Κορονοϊός: Τρομάζουν τις υγειονομικές αρχές οι ανεμβολίαστοι ηλικιωμένοι πολίτες

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η εικόνα των ανεμβολίαστων ηλικιωμένων πολιτών καθώς αναμένεται να έχει δραματική επίπτωση στην πορεία της επιδημίας κορονοϊού, αλλά και στους σκληρούς δείκτες -διασωληνώσεις και θανάτους- το επόμενο διάστημα. Χαρακτηριστική μάλιστα είναι η αναφορά της Καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνας Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε ότι "Ανησυχεί ιδιαίτερα η παρατήρηση ότι η εμβολιαστική κάλυψη των υπερηλίκων ηλικίας άνω των 65 ετών έχει εμφανίσει πλατό, δεν βελτιώνεται εδώ και αρκετές εβδομάδες τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι η μεγάλη

ηλικία αποτελεί το πιο καθοριστικό παράγοντα να νοσήσει κάποιος βαριά από κορονοϊό και να χάσει τη ζωή του".

Η καθηγήτρια σημείωσε ότι τα άτομα αυτής της ηλικίας "Δεν μπορούν πια να βασίζονται στη προστασία που δυνητικά τους παρέχουν οι εμβολιασμένοι του περιβάλλοντος τους. Είναι σαφές πια ότι με την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας, οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν". Μην ξεχνάμε ότι οι ηλικίες άνω των 65 ετών έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό κοντα στο 75-80%, που θεωρείται χαμηλό, ενώ για τους συμπολίτες μας αυτούς και τις ευπαθείς ομάδες γενικότερα, η Ελληνική Κοινωνία βίωσε πολύμηνα lockdown ελλείψει εμβολίων.

"Αδιαμφισβήτητα ο μαζικός εμβολιασμός όλων αποτελεί το πιο σημαντικό όπλο που έχουμε ώστε να πετύχουμε. Πρόσφατα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ συνολικά για τη χρονική περίοδο από 1/1/2021 – 22/08/2021, δείχνουν ότι μόλις 5.2% των κρουσμάτων και 3.4% των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους λόγω κορονοϊού είχαν πλήρως εμβολιαστεί. Η πλειοψηφία των ασθενών, των νοσηλευόμενων αλλά και των θανάτων αφορά σε συνανθρώπους που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν. Σήμερα, με περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων να έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως και με το 63% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας να έχει εμβολιαστεί δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι βρισκόμαστε σε πειραματικό στάδιο εφαρμογής εμβολιασμού", υποστήριξε η κα Παπαευαγγέλου.

Το παράδειγμα του Ισραήλ

Αξίζει να αναφέρουμε ακόμη και τα όσο υποστήριξε χθες ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Δημήτρης Παρασκευής, ο οποίος σημείωσε ότι το ποσοστό των ανεμβολίαστων δεν θα κρίνει μόνο την πορεία της πανδημίας στις επόμενες 15 ημέρες, αλλά το επόμενο διάστημα, το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα. Όσο ο αριθμός των ανεμβολίαστων είναι μεγάλος, θα συντηρείται η διασπορά με ότι αυτό συνεπάγεται και για το κίνδυνο σε ατομικό επίπεδο και για την κόπωση στο σύστημα υγείας.

Για το δε Ισραήλ το οποίο είχε πετύχει σημαντικά υψηλά νούμερα εμβολιαστικής κάλυψης αλλά σημειώνει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες, προκαλώντας ερωτηματικά για την αξία του εμβολίου, ο κύριος Παρασκευής σημείωσε ότι η συγκεκριμένη χώρα μπορεί να εμφανίζει αριθμό κρουσμάτων 10.000 όμως ο μέσος όρος των θανάτων είναι 25!

"Αυτό σημαίνει ότι η προστασία των εμβολίων παραμένει σημαντική παρότι στο Ισραήλ το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί πολύ νωρίς. Έχει παρέλθει ένα εξάμηνο από τότε που ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί. Πάντως το Ισραήλ αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για την απόδειξη ότι το εμβόλιο προστατεύει από τον θάνατο".

Η τρίτη δόση

Όπως ανέφερε ακόμη η κα Παπαευαγγέλου, "νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι ο εμβολιασμός, ιδιαίτερα σε περιβάλλον όπου επικρατεί η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, δεν προσφέρει πλήρη αποστειρωτική ανοσία και ότι όσο περνάει ο καιρός μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, κάποιοι εμβολιασμένοι ενδέχεται να κολλήσουν. Αδιαμφισβήτητο, όμως, παραμένει το γεγονός ότι ο εμβολιασμός προσφέρει σημαντική προστασία έναντι σοβαρής νόσου και θνητότητας. Και ενώ η συζήτηση για την επαναληπτική δόση έχει ήδη ξεκινήσει και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγήθηκε τη χορήγηση επαναληπτικής δόσης εμβολίου άμεσα σε όλους τους πλήρως εμβολιασμένους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι κύριος στόχος παραμένει η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

"Η επαναληπτική δόση σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα θα μειώσει ακόμα περισσότερο τη πιθανότητα λοίμωξης αλλά και σοβαρής νόσησης των ήδη εμβολιασμένων δεν θα λύσει όμως το πρόβλημα της πανδημίας. Οι προσπάθειές μας πρέπει να παραμείνουν επικεντρωμένες στο κύριο στόχο μας που είναι η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Μόνο έτσι θα πετύχουμε αποτελεσματική μείωση της διασποράς και θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε την εμφάνιση νέων μεταλλαγμένων στελεχών" συμπλήρωσε η καθηγήτρια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός, Τρομάζουν,koronoios, tromazoun