Κορονοϊός: Τι σημαίνει κρούσμα, ποια τα χαρακτηριστικά

Τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να συγκεντρώνει ένας ασθενής για να θεωρηθεί ύποπτο κρούσμα του νέου κορονοϊού COVID-19 έχει προσδιορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Με βάση αυτά τα δεδομένα ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι για να πληροί τα χαρακτηριστικά σοβαρού κρούσματος ο ασθενής, θα πρέπει να έχει οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, βήχα, δύσπνοια), με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας

Επίσης θα πρέπει να υφίσταται

τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων:

Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον COVID-19

Ιστορικό ταξιδιού σε περιοχές όπου θεωρείται ότι υπάρχει συνεχιζόμενη μετάδοση λοίμωξης από τον κορονοϊό στην κοινότητα

ή Εργασία ή επίσκεψη σε δομή́ παροχής φροντίδας υγειάς όπου αντιμετωπίζονταν ασθενείς με λοίμωξη από COVID-19.

Ως «στενή επαφή» ορίζεται: Άτομο με διαμονή́ στην ίδια οικία με ασθενή́ με λοίμωξη από́ COVID-19. Άτομο με επαφή́ πρόσωπο με πρόσωπο ή παραμονή́ σε κλειστό́ χώρο με ασθενή́ με λοίμωξη από́ COVID-19. Επαγγελματίας υγειάς ή άλλο άτομο που παρείχε άμεση φροντίδα σε ασθενή́ με λοίμωξη από τον κορονοϊό ή εργαζόμενος σε εργαστήριο που χειρίζεται κλινικά́ δείγματα ασθενών με λοίμωξη από COVID-19.

Συνταξιδιώτης στο ίδιο αεροσκάφος, ο οποίος καθόταν εντός απόστασης 2 σειρών θέσεων (προς κάθε κατεύθυνση) από τον ασθενή με λοίμωξη από τον κορονοϊό, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντισαν τον ασθενή, και μέλη του πληρώματος που εξυπηρετήσαν το συγκεκριμένο τμήμα του αεροσκάφους όπου καθόταν ο ασθενής (επί ύπαρξης σοβαρών συμπτωμάτων ή μετακινήσεων του ασθενούς εντός του αεροσκάφους, που ενδέχεται να συνεπάγονται περισσότερο εκτεταμένη έκθεση, οι επιβάτες που κάθονταν στο ίδιο τμήμα του αεροσκάφους ή ακόμη και όλοι οι επιβάτες της πτήσης μπορεί να θεωρηθούν στενές επαφές)

Keywords
Τυχαία Θέματα