Κορονοϊός: Η πιο κρίσιμη ώρα - Η Ελλάδα δοκιμάζει τα όριά της - Στο κόκκινο οδηγείται η Θεσσαλονίκη

Πανικός έχει επικρατήσει στην Ευρώπη λόγω της επέλασης της επιδημίας κορονοϊού, με τις ελληνικές υγειονομικές αρχές να καταμετρούν τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τα χθεσινά στοιχεία για την επέλαση της επιδημίας στη χώρα, καταδεικνύουν ότι ίσως και να είναι αργά να αναμένουμε την απόδοση των νέων μέτρων σε 12 μέρες από σήμερα. Η Θεσσαλονίκη φλερτάρει έντονα με το χαρακτηρισμό της ως "κόκκινη" περιφέρεια. ενώ η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας αναμένεται να

προτείνει την άμεση εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων όσον αφορά στη μετακίνηση του πληθυσμού από νομό σε νομό.

Χθες, αν και ήταν αναμενόμενη η ανακοίνωση περισσότερων από 1000 νέων κρουσμάτων, ο αριθμός των 1259 προκάλεσε ένα σχετικό σοκ. Μάλιστα το γεγονός ότι στην Θεσσαλονίκη ο αριθμός έφτασε στα 291, οδήγησε σε έντονο προβληματισμό για το πως θα γίνει εφικτή η αναχαίτιση της επιδημίας στη συγκεκριμένη περιοχή. Μην ξεχνάμε δε ότι η Θεσσαλονίκη υποδέχεται και πολλά από τα σοβαρά περιστατικά κορονοϊού από την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, ενώ "ευθύνεται" και για τη διασπορά σε κοντινούς νομούς όπως οι Σέρρες.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη: "Είναι οριακά τα πράγματα, αλλά είμαστε ακόμα σε καλό σημείο. Θέλω να τονίσω για μία ακόμη φορά, όσο προετοιμασμένο και να είναι το σύστημα Υγείας, όσα μέτρα και αν έχουμε προκειμένου να το ενισχύσουμε και να το προετοιμάσουμε ακόμα περισσότερο, εάν δεν τηρήσουμε τα μέτρα που έχει επιβάλλει η Πολιτεία, τότε νομίζω το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό. Είναι πολύ σημαντικό επομένως. Εμείς κάνουμε τη δουλειά που πρέπει να κάνουμε, προετοιμαζόμαστε, αναδιατάσσουμε δυνάμεις. Είμαστε κοντά σε οριακό σημείο. Οι δυνάμεις μας δεν είναι ανεξάντλητες. Αλλά πρέπει σε κάθε περίπτωση, να τηρήσουμε τα μέτρα. Έχουμε χρόνο ακόμα μπροστά μας, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία".

Οι υγειονομικές αρχές επιβλέπουν την πορεία της επιδημίας και θα ήθελαν σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα να μη σημειωθεί νέο υψηλό ρεκόρ κρουσμάτων. Όμως αυτό θεωρείται έως και αδύνατο. Για το λόγο αυτό και στη λογική να προλάβουμε όσο μπορούμε πλέον τα χειρότερα, η επιβολή νέων μέτρων θεωρείται έως και μονόδρομος.

Όπως διαφαίνεται από τις χθεσινές τοποθετήσεις των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Γκίκα Μαγιορκίνη, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων πρόκειται να εξετάσει την Πέμπτη τη χρήση μάσκας από τους πολίτες σε όλους τους χώρους και στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 2 συναγερμού - με όριο το 4- καθώς και τον περιορισμό των μετακινήσεων έξω από τις περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο επίπεδο 3 με όριο το 4. Σημειώνεται ότι στο επίπεδο 4, το «κόκκινο», βρίσκονται ήδη η Κοζάνη και η Καστοριά, ενώ από την Πέμπτη θα βρίσκονται σε τοπικό lockdown τα Ιωάννινα και οι Σέρρες.

Υπό αυτές τις εξελίξεις είναι πολύ πιθανό η Θεσσαλονίκη, περιοχή αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης και κόμβος για την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, να τεθεί σε αυτόν τον περιορισμό, δηλαδή να απαγορευτεί η μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας για τους κατοίκους της εκτός αν συντρέχουν εργασιακοί ή άλλοι σοβαροί λόγοι, και να κοπεί η αλυσίδα της μετάδοσης του κορονοϊού..

Να αναφέρουμε ακόμη ότι ο καθηγητής κ. Τσιόδρας τόνισε πως υπάρχει πίεση του συστήματος υγείας στην Θεσσαλονίκη, λέγοντας συγκεκριμένα ότι πριν από έναν μήνα στα νοσοκομεία της πόλης ήταν κατειλημμένες μόνο το 10% των κλινών ΜΕΘ ενώ τώρα το ποσοστό αυτό φτάνει το 50%. «Αντιλαμβάνεστε την πίεση που ασκείται, γιατί οι ΜΕΘ δεν μπορούν να νοσηλεύουν μόνο ασθενείς με κορονοϊό. Επιπλέον, καλύπτουν τις ανάγκες τόσων περιοχών οι ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης και τόσων άλλων ασθενών» είπε ο καθηγητής, κάνοντας έκκληση στην τήρηση των μέτρων για να ανακοπεί η δυναμική του επιδημικού κύματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα