Ματωμένες ΗΠΑ: Εκεί όπου τα όπλα είναι πιο φθηνά από λάπτοπ - 292 mass shootings φέτος

Η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολούθησε από το διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις τηλεοράσεις, δύο ακόμα επιθέσεις μίσους από ενόπλους στις ΗΠΑ εναντίον αθώων πολιτών.

Το απόγευμα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδος) στο Ελ Πάσο του Τέξας ένας 21χρονος, άνοιξε πυρ και σκότωσε 20 ανθρώπους τραυματίζοντας άλλους 26 που είχαν πάει να κάνουν τα ψώνια τους και εν συνεχεία συνελήφθη.

Λίγες ώρες αργότερα, στο Ντέιτον

του Οχάιο ένοπλος άνοιξε πυρ σκοτώνοντας εννέα ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 26 πριν πέσει νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών.

Στο Ελ Πάσο, το σενάριο να συνδέεται το μακελειό με ρατσιστικά κίνητρα είναι ιδιαιτέρως πιθανό αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί η γνησιότητα του "μανιφέστου" που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και φέρεται να συνδέεται με τον 21χρονο δράστη, ονόματι Πάτρικ Κρούσιους.

Στο "μανιφέστο" ο συντάκτης καταγγέλλει "εισβολή των ισπανόφωνων στο Τέξας" και φέρεται να είναι θαυμαστής του μακελάρη του Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, ο οποίος είχε σκοτώσει 51 ανθρώπους σε τεμένη, στις 15 Μαρτίου.

Το μακελειό του Ελ Πάσο είναι το 292ο "mass shooting" που καταγράφεται από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Gun Violence Archives. Ο όρος mass shooting αναφέρεται σε επιθέσεις με τη χρήση πυροβόλων όπλων και τέσσερα ή περισσότερα θύματα.

Από τις αρχές του έτους έως σήμερα 246 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο και 979 τραυματίσθηκαν στη διάρκεια ένοπλων επιθέσεων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Stanford Data Project.

Την περασμένη Κυριακή, 19χρονος ένοπλος εισέβαλε σε έκθεση τροφίμων και ποτών στην πόλη Γκίλροϊ της Καλιφόρνιας κι άνοιξε πυρ σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους, ανάμεσά τους ένα αγοράκι τριών ετών, και τραυματίζοντας πολλούς άλλους πριν αυτοκτονήσει.

Την Τρίτη, υπάλληλος της Γουόλμαρτ άνοιξε πυρ μέσα σε άλλο πολυκατάστημα της αλυσίδας, στην Πολιτεία του Μισισιπή, και σκότωσε δύο συναδέλφους του.

Όπως έπειτα από κάθε τέτοια ανθρωποσφαγή, υψώθηκαν φωνές για να απαιτήσουν αυστηρότερο έλεγχο στις πωλήσεις πυροβόλων όπλων στις ΗΠΑ.

"Είναι επιτέλους καιρός για δράση για να τερματιστεί αυτή η επιδημία της βίας που σχετίζεται με τα όπλα", ανέφερε μέσω Twitter ο Τζο Μπάιντεν, τέως αντιπρόεδρος επί Μπαράκ Ομπάμα και ένα από τα φαβορί στην εσωκομματική διαδικασία για το χρίσμα των Δημοκρατικών ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπιλ Μπαρ υποσχέθηκε ότι ο δράστης του μακελειού θα προσαχθεί το ταχύτερο ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης.

Παρακάτω μπορεί κανείς να καταλάβει την όλη κουλτούρα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, όπως διαμορφώνεται σε γραφήματα.

Συγκεκριμένα, οι νέοι 18- 29 ετών είναι εκείνοι, που υποστηρίζουν περισσότερο την ανάγκη για έλεγχο των όπλων, πιστεύοντας ότι υπερισχύει του δικαιώματος της οπλοκατοχής (έρευνα του Pew).

Σύμφωνα με το Pew το 40% των Αμερικανών δηλώνουν ότι υπάρχει όπλο στο σπίτι τους. Ένας στους τρεις άνω των 50 έχει όπλο στο σπίτι του με το ποσοστό αυτό να πηγαίνει στο 28% για τους νέους άνω των 21 ετών.

Περίπου 390 εκατομμύρια Αμερικανοί υπολογίζεται ότι έχουν στην κατοχή τους πιστόλι ή άλλο πυροβόλο όπλο.

Οι ΗΠΑ έχουν το υψηλότερο ποσοστό οπλοκατοχής παγκοσμίως και το υψηλότερο ποσοστό ανθρωποκτονιών με πυροβόλο όπλο.

Και για να έχει κανείς μια εικόνα για το πόσο κοστίζει ένα πιστόλι, θα δει πως η αγορά είναι ιδιαιτέρως φθηνή.

Έρευνα του 2015 έχει δείξει πως μόλις το 4% των θανάτων που έχουν προκύψει από όπλα στην Αμερική, ήταν αποτέλεσμα δράσης ατόμου με διαταραγμένη ψυχική υγεία. Επίσης, τονίζεται πως στις χώρες που υπάρχει μεγάλο ποσοστό αυτοκτονιών, είναι λίγες οι περιπτώσεις πυροβολισμών κατά πλήθους.

Τα πανίσχυρα λόμπι

Είναι χαρακτηριστικό δε πως περισσότεροι Αμερικανοί έχουν σκοτωθεί τα τελευταία 50 χρόνια λόγω οπλοχρησίας (1,8 εκατ.) παρά στους πολέμους που έχει διεξάγει ή ενεπλάκη η χώρα από την ίδρυση του αμερικανικού κράτους (από το 1775 έχουν σκοτωθεί στα μέτωπα όλων των πολέμων 1,2 εκατ. Αμερικανοί).

Το δεύτερο άρθρο του αμερικανικού Συντάγματος επιτρέπει το δικαίωμα της οπλοκατοχής για λόγους αυτοάμυνας. Κάθε προσπάθεια για τον έλεγχο της απόκτησης όπλων από ιδιώτες προσκρούει στις πανίσχυρες ενώσεις υπέρ της οπλοκατοχής.

Οι προσπάθειες πολλών Αμερικανών προέδρων στο παρελθόν να επιβάλουν μεγαλύτερους ελέγχους στην οπλοκατοχή έχουν αποτύχει. Ο νόμος που υποστήριξε ο Μπαράκ Ομπάμα το 2013 για αυστηρότερους ελέγχους στους αγοραστές των όπλων απορρίφθηκε από τη Γερουσία. Το νομοσχέδιο πολεμήθηκε από την Εθνική Ενωση Οπλων (NRA) που έπεισε τους οπαδούς της ότι στην ουσία ένας τέτοιος νόμος θα "φακέλωνε" όλους τους νόμιμους ιδιοκτήτες όπλων.

Μέλη της NRA είναι δε, οπαδοί και των δύο μεγάλων κομμάτων.

Πώς αποκτάς όπλο

Ο ενδιαφερόμενος αγοραστής συμπληρώνει το Form 4473 από κατάστημα που έχει άδεια Federal Firearms.

Συμπληρώνει όνομα, διεύθυνση, ημερομηνία γέννησης, ύψος, ηλικία, εθνικότητα, φυλή, φωτογραφία από κυβερνητική αρχή, έλεγχο λευκού ποινικού μητρώου και ένορκη βεβαίωση ότι ο αγοραστής πληροί τις προϋποθέσεις του ομοσπονδιακού κράτους, για να αγοράσει όπλο, ενώ το ΑΦΜ είναι προαιρετικό.

Καταγράφεται ο τύπος του όπλου, μοντέλο, σειριακός αριθμός και ο αγοραστής οφείλει να τα δηλώνει όλα αυτά στο κράτος. Ωστόσο, πρόσφατα η Οκλαχόμα πέρασε νόμο βάσει του οποίου κανείς μπορεί να αποκτήσει όπλο χωρίς άδεια και χωρίς να προϋποτίθεται η εκπαίδευσή του στη χρήση όπλων.

"Παραθυράκι" του ομοσπονδιακού νόμου προβλέπει πως στις εκθέσεις όπλων μπορεί όποιος θέλει να αγοράσει πιστόλι ή καραμπίνα χωρίς να φέρει πάνω του απολύτως κανένα χαρτί.

Οι ΗΠΑ τέλος θεωρούνται πως είναι η πατρίδα του 35% με 50% των ιδιοκτητών όπλων σε όλο τον κόσμο.

Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο 89 όπλα αντιστοιχούν σε κάθε 100 κατοίκους, αριθμός πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με την Υεμένη, που έρχεται στη δεύτερη θέση με 55 όπλα για κάθε 100 πολίτες, ή την Ελβετία, που είναι τρίτη με 46 όπλα για κάθε 100 άτομα.

Ακολουθεί ένας κατάλογος με τις πιο πολύνεκρες επιθέσεις των τελευταίων ετών:

Λας Βέγκας: 58 νεκροί

Την 1η Οκτωβρίου 2017, ο Στίβεν Πάντοκ, 64 ετών, ευκατάστατος λογιστής, ανοίγει πυρ από τον 32ο όροφο του ξενοδοχείου Μανταλέι Μπέι εναντίον του τεράστιου πλήθους απέναντί του —του κοινού σε συναυλία μουσικής κάντρι στο Λας Βέγκας (Νεβάδα, δυτικά)— σκοτώνει 58 ανθρώπους και τραυματίζει άλλους σχεδόν 500.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) σπεύδει να αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, τη φονικότερη του είδους στην ιστορία των ΗΠΑ, αλλά η αμερικανική αστυνομία διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει οποιαδήποτε σχέση του Πάντοκ, ο οποίος αυτοκτόνησε μετά το μακελειό, με την τζιχαντιστική οργάνωση.

Γκέι κλαμπ στο Ορλάντο: 49 νεκροί

Τη 12η Ιουνίου 2016, ο Αμερικανός αφγανικής καταγωγής Όμαρ Ματίν σκοτώνει 49 ανθρώπους και τραυματίζει άλλους πενήντα μέσα σε γκέι κλαμπ στο Ορλάντο (Φλόριντα, νοτιοανατολικά) διαπράττοντας τη μέχρι τότε χειρότερη επίθεση στις ΗΠΑ έπειτα από εκείνες της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Έπειτα από τρεις ώρες διαπραγματεύσεων, ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας παίρνουν το πράσινο φως να εξαπολύσουν έφοδο και σκοτώνουν τον δράστη. Το ΙΚ, στο οποίο ο Ματίν είχε ορκιστεί πίστη, αναλαμβάνει την ευθύνη.

Virginia Tech: 32 νεκροί

Τη 16η Απριλίου 2007, 23χρονος φοιτητής κορεατικής καταγωγής δολοφονεί 32 ανθρώπους πριν αυτοκτονήσει μέσα στην πανεπιστημιούπολη του Βιρτζίνια Τεκ στο Μπλάκσμπεργκ (Βιρτζίνια, ανατολικά).

Πρωτοβάθμιο σχολείο στη Σάντι Χουκ: 26 νεκροί

Τη 14η Δεκεμβρίου 2012, ο νεαρός Άνταμ Λάνζα δολοφονεί 26 ανθρώπους, ανάμεσά τους 20 παιδιά του πρωτοβάθμιου σχολείου Σάντι Χουκ, στο Νιούταουν (Κονέτικατ, βορειοανατολικά), πριν αυτοκτονήσει.

Εκκλησία στη Σάδερλαντ: 26 νεκροί

Την Κυριακή 5η Νοεμβρίου 2017, ένοπλος δολοφονεί 26 ανθρώπους, ανάμεσά τους μια έγκυο και πολλά μικρά παιδιά, μέσα σε εκκλησία στην μικρή πόλη Σάδερλαντ του Τέξας εν μέσω λειτουργίας, και τραυματίζει άλλους 20. Η αστυνομία βρίσκει λίγο αργότερα το πτώμα του μέσα στο αυτοκίνητό του.

Εστιατόριο στην Κιλίν: 22 νεκροί

Τη 16η Οκτωβρίου 1991, ένοπλος δολοφονεί 22 ανθρώπους μέσα σε εστιατόριο στην πόλη Κιλίν (Τέξας) και τραυματίζει άλλους περίπου είκοσι, πριν αυτοκτονήσει.

Γυμνάσιο στην Πάρκλαντ: 17 νεκροί

Τη 14η Φεβρουαρίου 2018, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, ο 19χρονος Νίκολας Κρουζ ανοίγει πυρ σε λύκειο στην Πάρκλαντ, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Φλόριντας, και σκοτώνει 17 ανθρώπους πριν παραδοθεί σε αστυνομικούς.

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο Σαν Μπερναρντίνο: 14 νεκροί

Τη 2α Δεκεμβρίου 2015, ένα ζευγάρι ριζοσπαστικοποιημένων ισλαμιστών πακιστανικής καταγωγής ανοίγει πυρ κατά τη διάρκεια χριστουγεννιάτικης γιορτής στο Σαν Μπερναρντίνο (Καλιφόρνια, δυτικά), σκοτώνει 12 ανθρώπους και τραυματίζει άλλους 22.

Φορτ Χουντ: 13 νεκροί

Την 5η Νοεμβρίου 2009, στρατιωτικός ψυχίατρος παλαιστινιακής καταγωγής διαπράττει την πιο πολύνεκρη επίθεση μέσα σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, σκοτώνοντας 13 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 32 στο Φορτ Χουντ (Τέξας), πριν οι αρχές τον τραυματίσουν και τον συλλάβουν.

Κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Μπίνγκχαμτον: 13 νεκροί

Την 3η Απριλίου 2009, ένοπλος με καταγωγή από το Βιετνάμ σκοτώνει 13 ανθρώπους σε κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Μπίνγκχαμτον (Πολιτεία της Νέας Υόρκης, βορειοανατολικά).

Κολουμπάιν: 13 νεκροί

Την 20ή Απριλίου 1999 στο Λίτλτον (Κολοράντο, δυτικά) δυο μαθητές λυκείου ανοίγουν πυρ μέσα στο λύκειο Κολουμπάιν, σκοτώνοντας 12 συμμαθητές τους και τραυματίζοντας άλλους 24 ανθρώπους. Οι δυο δράστες αυτοκτονούν στον τόπο του μακελειού.

Ορόρα, Θάουζαντ Όουκς, Βιρτζίνια Μπιτς, Ουάσινγκτον: 12 νεκροί

Την 20ή Ιουλίου 2012, βαριά οπλισμένος νεαρός διακόπτει τη μεταμεσονύχτια πρεμιέρα ταινίας της σειράς Batman σε κινηματογραφική αίθουσα στην Ορόρα (Κολοράντο, δυτικά) κι ανοίγει πυρ εναντίον των θεατών· σκοτώνει 12 ανθρώπους και τραυματίζει άλλους 70. Ο δράστης, ο Τζέιμς Χολμς, καταδικάστηκε τον Αύγουστο του 2015 να εκτίσει ισόβια κάθειρξη.

Την 7η Νοεμβρίου 2018, ο Ίαν Λονγκ, πρώην στρατιωτικός, γνωστός στην αστυνομία διότι έπασχε από προβλήματα ψυχικής υγείας, ανοίγει πυρ μέσα σε μπαρ γεμάτο κόσμο στο Θάουζαντ Όουκς, κοντά στο Λος Άντζελες, σκοτώνει 12 ανθρώπους, ανάμεσά τους έναν αστυνομικό που προσπάθησε να επέμβει και να σταματήσει, και αυτοκτονεί.

Την 31η Μαΐου 2019, δημοτικός υπάλληλος στη Βιρτζίνια Μπιτς (Βιρτζίνια), βαριά οπλισμένος, ανοίγει πυρ εναντίον συναδέλφων του και σκοτώνει 12 ανθρώπους. Πέφτει και ο ίδιος νεκρός έπειτα από «μακρά και σφοδρή» ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς.

Την 16η Σεπτεμβρίου 2013, εργαζόμενος σε εταιρεία που είχε σύμβαση με το υπουργείο Άμυνας ανοίγει πυρ μέσα σε γραφεία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην Ουάσινγκτον και σκοτώνει 12 ανθρώπους, πριν πέσει και ο ίδιος νεκρός από πυρά αστυνομικών.

Συναγωγή στο Πίτσμπεργκ: 11 νεκροί

Την 27η Οκτωβρίου 2019, ένδεκα άνθρωποι πέφτουν νεκροί από τις σφαίρες 46χρονου αντισημίτη που σπέρνει τον τρόμο μέσα στη συναγωγή «Δέντρο της Ζωής» στο Πίτσμπεργκ.

Σε βάρος του δράστη, του Ρόμπερτ Μπάουερς, ασκείται δίωξη με 29 κατηγορίες, ορισμένες από τις οποίες επισύρουν την εσχάτη των ποινών.

Λύκειο στη Σάντα Φε: 10 νεκροί

Τη 18η Μαΐου 2018, ο 17χρονος Δημήτριος Παγουρτζής σκοτώνει δύο ενήλικους και οκτώ συμμαθητές του ανοίγοντας πυρ μέσα στο λύκειο όπου φοιτά στη Σάντα Φε, στο Τέξας, με ένα τουφέκι κι ένα πιστόλι, όπλα που κατείχε νόμιμα ο πατέρας του. Του ασκείται δίωξη για φόνους κατά συρροή και από πρόθεση.

Keywords
ηπα, εκλογες ηπα, ηπα, λαπτοπ, φθηνα, Άγιος Βαλεντίνος, συλληψεις, οχάιο, gun, data, project, καιρος, δραση, twitter, ενωση, βεβαίωση, αφμ, σημαίνει, λας, ιουνίου, φως, virginia, tech, batman, μαΐου, εταιρεία, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, νεκρος συνταγμα, αλλαγη ωρας 2012, ομπαμα, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, αστυνομικο τμημα, γιορτη σημερα, μακελειο, αγιου βαλεντινου, ημερομήνια, πασο, γκει, χωρες, αδεια, αστυνομια, αυτοκινητο, αφμ, γνωμη, εθνικη, υγεια, υεμενη, υψος, φωτογραφια, φως, αγορα, αρθρο, αμερικη, βεβαίωση, βιετναμ, γραφεια, δευτερο, διευθυνση, διαδικτυο, αιθουσα, υπαρχει, εκθεση, εκθεσεις, εκκλησια, εκπαιδευση, ελβετια, ερχεται, εταιρεία, ετων, ευθυνη, ιδρυση, εικοσι, ηλικια, εικονα, λας, λας βεγκας, λυκειο, λομπι, μαΐου, οκλαχομα, οκτω, ονομα, οπλοκατοχη, ορλαντο, ορος, ουσια, οχάιο, παιδια, πιστη, πολιτεια, προβληματα, πωλησεις, σεναριο, συνεχεια, σπιτι, σχολειο, τεξας, τεως, τυπος, τμημα, τριτη, φοιτητης, ψωνια, ωρες, batman, data, δικαιωμα, ειδικες δυναμεις, εννεα, ενωση, γιορτη, gun, χωρα, project, υπουργειο, ιουνίου, κυριακη, νεκροι, σημαίνει, σκοτωνει, tech, τηλεορασεις, ουασινγκτον, υγειας, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα