Κορονοϊός: Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε-ως αναμενόταν- το εμβόλιο κατά της covid-19, της AstraZeneca, το απόγευμα της Παρασκευής.

Το εμβόλιο που ανέπτυξε η εταιρεία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την Covid-19 αναμένεται ότι θα παράσχει κάποια προστασία σε άτομα άνω των 55 ετών, όμως είναι δύσκολο να διευκρινιστεί στην παρούσα φάση πόση θα είναι αυτή, ανέφερε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

«Αναμένεται τουλάχιστον κάποια προστασία σε αυτήν την υποομάδα (σ.σ. του πληθυσμού) μολονότι το ακριβές επίπεδο προστασίας δεν μπορεί να εκτιμηθεί αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Μπρούνο Σεπόντες, ο Πορτογάλος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση του EMA, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Η επιτροπή εμβολιασμού της Γερμανίας ανακοίνωσε προχθές ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο θα πρέπει να χορηγείται μόνο σε ανθρώπους μεταξύ 18 και 64 ετών, λόγω έλλειψης δεδομένων για το πόσο αποτελεσματικό είναι σε μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους.

Η έγκριση του εμβολίου έρχεται λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση από την Κομισιόν του συμβολαίου που είχε υπογραφεί με την φαρμακευτική, μετά από τις ανακοινώσεις της εταιρείας για μείωση στις παραδόσεις των συμφωνηθέντων δόσεων.

Μηχανισμός διαφάνειας για τις εξαγωγές εμβολίων

Την ίδια ώρα, η ΕΕ θέτει σε εφαρμογή έναν μηχανισμό διαφάνειας για τις εξαγωγές εξαγωγές εμβολίων, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει την Δευτέρα η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.τ

Στόχος της ΕΕ είναι η «εμπιστοσύνη, η διαφάνεια και η ευθύνη» τόνισε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ μιλώντας για τον μηχανισμό και υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι «οι υποχρεώσεις πρέπει να τηρούνται».

Ο μηχανισμός διαφάνειας είναι «για να γνωρίζουμε πότε βγαίνουν τα εμβόλια από την ΕΕ» επισήμανε η Ευρωπαία Επίτροπος ξεκαθαρίζοντας «ότι δεν προστατεύουμε τον εαυτό μας από συγκεκριμένη χώρα».

«Αυτό που θέλει η ΕΕ είναι η προστασία των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί» σημείωσε η Στέλλα Κυριακίδου.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα