Κι από Σμύρνη... Σαλονίκη: Η Μιμή Ντενίση επανέρχεται θεατρικά με το δράμα της Μικρασιατικής Καταστροφής

«Όλοι έχουμε δει τις τελευταίες ημέρες τις άγριες εικόνες από τη Συρία. Πρόκειται για μια επανάληψη της ιστορίας. Αυτό που έγινε στη Σμύρνη, αυτό που έγινε με τους Εβραίους, αυτό γίνεται τώρα και στη Συρία. Κάθε χώρα όμως τα κρατά αυτά τα γεγονότα λίγο κρυφά και διαστρεβλωμένα. Η Γαλλία και οι ΗΠΑ δεν θέλουν να έχουν ευθύνη για τη Συρία. Και η Ελλάδα με τη Μικρασιατική

Καταστροφή δεν έχει παραδεχθεί τα λάθη που έκανε και δεν τα "κρατά" στην ιστορία της. Πρέπει κάποτε να ανοίξουμε τα μάτια και τα στόματα και να λέμε την αλήθεια, έτσι μόνο θα προχωρήσουμε.»

Με αυτήν την εισαγωγή, η πολυπράγμων Μιμή Ντενίση παρουσίασε το μεσημέρι της Τρίτης το νέο της θεατρικό έργο «Κι από Σμύρνη... Σαλονίκη», το πρώτο ελληνικό θεατρικό sequel της μεγάλης επιτυχίας του «Σμύρνη μου αγαπημένη», που ήδη φαίνεται πως θα ακολουθήσει την ίδια, αν όχι μεγαλύτερη ανοδική πορεία.

Το δεύτερο αυτό κεφάλαιο της ιστορίας της οικογένειας Μπαλτατζή, το οποίο θα κάνει πρεμιέρα στις 24 Οκτωβρίου στο στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» ήρθε μετά από απαίτηση του... κοινού. Όπως αποκάλυψε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η κα. Ντενίση - η οποία στην παράσταση εκτός από πρωταγωνίστρια είναι παραγωγός, σκηνοθέτιδα και κειμενογράφος - η πλειοψηφία των θεατών του «Σμύρνη μου αγαπημένη» ήθελαν να μάθουν τι απόγινε η πολυπαθής οικογένεια της Φιλιώς Μπαλτατζή, νομίζοντας μάλιστα ότι πρόκειται για αληθινά πρόσωπα και όχι μυθοπλασία. Και κατά κάποιον τρόπο ίσως να είναι γιατί τα όσα βίωσαν και πέρασαν είναι βασισμένα στην ιστορική πραγματικότητα: «Η προηγούμενη παράσταση γνώρισε αυτήν την επιτυχία γιατί η καταστροφή της Σμύρνης υπάρχει στο DNA του Έλληνα. Από τα 11 εκατομμύρια του πληθυσμού σήμερα, τα 4,5 με 5 εκατ. είναι απόγονοι Ελλήνων προσφύγων και αισθάνονται ότι έχουν αδικηθεί ιστορικά» ανέφερε η Μιμή Ντενίση.

Αποφάσισε να γράψει τη συνέχεια της ιστορίας. Έχοντας σπουδάσει Ιστορία, η Μιμή Ντενίση ανέτρεξε σε κείμενα ελληνικά και ξένα, Θεσσαλονικιών συγγραφέων και Εβραίων και κατέληξε ότι το πιο σωστό σκηνικό για να αποδοθούν τα γεγονότα που σημειώθηκαν στην Ελλάδα κατά τον Μεσοπόλεμο ήταν η Θεσσαλονίκη, ένα «καζάνι που έβραζε» την περίοδο εκείνη καθώς στα χώματά της φιλοξενούνταν ντόπιοι, Εβραίοι, Πόντιοι, Μικρασιάτες και πρόσφυγες, που προσπαθούσαν να ζήσουν αρμονικά παρά τις διαφορές τους.

Το «Κι από Σμύρνη... Σαλονίκη» είναι ένα σύνθετο έργο που φέρνει στην επιφάνεια άγνωστα στοιχεία για μια από τις πιο ταραγμένες εποχές της Ελλάδας, συνέχισε η κα. Ντενίση και όπως είπε είναι μια δύσκολη και σπουδαία παράσταση όχι λόγω του μεγέθους της (300 κοστούμια, χρήση νέων 3D τεχνολογιών, ζωντανή μουσική, πλούσια σκηνικά και ένας από τους πιο μεγάλους θεατρικούς θιάσους κ.ά.) αλλά για την ουσία της. «Μια θεατρική παράσταση πρέπει να έχει ουσία. Σήμερα υπάρχει το προσφυγικό, εκατομμύρια άνθρωποι σέρνονται στους δρόμους, όπως τότε. (..) Το θέατρο δεν πρέπει να είναι διασκέδαση αλλά ψυχαγωγία: Θέλω οι θεατές να βγουν από το θέατρο και να σκεφτούν, να συζητήσουν τι είδαν, ακόμα και αν διαφωνούν με το αν απέδωσα κάτι σωστά.»

Λίγα λόγια για το έργο

Η αρχόντισσα της Σμύρνης Φιλιώ Μπαλτατζή και τα παιδιά της καταφέρνουν να επιζήσουν της Μικρασιατικής καταστροφής και μετά από μεγάλες περιπέτειες καταλήγουν στη Μακεδονία. Η Σαλονίκη γίνεται η πατρίδα των προσφύγων.

Το έργο παρακολουθεί την πορεία της οικογένειας και πολλών νέων χαρακτήρων την περίοδο από την ανταλλαγή των πληθυσμών μέχρι την αρχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η ανέλιξη των προσφύγων από την απόλυτη φτώχεια σε μια καινούρια αξιοπρεπή ζωή, η προσπάθειά τους να γίνουν ένα με τ’ αδέλφια τους στην Ελλάδα, η άνοδος και η πτώση της ακμάζουσας Εβραϊκής κοινότητας, δίνονται ανάγλυφα μέσα από τους χαρακτήρες. Το έργο είναι μια μεγάλη νωπογραφία της εποχής με φόντο την πολιτική κατάσταση μέσα από προσωπικές ιστορίες και με τη μουσική της εποχής από τα σεφαραδίτικα, μέχρι τα ρεμπέτικα και τον Αττίκ, να αναδεικνύουν τις αισθητικές και πολιτιστικές αντιθέσεις ανάμεσα σε ντόπιους και πρόσφυγες.

Συντελεστές

Κείμενο - σκηνοθεσία: Μιμή Ντενίση

Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης

Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη

Μουσική: Ανδρέας Κατσιγιάννης

Φωτισμοί: Αργύρης Θέος

Κινησιολογία: Μάρω Μαρμαρινού

Τρισδιάστατα γραφικά: Κωνσταντίνος Τηλιγάδης - Δημήτρης Αγαθόπουλος

Πρωταγωνιστεί η Μιμή Ντενίση και με αλφαβητική σειρά οι: Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Γιώργος Αρμένης, Νικολέττα Βλαβιανού, Κατερίνα Γερονικολού, Μαρία Εγγλεζάκη, Λευτέρης Ελευθερίου, Δημήτρης Μακαλιάς, Μιχάλης Μητρούσης, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Νίκη Παλληκαράκη, Όλγα Πολίτου, Δήμητρα Σιγάλα, Αναστασία Σκοπελίτη, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Αντιγόνη Ψυχράμη.

Παίζουν επίσης: Κατερίνα Αντωνιάδου, Αντώνης Βαρθαλίτης, Χρήστος Βελιάνο, Νικόλας Γκιούλης, Μαρίλια Μητρούση Δήμητρα Μιχαηλίδου, Αιμίλιος Μωσαΐδης, Νίκος Νικολαΐδης, Ηλίας Νομικός, Έφη Σταυροπούλου, Ζαχαρένια Φραγκιαδάκη

Ζωντανά επί σκηνής ο Ανδρέας Κατσιγιάννης με τον Σωτήρη Μαργώνη

Πληροφορίες ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Τετάρτη 19:00
Πέμπτη 19:00
Παρασκευή 20:00
Σάββατο 20:00
Κυριακή 18:30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

€14, €16, €20, €25, €30, €40, €50

(Ισχύουν ειδικές τιμές για ΑΜΕΑ & ανέργους, νέους έως 26 ετών και φοιτητές από τα ταμεία του θεάτρου ή με τηλεφωνική κράτηση)

Ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις άνω των 20 ατόμων:

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Στο «ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://tickets.theatron254.gr

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://viva.gr

Τηλεφωνικά στο 212 254 0300

«ΘΕΑΤΡΟΝ»

Πειραιώς 254, Ταύρος

Τ. 212 254 0300

www.theatron254.gr

Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης

Keywords
Τυχαία Θέματα