Με ρηματική διακοίνωση προς τη γερμανική κυβέρνηση ξεκινά η διαδικασία διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών

Με ρηματική διακοίνωση προς την Γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία διεκδίκησης των Γερμανικών οφειλών από την Ελληνική κυβέρνηση.

Την Τετάρτη στις 10 το πρωί θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για την διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα.

Στη συνέχεια θα παρθεί δι’ εγέρσεως απόφαση μετά από πρόταση του προέδρου της Βουλής

Νίκου Βούτση. Η πρόταση αναμένεται να ζητά από την Ελληνική κυβέρνηση «να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες» για την διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών. Η πρόταση του Ν. Βούτση εγκρίθηκε από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με ευρύτατη πλειοψηφία, καθώς υποστηρίχθηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ κι Ένωση Κεντρώων.

Τη δική του άποψη για την διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών θα καταθέσει κατά την διάρκεια της συζήτησης το ΚΚΕ.

Η συζήτηση είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 10 το πρωί και να ολοκληρωθεί στις 9 το βράδυ, ενώ αναμένεται να λάβουν τον λόγο οι πολιτικοί αρχηγοί κι υπουργοί.

Ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης παράλληλα με τις διπλωματικές και δικαστικές ενέργειες

Μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Ν. Βούτσης τόνισε ότι η ρηματική διακοίνωση προς την Γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να συνοδευτεί από ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για το ζήτημα των Γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων του Ευρωκοινοβουλίου και των κοινοβουλίων των κρατών-μελών της ΕΕ.

«Χρειάζεται συστηματική δουλειά» για τη διεκδίκηση των Ελληνικών αξιώσεων σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Βούτσης παρατηρώντας ότι θα πρέπει παράλληλα να προετοιμάζεται κι η δικαστική διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών.

Πάντα ενεργές οι Ελληνικές αξιώσεις από την Γερμανία

Ο Ν. Βούτσης υπογράμμισε ότι με την απόφαση της Βουλής θα γίνεται καθαρό ότι οι Ελληνικές αξιώσεις είναι πάντα ενεργές και ποτέ δεν έχει ανασταλεί το σχετικό αίτημα. Έπανέλαβε ότι η καθυστέρηση σχεδόν δύο ετών από την ολοκλήρωση του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τις Γερμανικές οφειλές και της συζήτησής του στην Ολομέλεια της Βουλής ήταν μία επιλογή ώστε να μην θεωρηθεί ότι οι Ελληνικές αξιώσεις επιχειρούνταν να συμψηφιστούν με τις οφειλές προς την Γερμανία για τα Μνημονιακά δάνεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα