Κορονοϊός: 80 χώρες και περιοχές έχουν απαγορεύσει ή περιορίσει τις εξαγωγές μασκών

Ογδόντα χώρες και τελωνειακά εδάφη έχουν απαγορεύσει ή επιβάλλει περιορισμούς στις εξαγωγές χειρουργικών μασκών, γαντιών μιας χρήσης, στολών, άλλων μέσων ατομικής προστασίας και εξοπλισμού, για να αποφύγουν τον κίνδυνο ελλείψεων, αφότου ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού, διαπίστωσε την Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ).

Ο οργανισμός, που αποτελεί μέρος του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, εξήγησε ότι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί έχουν επιβληθεί σε 72 χώρες μέλη του και 8 χώρες μη μέλη του, όμως μόλις 13 κυβερνήσεις έχουν ενημερώσει τον ΠΟΕ,

όπως υποχρεούνται βάσει των κανονισμών του.

Η έλλειψη διαφάνειας για τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς και η έλλειψη διεθνούς συνεργασίας υπονομεύουν τις προσπάθειες να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, που έχει μολύνει τουλάχιστον 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 185.000 από αυτούς, προειδοποίησε ο ΠΟΕ.

«Αν και η θέσπιση μέτρων περιορισμού των εξαγωγών είναι κατανοητή, η έλλειψη διεθνούς συνεργασίας στο πεδίο αυτό υπάρχει κίνδυνος να κόψει την πρόσβαση χωρών που εξαρτώνται από τις εισαγωγές σε ιατρικά προϊόντα που χρειάζονται απελπιστικά και να πυροδοτήσουν σοκ προσφοράς», ανέλυσε ο ΠΟΕ σε έκθεσή του. Ενώ «η επέμβαση σε εδραιωμένες αλυσίδες εφοδιασμού» εγείρει επίσης κίνδυνο να δημιουργηθούν προβλήματα στον έγκαιρο εφοδιασμό αυτών των ειδών εκεί όπου χρειάζονται «επειγόντως», πρόσθεσε.

Γενικά, η επιβολή απαγορεύσεων ή περιορισμών στις εξαγωγές απαγορεύεται από τον ΠΟΕ. Προβλέπονται όμως εξαιρέσεις, περιπτώσεις όπου επιτρέπεται η λήψη προσωρινών μέτρων, για να «προληφθούν ή να καλυφθούν κρίσιμες ελλείψεις τροφίμων ή άλλων προϊόντων που είναι απαραίτητα στο εξαγωγικό συμβαλλόμενο μέρος».

Η επιβολή περιορισμών στις διεθνείς μετακινήσεις ήδη επιβράδυνε τις ροές αγαθών που είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όμως οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί στις εξαγωγές κατέστησαν ακόμη δυσκολότερο για τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν και να αναζητήσουν νέους προμηθευτές, σημειώνεται στο κείμενο.

Keywords
Τυχαία Θέματα