Κορονοϊός: 4 στα 10 ενεργά κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική

Επικίνδυνες διαστάσεις φαίνεται να παίρνει η επιδημία κορονοϊού στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερα από 1200 νέα κρούσματα. Τα κρούσματα αυτά με βάση το υγειονομικό πρωτόκολλο θεωρούνται ενεργά δηλαδή μπορεί να μεταδώσουν τον ιό, αν και για όσα έχουν εντοπιστεί υπάρχει η υποχρέωση της απομόνωσης. Το ζήτημα είναι τι γίνεται με τα πολλαπλάσια που δεν έχουν εντοπιστεί τις μέρες αυτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ,

τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν επιβεβαιωθεί 3064 νέα κρούσματα, με περίπου 310 να είναι εισαγόμενα και την Αττική να συγκεντρώνει τα 1239. Μάλιστα τα 205 συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό και τα 82 με συρροές γνωστών κρουσμάτων.

Μόνο 1 στα 6 νέα κρούσματα συνδέεται με ταξίδι στο εσωτερικό και τα υπόλοιπα είναι εσωτερικές μεταδόσεις στην κοινότητα. Βέβαια ο συνολικός αριθμός μπορεί να είναι ελαφρώς χαμηλότερος καθώς καθημερινά το σχετικό αρχείο τροποποιείται λόγω διπλοεγγραφών.

Οι συρροές αυτές μπορεί να προκαλέσουν πίεση στο σύστημα υγείας, όπως οι περιπτώσεις του γηροκομείου στο Μοσχάτο, η δομή υποδοχής ασυνόδευτων ανηλίκων στο Βύρωνα, το γηροκομείο στο Μαρούσι, που δείχνουν ότι τα αυξημένα κρούσματα στην Αττική μπορεί να εξελιχθούν σε μια ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση.

Από τη μια μεριά ο ιός εισέβαλε ύπουλα σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, όπου οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα δυσάρεστες λόγω των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και βρίσκονται εκεί, από την άλλη διαπιστώθηκε ότι σε μία δομή παιδιών ο ιός εξαπλώθηκε ραγδαία.

Επίσης ο κίνδυνος ελλοχεύει και σε άλλες δομές όπως συνέβη στη Μόρια στη Μυτιλήνη αλλά και στη δομή φιλοξενίας αστέγων στην Αθήνα.

Το γεγονός βέβαια ότι εντοπίζονται άμεσα τα κρούσματα είναι θετικό. Όμως από την άλλη δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση εφησυχασμός, με το σκεπτικό ότι το τελευταίο διήμερο τα νέα κρούσματα ανήλθαν και πάλι πάνω από τα 200.

Η περιοχή της Αττικής με τα σχεδόν 1240 νέα κρούσματα μέσα σε 2 εβδομάδες, έχει τεθεί στο μικροσκόπιο. Σημειώνεται δε ότι πάνω από το 50% των νέων κρουσμάτων στη συγκεκριμένη Περιφερειακή Ενότητα από την αρχή της επιδημίας, εντοπίστηκε τον Αύγουστο.

Αναφερόμενοι στα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία, να σημειώσουμε οι συνολικές μολύνσεις κορονοϊου στην Ελλάδα, φτάνουν τις 10.998 καθώς το απόγευμα της Πέμπτης ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 241 νέα κρούσματα τα μισά σχεδόν από τα οποία στην περιοχή της Αττικής.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 5, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 278 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 39 (74.4% άνδρες).

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα