Κορονοϊός: Ο τρόπος πολλαπλασιασμού του ιού

Οι κοροναϊοί είναι μία μεγάλη οικογένεια ιών που μπορεί να προκαλέσουν νόσο, τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο. O νέος κορονοϊός (Covid-19) αποτελεί ένα καινούριο στέλεχος κοροναϊού, που δεν είχε ανιχνευθεί πριν από την πρόσφατη επιδημία στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας το Δεκέμβριο του 2019. Δεν είναι γνωστό πόσο χρονικό διάστημα ο 2019–nCoV μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες, ωστόσο σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ο καινούργιος κοροναϊός μπορεί να επιβιώσει μερικές ώρες.

Οι ιοί είναι

μικροοργανισμοί που υπάρχουν σε εκατομμύρια διαφορετικά ήδη στο ζωικό βασίλειο, εκατομμύρια έτη που υπάρχει ο κόσμος, τα ζώα και τα φυτά. Επειδή ο άνθρωπος ζει στο φυσικό περιβάλλον και αλληλοεπιδρά είτε με τα ζώα είτε με τα φυτά είναι λογικό να έχουμε μεταδόσεις αυτών των παθογόνων οργανισμών από τα ζώα στους ανθρώπους. Και εάν ένας τέτοιος ιός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο τότε μπορεί να προκαλέσει μια επιδημία όπως το παράδειγμα του κορονοϊού. Αντίστοιχο παράδειγμα είναι αυτό του 2003 με το νέο SARS, ή περίπου 10 χρόνια μετά με το MERS από τις καμήλες. Άλλο παράδειγμα είναι η γρίπη των πτηνών. Είναι δηλαδή ιοί που είναι πολύ συχνοί στα ζώα και που μπορούν να μεταδοθούν και στους ανθρώπους αν υπάρχουν οι συνθήκες εκείνες.

Σε πολλές περιπτώσεις οι ιοί δεν έχουν επιπτώσεις στα ζώα Οι ιοί γενικά μεταλλάσσονται δηλαδή αλλάζουν το γενετικό τους υλικό. Είτε οι ιοί που μολύνουν τον άνθρωπο είτε τα ζώα. Είναι μια φυσική διαδικασία και σχετίζεται με τον τρόπο που πολλαπλασιάζονται. Επίσης το τι είναι αυτό που κάνει έναν ιό να προσβάλλει τον άνθρωπο, έγκειται στην πολύπλοκη αλληλεπίδραση ανθρώπου - ζώου . Αν ένας ιός έχει τα χαρακτηριστικά εκείνα που να του δίνουν τη δυνατότητα, μπορεί να πολλαπλασιαστεί στον ανθρώπινο οργανισμό. Και αυτά τα χαρακτηριστικά είναι αρκετά.

Keywords
Τυχαία Θέματα