Κορονοϊός: Η διακύμανση κρουσμάτων από τη μέρα που άνοιξε ο τουρισμός

Συνολικά 1247 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στη χώρα από την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου και το άνοιγμα των συνόρων στις 15/6.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από το σύνολο των νέων κρουσμάτων κορονοϊού, το 60% ήτοι τα 743 εντοπίστηκαν είτε στις πύλες εισόδου (αεροδρόμια και Προμαχώνας), είτε εισήλθαν στη χώρα και διαγνώστηκαν μετά από μερικές ημέρες.

Να σημειώσουμε για την ακρίβεια

των στοιχείων ότι συνολικά το διάστημα αυτό με βάση των ΕΟΔΥ τα νέα κρούσματα είναι 1215 καθώς κατά τους ελέγχους που γίνονται διαπιστώνονται και κάποιες διπλοεγγραφές. Όμως το ποσοστό είναι ιδιαίτερα μικρό και δεν αλλοιώνει την αναλογία ότι από το σύνολο των νέων μολύνσεων, οι 6 στις 10 αφορούν σε εισερχόμενο πολίτη από το εξωτερικό.

Το διάστημα αυτών των 45 ημερών διενεργήθηκαν 260.506 έλεγχοι στη χώρα, με περισσότερους από τους μισούς στις πύλες εισόδου. Δηλαδή περίπου ο 1 στους 8 ταξιδιώτες προς την Ελλάδα ελέγχθηκε.

Παρακολουθώντας τώρα τη διακύμανση των κρουσμάτων βλέπουμε ότι ειδικά στις πρώτες μέρες του Ιουλίου, οπότε έλαβε χώρα και το ευρύτερο άνοιγμα πτήσεων προς 27 ελληνικά αεροδρόμια, ο ερχομός τουριστών μέσω των λιμανιών Ηγουμενίτσας και Πάτρας αλλά και τον Προμαχώνα, υπήρξε σημαντική αύξηση νέων κρουσμάτων τα οποία ήταν κατά βάση εισαγόμενα.

Η κατάσταση όμως άλλαξε τις τελευταίες 2 εβδομάδες, με τη χώρα πλέον να εμφανίζει σημαντική διασπορά νέων κρουσμάτων στο σύνολο της επικράτειας, και την Αθήνα να πρωταγωνιστεί σε αριθμό νέων μολύνσεων. Η εξήγηση που δίνεται είναι ότι η εισαγωγή νέων κρουσμάτων από το εξωτερικό πυροδότησε την επανάκαμψη της επιδημίας λόγω της μη τήρησης των μέτρων υγιεινής.

Την ίδια ώρα πάντως οι υγειονομικές αρχές είναι καθησυχαστικές και τονίζουν ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και ότι οι επιπτώσεις από το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς για την ώρα είναι ελεγχόμενες.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Keywords
Τυχαία Θέματα