Κορονοϊός: Έντονη η ανησυχία από την εξάπλωση στις κλειστές δομές

Κοντά στα 100 κρούσματα κορονοϊού κατέγραψε χθες η Αττική με τα 12 εξ αυτών να αφορούν σε γνωστή συρροή, όπως ανέφερε η ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Η εξάπλωση της επιδημίας στη χώρα προβληματίζει έντονα με το βλέμμα των επιδημιολόγων να στρέφεται στις κλειστές δομές και δη τα γηροκομεία, οι οποίες μπορεί και να αποτελούν εστίες υπερμετάδωσης, αλλά το χειρότερο να προκαλέσουν πίεση στο ΕΣΥ λόγω των πιο βαριών περιστατικών.

Χθες ανακοινώθηκαν 229 νέα κρούσματα στο

σύνολο της χώρας, αριθμός αρκετά χαμηλός σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες. Να επισημάνουμε ότι συνήθως τις Κυριακές αλλά και κάθε Δευτέρα, τα κρούσματα κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Γι' αυτό και ο μειωμένος αριθμός δεν είναι καθησυχαστικός. Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί τις επόμενες μέρες, οπότε και ολοκληρώνεται το 14ήμερο από την επιβολή των αυστηρών μέτρων στις 21/9 για την περιφέρεια της Αττικής.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά χθες, ο ιός έκανε την εμφάνισή του και στο Δρομοκαΐτειο, ενώ εντοπίστηκαν 8 κρούσματα σε γηροκομείο της Καρδίτσας. Επίσης άλλοι δύο ηλικιωμένοι οι οποίοι διέμεναν στο γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα βρέθηκαν θετικοί στον ιό και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Αττικής.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί δε και η αύξηση των διασωληνωμέων. Χθες είχαμε 82 άτομα τα οποία ήταν διασωληνωμένα, αριθμός που ναι μεν δεν πιέζει το σύστημα υγείας αυτή τη στιγμή, αλλά φυσικά αποτελεί ένα στοιχείο για την κρισιμότητα της κατάστασης.

Επί της ουσίας αύριο ολοκληρώνεται το 14ημερο όπου θα πρέπει να αξιολογηθεί η αποδοτικότητα των μέτρων στην Αττική, όμως η διακύμανση των νέων κρουσμάτων δεν φαίνεται να δίνει μια σαφή εικόνα για την πορεία της επιδημίας. Θα πρέπει να αποδειχτεί η αποκλιμάκωση της καταγραφής νέων διαγνώσεων σε διάστημα κάποιων ημερών ακόμη, για να θεωρήσουμε ότι τα μέτρα έφεραν αποτέλεσμα. Και συγκεκριμένα η τήρηση των μέτρων και όχι η επιβολή, αφού είναι ήδη ιδιαίτερα αυστηρά.

Σήμερα το πρωί, όπως έχει καθιερωθεί πλέον, ο Πρωθυπουργός θα ενημερωθεί εκ νέου για την πορεία της επιδημίας από τους εκπροσώπους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Από κει και πέρα η Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει τα νέα δεδομένα για να αποφανθεί για πιο συγκεκριμένες ενέργειες.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Κυριακής (4/10) ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 229, εκ των οποίων 31 συνδέονται με γνωστές συρροές και 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 19842 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 55.8% άνδρες. Τα 3049 (15.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8083 (40.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Από τα 200 εγχώρια κρούσματα, τα 31 συνδέονται με γνωστές συρροές με τα 97 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 12 συνδέονται με συρροές.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν 4, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 409 θάνατοι. Οι 153 (37.4%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 82 (69.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. Οι 25 (30.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Επίσης 223 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα