Μαγιορκίνης: Γιατί επέστρεψε η τακτική ενημέρωση - Πώς σχετίζονται τα σχολεία με τα μπαρ

Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος απάντησε σε αρκετά καίρια ερωτήματα σχετικά με την παρούσα κατάσταση του κορονοϊού στη χώρα και τις αποφάσεις που τίθενται επί τάπητος προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να αποτραπεί ένα δεύτερο κύμα.

Ο καθηγητής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων μίλησε στην ΕΡΤ, όπου αρχικά εξήγησε για ποιο λόγο αποφασίστηκε η επιστροφή της ενημέρωσης από τους Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκο Χαρδαλιά δύο φορές την εβδομάδα. Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη: "Η ενημέρωση επανήλθε λόγω της αυξημένης επιδημιολογικής δραστηριότητας και επειδή μπαίνουμε σε μια περίοδο που χρειάζεται επαγρύπνηση. Ο στόχος είναι να περάσουμε τα μηνύματα δημόσιας υγείας με τρόπο πιο αποτελεσματικό και να αυξηθεί η προσήλωση στα μέτρα κοινωνικής απόστασης και στην πρόληψη σε ο,τι αφορά την εξάπλωση της πανδημίας. Ο καλύτερος τρόπος είναι η πρόληψη και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση".

Από εκεί και πέρα, ένα βασικό θέμα που έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό αλλά και διχασμό είναι η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία την πρώτη ή τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ρωτήθηκε και τοποθετήθηκε επί του θέματος, λέγοντας πως "σε αντίθεση με τον Μάιο, τώρα μπαίνει η χρήση της μάσκας. Συστήνεται οπουδήποτε οι αποστάσεις δεν μπορούν να τηρηθούν. Θέλουμε να το δούμε να εφαρμόζεται στα σχολεία γιατί οι μεγαλύτεροι οργανισμοί το έχουν χρησιμοποιήσει και έχουν δει ότι λειτουργεί. Είναι μία μέθοδος με την οποία μπορεί να γυρίσει το σχολείο σε μία κανονικότητα. Η χρήση της μάσκας μειώνει το θέμα της απόστασης. Δεν υπάρχει 100% ασφάλεια. Ο μόνος τρόπος να είμαστε 100% είναι να είμαστε σε μία γυάλα. Από τη στιγμή που βγαίνουμε αναλαμβάνουμε ένα ρίσκο. Εμείς προσπαθούμε να το περιορίσουμε. Να το μηδενίσουμε δεν γίνεται. Η προσπάθειά μας είναι για να ρίξουμε το R. Δεν είναι σε επίπεδο ατομικής ασφάλειας, αλλά πληθυσμιακής. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δούμε πώς θα μειωθεί το R κάτω από 1".

Μάλιστα, ο καθηγητής ανέφερε και έναν αξιοσημείωτο συσχετισμό ανάμεσα στα σχολεία και τα μπαρ, λέγοντας πως "αν χρειαστεί να αυξήσουμε την πυκνότητα στις τάξεις του σχολείου, ίσως πρέπει να μειώσουμε την πυκνότητα στα μπαρ. Όλη η επιδημιολογία είναι ένα οικοσύστημα. Αν τα παιδιά πηγαίνουν σε τάξεις 10 ατόμων και μετά πηγαίνουν σε κλαμπ δεν κάνουμε κάτι. Γι' αυτό προσπαθούμε να ρίξουμε αυτή την κατανομή".

Αναφορικά με την επιδημιολογική πορεία της χώρας, ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως "θα πρέπει να προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο για να κοντρολάρουμε την επιδημία. Τα δύο νούμερα που είδαμε θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, γιατί δεν αποκλείεται σήμερα να δούμε 250 ή και 300 κρούσματα. Η επιδημία δεν έχει σταθεροποιηθεί γι' αυτό και είπα ότι σιγοβράζει. Αν μπαίναμε σε εκθετική αύξηση θα έπρεπε να έχουμε διπλασιασμό ανά επτά με δέκα ημέρες. Παρόλα αυτά υπάρχει μια ήπια αυξητική τάση που σημαίνει μεγαλύτερη προσπάθεια. Τα δύο χαμηλά νούμερα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν. Δεύτερο κύμα σημαίνει δεύτερη εκθετική αύξηση στον αριθμό, την είδαμε να ξεκινάει τις πρώτες δύο εβδομάδες αλλά δεν συνεχίστηκε. Περιμένουμε να δούμε πώς θα συνεχιστεί. Κορύφωση κρουσμάτων περιμέναμε να δούμε στην εξέλιξη της πανδημίας. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε πότε θα δούμε την έξαρση αλλά η σχέση της πορείας της πανδημίας με τα σχολεία, είναι άμεση. Έχουμε αισιόδοξα μηνύματα αλλά είναι μόνο δύο μέρες".

Εν συνεχεία, ο καθηγητής αναφέρθηκε και στην επιστροφή των εκδρομέων, όπου επέστησε την προσοχή για όσους επιστρέφουν από διακοπές, ειδικά για όσους ήρθαν σε επαφή με "ύποπτο κρούσμα", πολλώ δε για όσους έχουν στο περιβάλλουν τους ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες: "Θα πρέπει γυρνώντας από τις διακοπές να προσπαθήσει να κρατήσει μία απόσταση. Να μην έρθει απευθείας σε επαφή με ευάλωτες ομάδες, ή να επισκεφτεί με τους παππούδες ή τις γιαγιάδες. Θα πρέπει να περάσουν 7-10 ημέρες από την τελευταία ύποπτη επαφή".

Παράλληλα, εξήγησε και τους λόγους για τους οποίους πάρθηκε η απόφαση να κλείνουν τα καταστήματα εστίασης στις 12 τα μεσάνυχτα σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας: "Κάποια καταστήματα είναι μεικτού τύπου και συνεχίζουν μέχρι το πρωί. Αυτό που θέλαμε να αποφύγουμε είναι να μην υπάρχουν καταστήματα ανοιχτά στις 3 το πρωί όταν και ο κόσμος δεν είναι καθιστός στα τραπέζια αλλά χορεύει. Θέλαμε να αποφύγουμε το μεταμεσονύκτιο ωράριο και να περιορίσουμε τη λειτουργία γιατί όποιος μένει μετά τις 2, μένει για να διασκεδάσει. Έτσι θα έσπαγε η οδηγία να είναι καθιστοί οι πελάτες. τα μέτρα επαναξιολογούνται ανάλογα με το πώς κινείται η πανδημία".

Ερωτηθείς για τα φαινόμενα επαναμόλυνσης που έχουν παρατηρηθεί σημείωσε: "Αυτά τα δεδομένα δεν τα έχουμε δει σε ιατρικά περιοδικά ακόμη. Αν και εφόσον ισχύει αυτό, τουλάχιστον για το περιστατικό που γνωρίζω και έχει περιγραφεί καλύτερα στο Χονγκ Κονγκ, φαίνεται ότι πρόκειται για απλή πορεία και όχι για λοίμωξη. Βρέθηκε ένα άλλο στέλεχος του ιού σε πύλη εισόδου. Αυτό δείχνει κάποια πράγματα. Ότι μπορεί να έχουμε παροδική πορεία, ότι επαφή με τον ιό μπορεί να προκαλέσει ήπια λοίμωξη και το τρίτο είναι ότι βγάζει από το τραπέζι ένα φαινόμενο που φοβόντουσαν πολλοί για την ενίσυση των αντισωμάτων. Εγώ θεωρώ ότι είναι καλό το επίπεδο των επαναλοιμώξεων".

Τέλος, σε ερώτηση για τη διάρκεια που μπορούν να προστατεύσουν τα αντισώματα, απάντησε πως: "Χρειαζόμαστε τουλάχιστον ένα με δύο έτη για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα σε αυτό το επίπεδο".

Keywords
Τυχαία Θέματα