Κορονοϊός-Αττική: Ανησυχία και νέα μέτρα από την εκτόξευση των κρουσμάτων

Ραγδαία αύξηση παρουσίασαν την εβδομάδα που μας πέρασε τα κρούσματα του νέου κορονοϊού στην Αττική, με τα 98 της Παρασκευής να αποτελούν αριθμό-ρεκόρ για την Περιφέρεια.

Της ανακοίνωσης των κρουσμάτων της Παρασκευής είχε προηγηθεί η ανακοίνωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά της επέκτασης των μέτρων περιορισμού, που αφορούν στην απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, και στην Περιφέρεια Αττικής.

Έτσι, η Περιφέρεια Αττικής ήρθε να προστεθεί σε εκείνες που χαρακτηρίζονται ως επιδημιολογικά επιβαρυμένες και για τις οποίες ισχύει το ως άνω ωράριο και όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

Στόχος των μέτρων είναι η αποφυγή της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, τα κρούσματα του οποίου, από 38 που ανακοινώθηκαν την περασμένη Κυριακή έφτασαν τα 98 την Παρασκευή. Από αυτά τα 17 σχετίζονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Η ανησυχία για εισροή κρουσμάτων από τόπους διακοπών στα μεγάλα αστικά κέντρα, οδήγησε και στην αυστηρή σύσταση για γενικευμένη χρήση μάσκας επί μία εβδομάδα για όσους επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα, ενώ ελέγχους θα πραγματοποεί η Περιφέρεια Αττικής στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας την Κυριακή 16 Αυγούστου.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής, υπογραμμίζει την ανάγκη για περιορισμό των επαφών, ιδιαίτερα με τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όσων επιστρέφουν από διακοπές για επτά ημέρες και εκτενή χρήση μάσκας, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος διασποράς.

Όπως τονίζει, η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι γίνονται μεταδόσεις στα νησιά, οι οποίες διαγιγνώσκονται όταν επιστρέφουν στα αστικά κέντρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα