Κορονοϊός: Η ΕΕ σχεδιάζει εφαρμογή εντοπισμού κρουσμάτων

Από τον Οκτώβριο, ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ θα ξεκινήσουν ένα διασυνοριακό δίκτυο εντοπισμού κρουσμάτων κορονοϊού. Η Γαλλία, της οποίας ο αριθμός των μολυσμένων από κορονοϊό σπάει ρεκόρ, δεν θα συμμετέχει σε αυτή την κοινή προσπάθεια.

Υπάρχει, ωστόσο, σημαντική διασυνοριακή κυκλοφορία μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας και η τελευταία δεν θα μπορούσε να το παραβλέψει αυτό. Καθημερινά, Γερμανοί και Γάλλοι υπήκοοι διασχίζουν τα σύνορα μήκους 450 χιλιομέτρων,

καθώς πολλοί είτε εργάζονται, είτε ζουν στην άλλη πλευρά. Στην καθημερινή ζωή, τα σύνορα δεν είναι στην πραγματικότητα αισθητά.

Μακάρι να μπορούσε να ειπωθεί το ίδιο και για τα κρούσματα κορονοϊού στην Γαλλία. Κατά τους εαρινούς μήνες, η Γαλλία ξεκίνησε μια εφαρμογή που δεν χρησιμοποιεί τη διεπαφή της Google ή της Apple και αποθηκεύει αυτόματα τις επαφές ενός χρήστη σε έναν κρατικό διακομιστή. Τα περισσότερα από τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ απορρίπτουν αυτήν την κεντρική προσέγγιση, θεωρώντας ότι είναι ασυμβίβαστη με το απόρρητο των δεδομένων των χρηστών.

Επομένως, η Γαλλία, παρά τον πολύ υψηλό όγκο διασυνοριακής κυκλοφορίας, δεν θα ενταχθεί στο πανευρωπαϊκό δίκτυο παρακολούθησης κρουσμάτων COVID-19, το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

Στην αντίπερα όχθη, η Γερμανία, η Δανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Λετονία έχουν πραγματοποιήσει ένα πιλοτικό έργο για να δοκιμάσουν τη νέα ψηφιακή υποδομή για να μοιραστούν δεδομένα μεταξύ καθεμιάς από τις εθνικές εφαρμογές ανίχνευσης κρουσμάτων. Η δοκιμαστική φάση κρίθηκε επιτυχής. Εκπρόσωπος της επιτροπής επιβεβαίωσε ότι όλα τα συστήματα λειτουργούσαν όπως είχε προγραμματιστεί, σύμφωνα με την DW.

Οι εθνικές εφαρμογές ανίχνευσης έχουν ήδη ειδοποιήσει χρήστες που έχουν συναντήσει άλλα - δυνητικά - μολυσμένα άτομα που χρησιμοποιούν την ίδια εφαρμογή. Το σχέδιο τώρα είναι να χρησιμοποιηθεί ένας διακομιστής της ΕΕ με έδρα το Λουξεμβούργο για να επιτραπεί η πανευρωπαϊκή ανίχνευση.

Οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε αυτό το ολοκληρωμένο σύστημα κοινοποίησης δεδομένων σε ολόκληρη την ΕΕ στις αντίστοιχες κρατικές εφαρμογές τους, οι οποίες πρόκειται να χρησιμοποιούν όλες την ίδια διεπαφή που σχεδιάστηκε από την Apple και την Google. Αυτό σημαίνει ότι οι εφαρμογές μπορούν εύκολα να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Ενδεικτικά, η πορεία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των χωρών που ξεκίνησαν την πρωτοβουλία για την δημιουργία πανευρωπαϊκής εφαρμογής εντοπισμού νοσούντων από COVID-19:

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα