Κορονοϊός: 63.217 κρούσματα και ένας θάνατος κάθε 15 λεπτά σε ένα μήνα lockdown

Με τα πλέον δραματικά επιδημιολογικά στοιχεία έκλεισε ο πρώτος μήνας του lockdown, με τα πρώτα αποτελέσματα στο μέωπο της μείωσης των κρουσμάτων να γίνονται τώρα αντιληπτά, ενώ το ΕΣΥ εξακολουθεί αν πιέζεται έντονα. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι πλέον περνάμε σε μία φάση ήπιας βελτίωσης η οποία όμως δυστυχώς δεν μας έχει απομακρύνει από νέους θανάτους και διασωληνώσεις.

Από το Σάββατο 7/11, την πρώτη ημέρα που εφαρμόστηκε η απόφαση του πρωθυπουργού για καθολικό απαγορευτικό στην Ελλάδα,

έχουν καταγραφεί συνολικά 63.217 νέα κρούσματα, ήτοι το 55% του συνόλου από την αρχή της επιδημίας κορονοϊού, καθώς επίσης και 2988 θάνατοι δηλαδή ένας θάνατος κάθε 15 λεπτά.

Παράλληλα, οι διασωληνωμένοι έχουν φτάσει τους περίπου 600 δηλαδή είναι τριπλάσιοι έναντι ένα μήνα πριν. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες οι ΜΕΘ είναι καλυμμένες σε ποσοστό περίπου 85%, με τη Θεσσαλονίκη να έχει διαθέσιμα πλέον ελάχιστα διαθέσιμα κρεβάτια σε εντατικές.

Η κατάσταση αυτή δεν ήταν αναμενόμενη, όμως το ζήτημα είναι πόσο θα διαρκέσει. Το lockdown αποφασίστηκε προκειμένου να σταθεροποιηθούν σε πρώτη φάση τα επιδημιολογικά στοιχεία ώστε στη συνέχεια να είναι δυνατή η σταδιακή απομείωση. Όμως, φαίνεται πως θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος και όχι μόνο 5 εβδομάδες.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι μέσα σε αυτή εβδομάδα που έκλεισε χθες Παρασκευή 20/11 είχαν διενεργηθεί 576.703 μοριακά τεστ. Ο αριθμός αυτός έδειξε ότι το ποσοστό θετικότητας είναι της τάξης του 11% δηλαδή περισσότεροι από 1 στους 10 που έκανε τεστ τελικά φέρει τον νέο κορονοϊό, ενώ τριπλασιάστηκε και ο αριθμός των rapid test φτάνοντας τα 177.320.

Είναι χαρακτηριστικά τα λεγόμενα της Καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνας Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση την Παρασκευή 4/12, η οποία τόνισε ότι με βάση τους επιδημιολογικούς δείκτες της εβδομάδας που μας πέρασε είναι πλέον ακόμα πιο ξεκάθαρο, ότι η καμπύλη των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας μειώνεται σχεδόν σε όλη την επικράτεια. Παρατηρείται περαιτέρω μείωση του επταήμερου κυλιόμενου μέσου όρου κρουσμάτων, που υπολογίζεται στα 1.750 την ημέρα. Βέβαια επισημαίνεται ότι η κα Παπαευαγγέλου αναφέρονταν στην τρίτη εβδομάδα του lockdown, ενώ υπάρχει περαιτέρω μείωση των κρουσμάτων και κατά την τέταρτη η οποία ολοκληρώθηκε. Μάλιστα χθες είχαμε τον χαμηλότερο αριθμό νέων διαγνώσεων από τις 27/10.

Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλό επίπεδο, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και σε πολλές μεγάλες πόλεις. Υπολογίζεται ότι σήμερα έχουμε περισσότερα από 18.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα μας.

"Την εβδομάδα που μας πέρασε επίσης, παρατηρήθηκε μικρή αύξηση της διάμεσης ηλικίας. Είναι κάτι που το βλέπουμε κάθε εβδομάδα και πλέον η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων μας έχει φτάσει στα 49 χρόνια. Διαχρονικά και καθ’ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου, παρατηρήθηκε μία σταδιακή αύξηση και σας θυμίζω ότι πριν από 5 εβδομάδες, δηλαδή στο τέλος Οκτωβρίου, η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων ήταν 35 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι το φορτίο των νέων λοιμώξεων έχει μετακινηθεί σε μεγαλύτερες ηλικίες, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που έχουμε βέβαια και μεγαλύτερη νοσηρότητα, μεγαλύτερη πιθανότητα να εισαχθούν στο Νοσοκομείο ή και στις ΜΕΘ, αλλά και μεγαλύτερο κίνδυνο για επιπλοκές, ακόμα και θάνατο. Στην εβδομάδα που πέρασε παρατηρήθηκε σταδιακή αύξηση του μεριδίου των ανθρώπου που είναι άνω των 65. Είχαμε συνολικά 2.600 κρούσματα στην ηλικιακή αυτή ομάδα" ανέφερε η καθηγητρία.

Η δε πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας παραμένει, αν και αναφορικά με τις εισαγωγές, έχουμε μία σταδιακή μείωση και αυτό είναι πολύ καλό. Σήμερα νοσηλεύονται στη χώρα περίπου 4.000 ασθενείς, ενώ ο μέσος όρος της τελευταίας εβδομάδας είναι ελαφρά μειωμένος και έχουμε περίπου 360 εισαγωγές καθημερινά.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ LOCKDOWN: Τι ισχύει για τους νέους περιορισμούς ΕΡΓΑΣΙΑ: Τι ισχύει για το επίδομα αναστολής και τα επιδόματα ανεργίας ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Που στέλνω SMS και οι κωδικοί - Με τεστ η είσοδος στη χώρα ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ: Ποιες επιχειρήσεις κλείνουν και ποιες μένουν ανοιχτές ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Η επιδημία στην Ελλάδα σε αριθμούς ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ: Πόσα άτομα επιτρέπονται σε αυτοκίνητα IX, και ταξί Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ: Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορονοϊού

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα