Κοντονής: Επιταχύνθηκε κατά 35% η απονομή της διοικητικής δικαιοσύνης

Στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η απονομή της διοικητικής δικαιοσύνης επιταχύνθηκε κατά 35% την τελευταία τριετία παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, κάνοντας λόγο για ένα πρωτόγνωρο επίτευγμα.

«Το 2015 παραλάβαμε 310.000 εκκρεμείς υποθέσεις στα διοικητικά πρωτοδικεία και μάλιστα με αυξητική τάση. Αυτή των άρα, όμως, οι εκκρεμείς υποθέσεις έχουν μειωθεί κάτω από 199.000» είπε ο κ. Κοντονής και δήλωσε ότι μείωσης της τάξης του 35% δεν ανέμενε ούτε

ο ίδιος. «Θα ήμουν ευχαριστημένος και με μείωση 15% ή 20%» ανέφερε και απέδωσε την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης στις θεσμικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με την τροποποιήση του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, την ενίσχυση των δικαστηρίων με δικαστές και υπαλλήλους και την εφαρμογή του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης στις διοικητικές υποθέσεις. Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί με τον ίδιο ρυθμό και στα πολιτικά δικαστήρια. «Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη ένα μεγάλο και εμβληματικό πρόγραμμα επιτάχυνσης της διαδικασίας έκδοσης δικαστικών αποφάσεων. Εφαρμόζεται και ήδη αποδίδει καρπούς κατά τρόπο εντυπωσιακό» συμπλήρωσε.

Ο κ. Κοντονής ήρθε, όμως, σε έντονη αντιπαράθεση με επερωτώντες βουλευτές της ΔΗ.ΣΥ οι οποίοι κατήγγειλαν την κυβέρνηση για παρεμβάσεις στο χώρο της δικαιοσύνης. Ειικότερα, τους καταλόγισε ότι η επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή αποτελεί "πιστή αντιγραφή ερώτησης της ΝΔ". "Τέτοια ταύτιση απόψεων και ισχυρισμών δεν έχω ξαναδεί. Παλιά το ΠΑΣΟΚ αντέγραφε τα συνθήματα της αριστεράς αλλά σήμερα αντιγράφει τις συντηρητικές απόψεις της ΝΔ και σύρεται πίσω από αυτήν» κατήγγειλε. Αντέκρουσε δε τις αιτιάσεις της ΔΗ.ΣΥ για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη λέγοντας ότι η κριτική στις δικαστικές αποφάσεις δεν αποτελεί παρέμβαση. "Η κριτική στις δικαστικές αποφάσεις δεν αδυνατίζει τη δικαιοσύνη, ούτε αποθαρρύνει τους δικαστές. Οι δικαστικές αποφάσεις γίνονται απολύτως σεβαστές και εφαρμόζονται. Αυτός είναι ο σεβασμός στη δικαστική λειτουργία" είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου για σειρά παρεμβάσεων στη δικαστική λειτουργία.

Στον αντίποδα ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επέρριψε στην κυβέρνηση ότι παρεμβαίνει ωμά στο έργο της δικαιοσύνης εδώ και τρία χρόνια. Χαρακτήρισε δε αδιανόητο να μην έχει τελειώσει ακόμη η δίκη της Χρυσής Αυγής. Αντίστοιχα, ο Ανδρέας Λοβέρδος κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι "με λοιδορίες, απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και εκβιασμούς επιδιώκει να χειραγωγήσει την Τρίτη Εξουσία του πολιτεύματος που σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους κανόνες του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος έχει δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να ελέγχει την κυβέρνηση".

Keywords
Τυχαία Θέματα