Κορονοϊός: Παλεύοντας το "παιχνίδι" στις καθυστερήσεις

Πανδημία θεωρείται πλέον η εξάπλωση του κορονοϊού σε όλο τον πλανήτη, με την Ελλάδα να έχει εισέλθει στη δίνη της εμφανίζοντας μέχρι στιγμής μια σχετικά καλύτερη εικόνα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά στην εξάπλωση του ιού. Η νοσηλεία μόνο 3 σοβαρών κρουσμάτων στα συνολικά 99 επιβεβαιωμένα, δείχνει για την ώρα ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη αλλά θεωρείται δεδομένο ότι αυτό θα αλλάξει σύντομα. Όσο πιο αργά αλλάξει η συσχέτιση αυτή, τόσο το καλύτερο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας ώστε να προετοιμάσει τις δομές του και

κυρίως να απελευθερώσει Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων ο ιός είναι εδώ και μπορεί να έχει σημαντική διασπορά στην κοινότητα απλά να μην εκδηλώνεται στα άτομα που είναι φορείς. Δεν θα πρέπει να μας ξεγελούν τα λίγα κρούσματα του τελευταίου 48ωρου και το ότι είμαστε κάτω από τα 100 δυο βδομάδες μετά την επιβεβαίωση του πρώτου.

Για το λόγο αυτό και μετά την κήρυξη του κορονοϊού σε πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σχεδόν όλοι μας λάβαμε στον κινητό την προειδοποίηση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ: Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορονοϊό ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΕΠΩΑΣΗ: Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα του κορονοϊού. ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ: Ποια θα υποδέχονται τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑ: Πού τηλεφωνώ για τον κορονοϊό; Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ: Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορονοϊού.

Όπως ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων, κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος, τα μέτρα που ισχύουν μετά την απόφαση είναι αυτά που έχουμε πάρει και εμείς σαν Ελληνικό Κράτος, δηλαδή το κλείσιμο των σχολείων, η απαγόρευση των αθλητικών δραστηριοτήτων και των συναθροίσεων και η συμβουλή για απομόνωση.

Σχετικά με τα επόμενα μέτρα που μπορεί να παρθούν, ο κ. Γαργαλιάνος εκτίμησε ότι είναι πιθανό να κλείσουν ακόμη και τα δικαστήρια, ενώ οι δήμοι και οι περιφέρειες μπορεί να λειτουργούν με όσο το δυνατόν λιγότερους εργαζομένους. Ανέφερε ακόμη ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία μπορούν να σηκώσουν το βάρος μαζικών νοσηλειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη σε νοσοκομεία αναφοράς οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπως προβλέπεται και στο σχέδιο για την επόμενη μέρα «δεσμεύονται» αποκλειστικά για να υποδεχτούν ενδεχόμενα περιστατικά σοβαρών περιστατικών από λοιμώξεις λόγω κορονοϊού. Παράλληλα όπως αποκαλύφθηκε χθες έχει ζητηθεί από όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, να διαθέσουν τουλάχιστον 10 κλίνες μόνο για περιστατικά που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό. Την ίδια στιγμή προσωπικό από διάφορα νοσοκομεία μεταφέρεται όπου διαπιστώνονται ανάγκες.

Όπως αναφέρεται, από το σχετικό έγγραφο, ζητείται επίσης από σήμερα να διασφαλιστεί από όλα τα νοσοκομεία ευθύνης πως το προσωπικό τους θα μπορεί να εργαστεί σε βάρδιες από τις 6 το πρωί μέχρι τις 8:30 το βράδυ για την εξυπηρέτηση τέτοιων περιστατικών. Σημειώνεται ακόμη ότι το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε μία νέα δέσμη μέτρων σύμφωνα με την οποία από αύριο θα γίνονται μόνο τα έκτακτα χειρουργεία και μόνο όσα δεν αναβάλλονται. Επίσης προκηρύσσονται 2.000 θέσεις επικουρικών προσωπικού (1.500 νοσηλευτές και 500 λοιπό επικουρικό προσωπικό).

Keywords
Τυχαία Θέματα