σε αυτό μπορούμε να την κάνουμε χωρίς καν να προχωρήσουμε στην αγορά του. Πώς; Μέσω leasing, από την LeasePlan. Κι έτσι η επιθυμία μας γίνεται γρήγορα πράξη - κι έχουμε περάσει χωρίς κόπο στο επόμενο βήμα! Γιατί; Όλες οι απαντήσεις στις παρακάτω γραμμές!

Θα επικεντρωθούμε στους βασικούς λόγους που μας κάνουν να σκεφτόμαστε... ηλεκτρικά. Η

ηλεκτροκίνηση είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ ολοένα κα περισσότερες πόλεις, για την ακρίβεια πάνω από 200, καθιερώνουν ζώνες χαμηλών εκπομπών ρύπων (Λονδίνο, Άμστερνταμ, Στουτγάρδη, Στοκχόλμη κ.ά.) για την κίνηση οχημάτων με χαμηλούς ή καθόλου ρύπους.

Επίσης, επειδή η τεχνολογία εξελίσσεται, βελτιώνεται η απόδοση των μπαταριών και, κατά συνέπεια, το εύρος της αυτονομίας κίνησης, από 200 έως και πάνω από 400 χιλιόμετρα. Παράλληλα, διευρύνεται το χαρτοφυλάκιο των εταιρειών που κατασκευάζουν ηλεκτρικά αυτοκινήτου, κι έτσι ο υποψήφιος οδηγός έχει πλέον πολλές επιλογές. Επιπλέον λόγοι χρήσης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι το χαμηλό κόστος χρήσης, η ευχαρίστηση που προσφέρει στην οδήγηση, με δύο πεντάλ, απίστευτη ροπή και αθόρυβη λειτουργία, ενώ και στην Ελλάδα πρόκειται να εφαρμοστούν φορολογικά κίνητρα, πέραν της απαλλαγής από τα τέλη κυκλοφορίας.

Το πιο σημαντικό, μολονότι στη χώρα μας αργήσαμε να μπούμε στο πνεύμα της ηλεκτροκίνησης, είναι το γεγονός ότι οι Έλληνες αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τη σημασία του να “κινείσαι ηλεκτρικά”. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη διεθνή έρευνα της LeasePlan «Ηλεκτρικά αυτοκίνητα και βιωσιμότητα», με δείγμα άνω των 4.000 ατόμων από 16 διαφορετικές χώρες, αναφορικά με τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί και η αυτοκινητοβιομηχανία το 2019, το 83% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δηλώνουν υπέρ της ηλεκτροκίνησης με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Μάλιστα, το 60% αυτών, επισήμαναν ότι η γνώμη τους για την ηλεκτροκίνηση βελτιώθηκε θετικά τα τελευταία τρία χρόνια.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι 66% των Ελλήνων δηλώνουν ότι θα επιλέξουν τα επόμενα 5 χρόνια να μισθώσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
Στην ίδια έρευνα, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη αύξησης των υποδομών φόρτισης στη χώρα μας. Ήδη, το 40% των Ελλήνων που συμμετείχαν, που σκοπεύουν να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, ανέφεραν ότι οι ανεπαρκείς υποδομές φόρτισης τους αποτρέπουν να επιλέξουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ενώ η περιορισμένη απόσταση οδήγησης ή το λεγόμενο «άγχος αυτονομίας» ήταν ο λόγος για τον οποίο το 35% στην Ελλάδα δήλωσε ότι δεν θα στρεφόταν στην ηλεκτροκίνηση.

Παρόμοια άποψη έχουν και στην Ευρώπη, όπου το δημόσιο δίκτυο φόρτισης αναπτύσσεται πιο γρήγορα. Σε Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο περισσότεροι από 6 στους 10 ερωτηθέντες που σκοπεύουν να αγοράσουν ή να μισθώσουν ένα αυτοκίνητο μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, δήλωσαν ότι η έλλειψη σταθμών ηλεκτρικής φόρτισης θα τους εμπόδιζε να στραφούν στην ηλεκτροκίνηση. Κι ακόμη, το 80% των ατόμων που δήλωσαν ότι δεν θα στραφούν στην ηλεκτροκίνηση, δήλωσαν ότι οι ανεπαρκείς δυνατότητες φόρτισης στους δημόσιους χώρους αποτελούν ένα ζήτημα, ωστόσο, λιγότεροι από τους μισούς προβληματίζονται σχετικά με τη φόρτιση στον χώρο εργασίας.

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης πηγαίνει παράλληλα με την ανάπτυξη του δικτύου των δημόσιων σταθμών φόρτισης, με το εγγύς μέλλον να διαγράφεται ευοίωνο και για την Ελλάδα.

Τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης είναι ορατά. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στις πόλεις, μέσω των χαμηλότερων εκπομπών NOX (55% στην Ελλάδα, 43% συνολικά) και έχουν συνολικό χαμηλότερο λειτουργικό κόστος (73% στην Ελλάδα και 60% συνολικά).

Με άλλα λόγια, η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση – με LeasePlan leasing – είναι μονόδρομος!

Keywords
Τυχαία Θέματα