Κορονοϊός: Πότε θα δίνεται εξιτήριο από το νοσοκομείο

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, μέχρι σήμερα εξιτήριο από τα νοσοκομεία έχουν λάβει λίγο περισσότερα από 50 άτομα, ενώ την ίδια στιγμή, πολλαπλάσιος είναι ο αριθμός εκείνων όπου ενώ έχουν συμπληρώσει 14 μέρες κατ’ οικον νοσηλεία, δεν έχει αποσαφηνιστεί ότι έχουν απαλλαγεί από τον κορονοϊό. Σχετικά με το ζήτημα αυτό, καθώς και τις εξόδους από τα νοσοκομεία, αναμένεται να δώσει συγκεκριμένες οδηγίες η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων μέσα στις επόμενες μέρες.

Όπως μάλιστα σημείωσε το απόγευμα της Δευτέρας 30/3 ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, άνθρωποι οι οποίοι έχουν προβλήματα υγείας, οι οποίοι έχουν

μια πτώση της άμυνας του οργανισμού, παραδείγματος χάριν οι καρκινοπαθείς, άνθρωποι οι οποίοι υποφέρουν σοβαρά όταν νοσούν από αυτή τη νέα νόσο και οι άνθρωποι που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με αυτή τη νόσο, έχουν μεγαλύτερο διάστημα απέκκρισης του ιού από τον οργανισμό τους. «Έτσι η Επιτροπή θα εισηγηθεί, πιθανότατα αύριο, κάποια πιο αυστηρά μέτρα όσον αφορά στα αρνητικά τεστ, δηλαδή την ανάγκη να υπάρξουν δύο αρνητικά τεστ για να βγουν αυτοί οι άνθρωποι από το νοσοκομείο» σημειώνει ο καθηγητής.

Αναφέρει ακόμη ότι για ελαφρότερες μορφές της νόσου, μορφές που είναι ήπιες, που νοσηλεύονται στο σπίτι με παρακολούθηση ή μορφές που είναι ελαφριές και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, υιοθετούνται όλο και περισσότερο κριτήρια κλινικά, που δεν περιλαμβάνουν τον εργαστηριακό έλεγχο, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να αποσυμφορούν το σύστημα υγείας.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάει η απομόνωση. Παραδείγματος χάριν, να πω ένα κλινικό κριτήριο. Να μην έχεις τρεις ημέρες πυρετό και να έχουν περάσει 7 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Αυτό είναι ένα κριτήριο που χρησιμοποιεί το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχεις τον ιό ή δεν μπορείς να το μεταδώσεις, ιδιαίτερα σε ένα άτομο αυξημένου κινδύνου που είναι στο σπίτι σου», αναφέρει ο κ. Τσιόδρας.

Γι' αυτό θα συζητηθεί άμεσα στην Επιτροπή και αναμένεται να συσταθεί να εξακολουθεί η απομόνωση αυτών των ατόμων, ώστε να συμπληρώνεται ένα διάστημα 14 ημερών ή τουλάχιστον ένα διάστημα όσο έχουν συμπτώματα. «Παρόλα αυτά, αυτό είναι ένα υπερβολικό μέτρο ασφάλειας στη συγκεκριμένη φάση της νόσου και πρέπει να τηρηθεί. Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι μετά τη 10η μέρα έχει μειωθεί τόσο πολύ η παρουσία του ιού, που ακόμα και να τον βρίσκεις δεν ξέρεις αν είναι ενεργός και μεταδόσιμος. Μπορεί να βρίσκεις κομμάτια του ιού, τα οποία ο οργανισμός τα έχει πολεμήσει, τον έχει διαλύσει κατά κάποιον τρόπο, και εσύ βρίσκεις τα κομματάκια του, τα απομεινάρια του και λένε ότι δεν μεταδίδεις τόσο εύκολα» σημειώνει ο καθηγητής.

Συμπληρώνει επίσης ότι «μάλλον θα υιοθετήσουμε μια πιο αυστηρή στρατηγική. Είναι πολύ δύσκολη και επιστημονική αυτή η προσέγγιση, γι’ αυτό και θα τοποθετηθεί όλη η Επιτροπή, ώστε να έχουμε κάποια κλινικά κριτήρια για τις ελαφρότερες περιπτώσεις της νόσου και κάποια πιο αυστηρά κριτήρια, όπως ο εργαστηριακός έλεγχος για τους ανθρώπους που είναι ανοσοκατεσταλμένοι, που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και διαρκεί περισσότερο η απέκκριση του ιού από τον οργανισμό τους».

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ ΤΙ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΚΡΟΥΣΜΑ: Ποια είναι τα κριτήρια για έλεγχο κορονοϊού ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Πότε κάνω τεστ για κορονοϊό, πού και πόσο κοστίζει. ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΕΠΩΑΣΗ: Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα του κορονοϊού. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Πού στέλνω SMS για μετακίνηση, τις μέρες της καραντίνας, λόγω κορονοϊού ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑ: Πού τηλεφωνώ για τον κορονοϊό; Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ: Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορονοϊού.
Keywords
Τυχαία Θέματα