Λευτέρης Ξανθόπουλος: Τη Δευτέρα το τελευταίο αντίο στον σπουδαίο σκηνοθέτη

Τη Δευτέρα 22 Ιουνίου, στις 11.30 το πρωί, θα γίνει, από το Πρώτο Νεκροταφείο, η πολιτική κηδεία του σκηνοθέτη και ποιητή Λευτέρη Ξανθόπουλου, που πέθανε σε ηλικία 75 ετών το βράδυ της Παρασκευής από επιπλοκές έπειτα από εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στην οποία είχε υποβληθεί την περασμένη Τετάρτη.

Ο Λευτέρης Ξανθόπουλος κατάγονταν από την Καβάλα

και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην πόλη. Τις εμπειρίες του αυτές περιγράφει στο βιβλίο του Άγγελος των πρώτων ημερών, το οποίο είναι αφιερωμένο στη γενέτειρά του.

Σπούδασε Νομικά χωρίς να δώσει πτυχιακές εξετάσεις. Στην Αγγλία σπούδασε κινηματογράφο, στη σχολή The London Film School ενώ έζησε για περισσότερο από δέκα χρόνια σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Καλή πατρίδα, σύντροφε (Beloiannisz), γυρίστηκε το 1985 στην Ουγγαρία και βραβεύτηκε στο 39ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λοκάρνο, ενώ η επόμενη Ο Δραπέτης (1991) συμμετείχε στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στο 44ο Φεστιβάλ των Καννών. Η συγκεκριμένη ταινία μάλιστα διδάχτηκε σε σεμινάρια σεναρίου στις σχολές κινηματογράφου του Μονάχου και National Film School στο Λονδίνο.

Ακόμα σκηνοθέτησε πολλές ταινίες ντοκιμαντέρ μεταξύ των οποίων και τα Ελληνική κοινότητα Χαϊδελβέργης, Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα, Στα Τουρκοβούνια, Επί Κολωνώ, Η μεγάλη πομπή, Παύλος Ζάννας, Ποιός είναι ο τρελός λαγός, Σκοτεινός συνωμότης, Η εποχή των κενταύρων – Ο μουσουργός Αλέκος Ξένος (2009), Γεώργιος Ν. Παπανικολάου – Παπ τεστ , Σπίτι δίπλα στη θάλασσα - Η. Χ. Παπαδημητρακόπουλος , Ένας υπέροχος άνθρωπος – Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή , Ο κήπος με τ’ αμέτρητα παράθυρα – Νίκος Εγγονόπουλος, Κληρονόμος πουλιών - Μίλτος Σαχτούρης κ.α.

Ο Λευτέρης Ξανθόπουλος έχει δημοσιεύσει κείμενα και άρθρα σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά ενώ το ποίημά του με τον τίτλο Χρονικό, από την συλλογή Αντίψυχα έχει ανθολογηθεί στο αναγνωστικό «Νεοελληνική Λογοτεχνία» της Β’ Γυμνασίου (Ο.Ε.Δ.Β. 2006).

Το 1972 εκδόθηκε η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Αντίψυχα. Ακολούθησαν οι: Περιπέτειες πλανόδιου σωματοφύλακα ονείρων, Το κόκκινο δωμάτιο, Σήκωσε το κεφάλι σου πατέρα, Η ορμή του νερού και των υδάτων, Άγγελος των πρώτων ημερών (πεζό), Γιατί οι γυναίκες δεν αγαπούν τη βροχή, Η έβδομη βροχή και Γάτες αλλού (μικρές ιστορίες).

Keywords
Τυχαία Θέματα