Κορονοϊός: Ηχηρό καμπανάκι από τα νέα κρούσματα

Σε διαρκή επιφυλακή βρίσκεται η Κυβέρνηση όσον αφορά στην εξέλιξη της επιδημίας κορονοϊού επανεξετάζοντας σταθερά τα νέα δεδομένα από τις καταγραφές των νέων κρουσμάτων. Ο εντοπισμός 20 νέων περιστατικών νόσησης από τον ιό χθες, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, ειδικά όταν βρισκόμαστε μόλις 3 μέρες από το άνοιγμα των πτήσεων από δεκάδες χώρες. Σήμερα θα παρουσιαστεί το Σχέδιο για την ενίσχυση των Υγειονομικών Δομών στη νησιωτική χώρα, το οποία μεταξύ άλλων προβλέπει και την επίταξη

ιδιωτικών εναέριων μέσων αν χρειαστεί, για τη μεταφορά ασθενών με κορονοϊό.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας, η χθεσινή αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να αποδίδεται σε μία συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή -Ξάνθη- όμως την ίδια στιγμή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το πως μπορεί να εξελιχθεί σε μια τοπική κοινωνία η επιδημία. Με δεδομένη την αδυναμία να ελέγχονται, κατά το επικείμενο άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, όλοι όσοι θα έρθουν στη χώρα, το να αντιμετωπίσουμε περιπτώσεις τοπικών αναζωπυρώσεων του ιού, είναι εξαιρετικά πιθανό.

Η διαδικασία της αντιμετώπισης αυτών των καταστάσεων είναι συγκεκριμένη και χθες έγινε απόλυτα κατανοητό το πως θα κινηθεί ο κρατικός μηχανισμός σε περιπτώσεις εμφάνισης συσσωρευμένων κρουσμάτων. Οι αποφάσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την Ξάνθη, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα. Όμως κάτι ανάλογο κανείς δεν θα ήθελε κανείς να συμβεί, ειδικά σε κάποιο νησί.

Στις περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας, όπου μέχρι αυτή τη στιγμή η επιδημία είναι σχεδόν ανύπαρκτη, το να εμφανιστούν κρούσματα μπορεί να ανατρέψει δραματικά τη μέχρι πρόσφατα καλή πορεία της χώρας. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα μικρότερα νησιά που διαθέτουν ανεπαρκείς υποδομές υγείας αλλά και στις ελλείψεις κατά τη διαδικασία των ελέγχων. Το Υπουργείο Υγείας για το λόγο αυτό έχει εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο με βάση και τις οδηγίες των εμπειρογνωμόνων, το οποίο θα παρουσιαστεί σήμερα.

Κάποια κεντρικά σημεία της στρατηγικής του Υπουργείου Υγείας και της Κυβέρνησης σχετικά με τη διαχείριση κρουσμάτων κορονοϊού κατά την τουριστική περίοδο στα Ελληνικά νησιά ανέφερε ο Υπουργός κ. Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών 2020. Όπως σημείωσε ο Υπουργός Υγείας, η στρατηγική περιλαμβάνει, την ενίσχυση των δομών υγείας με παραπάνω προσωπικό, την ενίσχυση τους με μέτρα ατομικής προστασίας, με δυνατότητα διενέργειας τεστ και ενίσχυση της δυνατότητας αεροδιακομιδών ή πλωτών διακομιδών.

Ο Υπουργός Υγείας έκανε λόγο για έναν ακτινωτό σχεδιασμό συνεργασίας των νοσοκομείων αναφοράς με νοσοκομεία, κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία των νησιών. Η δυνατότητα διασύνδεσης θα αφορά και τα τεστ, με τα πιο μεγάλα νησιά να συνδέονται με πιο μικρά ή τα μικρότερα να συνδέονται και απευθείας με κέντρα αναφοράς.

Επίσης χθες ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που αφορούσε στην κύρωση της τροποποίησης για τη σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στο οποίο περιλαμβάνεται άρθρο σχετικά με τι αεροδιακομιδές. Σ αυτό προβλέπεται και η επίταξη σκαφών "για τη διαδικασία κάλυψης των αναγκών που ενδέχεται να προκύψουν σε νησιωτικές περιοχές ανά την επικράτεια για μεταφορές δια αέρος ασθενών, ιδίως των νοσούντων από κορονοϊό Covid-19", όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, με βάση το νέο νόμο παρέχεται, για το χρονικό διάστημα μέχρι την 30η.9.2020, η δυνατότητα διάθεσης αεροσκαφών κατάλληλα διαμορφωμένων για αεροδιακομιδές ασθενών, ιδίως αυτών που πάσχουν από κορονοϊό Covid-19, "ενόψει των αυξημένων αναγκών που ενδέχεται να προκύψουν κατά την τουριστική περίοδο".

Σύμφωνα με το νόμο προβλέπεται η χρήση αεροσκαφών και λοιπών εναέριων μέσων:

α) μέσω ιδιωτικών δωρεών, με κάλυψη από το Ελληνικό Δημόσιο των συναφών εξόδων, καύσιμης ύλης, τελών συντήρησης και ασφάλισης και

β) μέσω μίσθωσης, με πρόβλεψη αποζημίωσης χρήσης ή και αμοιβής.

Προς τον σκοπό αυτό διαμορφώνεται από το ΕΚΑΒ κατάλογος των διαθέσιμων προς σύμπραξη αεροσκαφών, κατάλληλα διαμορφωμένων για τη διενέργεια των αεροδιακομιδών, με κριτήρια για τη σύναψη της σύμβασης μίσθωσης την αμεσότητα της παροχής υπηρεσίας και τη χαμηλότερη προσφορά.

"Σε περίπτωση μη διάθεσης ή ανεπάρκειας των διαθέσιμων εναέριων μέσων μεταφοράς, λόγω του πλήθους και της αυξημένης συχνότητας περιστατικών αερομεταφοράς ασθενών, προβλέπεται η δυνατότητα επίταξης ιδιωτικού εναέριου μέσου από τα εγγεγραμμένα στον κατάλογο, για τα οποία θα καταβάλλεται αποζημίωση χρήσης, καθώς και αμοιβή χειριστή", επισημαίνει παράλληλα ο νέος νόμος.

Keywords
Τυχαία Θέματα