Κοινές ασκήσεις Τουρκίας-ΝΑΤΟ στο FIR Λευκωσίας

Διεθνείς συμφωνίες, συμβάσεις και συμφωνίες παραβλέπει για τις επιχειρήσεις του το ΝΑΤΟ, το οποίο, στο πλαίσιο των επιχειρήσεών του στην περιοχή, πραγματοποιεί κατασκοπευτικές ασκήσεις μαζί με την Τουρία, η οποία με παράνομη ΝΟΤΑΜ δεσμεύει μεγάλη περιοχή του νοτιοδυτικού τμήματος του FIR Λευκωσίας.

Συγκεκριμένα, με την ΝΟΤΑΜ Ν0092/18 που εκδόθηκε μάλιστα μέσω των παράνομων υπηρεσιών των κατεχομένων για την ούτω καλούμενη περιοχή συμβουλευτικών υπηρεσιών "Ερτζιάν", με τον άτυπο διεθνή κωδικό "LCEN", αναφέρεται

ότι, η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία θα πραγματοποιεί πτήσεις του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (Airborne Warning and Control System), τα γνωστά AWACS, στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ με την ονομασία "Φύλακας των Θαλασσών". Οι πτήσεις, αναφέρεται στη ΝΟΤΑΜ, θα πραγματοποιηθούν αύριο και μεθαύριο 2 και 3 Μαΐου, "στην εναέρια περιοχή συμβουλευτικών υπηρεσιών Ερτζιάν σε διεθνή εναέριο χώρο στη Μεσόγειο θάλασσα".

Αναφέρεται επίσης στην παράνομη τουρκική ΝΟΤΑΜ, ότι τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη που συμμετέχουν στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ, θα είναι και οπτικά αναγνωρίσιμα αλλά και θα μπορούν να εντοπίζονται μέσω των ραντάρ. Μάλιστα, προτρέπεται η διεθνής αεροπορία, να μην πραγματοποιεί πτήσεις στη "δεσμευμένη" περιοχή σε ύψος μεταξύ των 28.000 ποδών και των 31.000 ποδών.

Πρόκειται για περιοχή έκτασης 11.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων περίπου, που επικαλύπτει σημαντικές ζώνες για την αεροπλοΐα στην περιοχή του FIR Λευκωσίας και μάλιστα τα αναφερόμενα υψόμετρα είναι αυτά που πετούν πολλά αεροσκάφη. Είναι βέβαιο ότι η εν λόγω δέσμευση θα επιφέρει ιδιαίτερη παρενόχληση με αλλαγές πορείας για αεροσκάφη που απογειώνονται από το Τελ Αβίβ με προορισμό την Ευρώπη, αλλά και από την Αίγυπτο.

Η επιχείρηση "Φύλακας των Θαλασσών" του ΝΑΤΟ βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Νοέμβριο του 2016 και σε αυτή συμμετέχουν μεταξύ άλλων, εκτός της Τουρκίας και η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία, ενώ συντονίζεται από τη Ναυτική διοίκηση του ΝΑΤΟ στη Βρετανία.

Μέχρι τώρα οι δυνάμεις των χωρών που συμμετέχουν στην επιχείρηση "φύλακας των Θαλασσών", κινούνταν σε περιοχές νότια της Κρήτης επιτηρώντας τις ακτές της Λιβύης όπως και νοτιοανατολικά της Κύπρου, κοντά στη Συρία. Είναι η πρώτη φορά που αναφέρει μεταφορά των επιχειρήσεων βορειοδυτικά της Κύπρου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ρωσία, για ανάλογες δεσμεύσεις, απευθύνεται πάντοτε στις νόμιμες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα