Κορονοϊός: Πότε θα τελειώσει το lockdown

Προτού καλά, καλά ξεκινήσει το δεύτερο lockdown, είναι σαφές ότι πιθανόν να μην τελειώσει στις 30 Νοεμβρίου και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, η χώρα θα μπαινοβγαίνει σε καραντίνα, μέχρι τουλάχιστον να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση εμβολιασμού.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, η κυβέρνηση προχώρησε αντί για αυστηροποίηση του ωραρίου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως αρχικά σχεδίαζε σε κλείσιμο της εστίασης και υποχρεωτική χρήση

μάσκας παντού, μετά σε απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ σε όλη τη χώρα, κλείσιμο και του λιανεμπορίου και των γυμνασίων και λυκείων, και μετά σε κλείσιμο και των δημοτικών. Και αυτό καθώς οι εισαγωγές σε ΜΕΘ, οι διασωληνώσεις και δυστυχώς οι θάνατοι αυξάνονται, με το ΕΣΥ να βρίσκεται ήδη στα όρια του.

Δεν αποκλείεται ως εκ τούτου, μέσα στο ερχόμενη εβδομάδα κατά την οποία αναμένεται να κορυφωθεί το κύμα σοβαρών περιστατικών, να ληφθούν και επιπλέον μέτρα, με αναστολή και άλλων επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

Το ζήτημα είναι βεβαίως ότι, όπως παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη στη Βουλή μετά από την πίεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στους χώρους εργασίας παρατηρείται ελλιπής εφαρμογή των μέτρων και εστίες υπερμετάδοσης, ενώ η τηλεργασία εφαρμόζεται σε πολύ μικρότερο βαθμό από ό,τι την άνοιξη.

Το Μαξίμου θέλει πάντως οπωσδήποτε να προχωρήσει σε μερική άρση του lockdown τα Χριστούγεννα, για να κινηθεί η αγορά. Όμως είναι ξεκάθαρο ήδη ότι δεν θα επιστρέψει η χώρα σε μία έστω σχετική κανονικότητα όπως το καλοκαίρι, αφού και η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι οι πανηγυρισμοί για τη διαχείριση του πρώτου κύματος κορονοϊού και ο εφησυχασμός το καλοκαίρι ήταν λάθος. Δεν αποκλείεται μάλιστα να ανοίξουν για τις γιορτές τα εμπορικά καταστήματα, όχι όμως και η εστίαση και διασκέδαση ή εάν ανοίξει, θα υπάρχει αυστηρό ωράριο και άρα ως εκ τούτου ρεβεγιόν όπως άλλες χρονιές δεν θα γίνει. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρωθυπουργός σχολίασε πως αυτές τις γιορτές πιθανόν να είναι καλύτερο να τις περάσει κανείς σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Ήδη η Ιερά Σύνοδος ζητά να ανοίξουν οι Εκκλησίες τα Χριστούγεννα, με δεδομένο όμως για παράδειγμα τις τραγικές συνέπειες που είχε στη Θεσσαλονίκη ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά. Ο πρωθυπουργός μάλιστα το Σάββατο συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, που μόλις είχε βγει από καραντίνα, και από κοινού έστειλαν το μήνυμα ότι μόνο εάν τηρηθούν από όλους τα μέτρα, θα μπορέσουν να ανοίξουν οι εκκλησίες τα Χριστούγεννα.

Τίθεται βέβαια το ερώτημα εάν μετά τα κρούσματα και στην Ιερά Σύνοδο, οι ιεράρχες θα “βάλουν μυαλό” και θα δώσουν οδηγίες για χρήση μάσκας στους ιερούς ναούς και για μετάληψη με πλαστικό κουταλάκι μίας χρήσης.

Την Πέμπτη πάντως, ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ουσιαστικά το σχέδιο “ακορντεόν”, δηλαδή ότι η οικονομία και η κοινωνία θα ανοίγει και θα κλείνει μέχρι το Μάρτιο ή στην πραγματικότητα μέχρι να ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος εμβολιασμού. Την Παρασκευή δε, πραγματοποίησε σύσκεψη για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, κατά την οποία αντιλαμβανόμενος την κόπωση της κοινωνίας, θέλησε να δώσει ένα χρονικό ορίζοντα εξόδου από την υγειονομική κρίση. Τόνισε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 θα υπάρχει ένα επαρκές επίπεδο εμβολιασμού στη χώρα και κάλεσε άπαντες να αυτοπεριοριστούν τώρα, καθώς όπως είπε υπάρχει φως στο τούνελ.

Εν τω μεταξύ όμως, την εβδομάδα αυτή το ΕΣΥ αναμένεται να περάσει δυστυχώς μέσα από βαθύ σκοτάδι. Ενώ η κυβέρνηση επιλέγει τη σύγκρουση με όσους θελήσουν να διαδηλώσουν στην επέτειο του Πολυτεχνείου, μεταθέτοντας έτσι την αντιπαράθεση από το καθαρά υγειονομικό στο πολιτικό.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός, Πότε,koronoios, pote