Κακοκαιρία: Ραγδαία επιδείνωση του καιρού- Στο "κόκκινο" οι καταιγίδες και άνεμοι 8 μποφόρ

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα προβλέπεται επιδείνωση του καιρού στη χώρα, από την Τετάρτη και από τα δυτικά, όπως αυτή περιγράφεται στο σχετικό Έκτακτο Δελτίο. Το αίτιο που θα προκαλέσει αυτή την μεταβολή, οφείλεται στις ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες που θα εισβάλουν στη Δυτική Μεσόγειο από την Βορειοδυτική Ευρώπη με την βοήθεια του πολικού αεροχείμαρροι και θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες κυκλογέννεσης (δημιουργίας

ισχυρού επιφανειακού χαμηλού).

Πρέπει να τονίσουμε ότι η πορεία του συστήματος αυτού είναι επισφαλής και κρίνουμε ότι σαφή όρια κίνησης μπορούμε να έχουμε μόνο για τις επόμενες 72 ώρες. Θα επανέλθουμε με νεότερα δεδομένα τις επόμενες ημέρες. Πάντως πριν περάσει αυτό χαμηλό από την περιοχή μας,- Παρασκευή προς Σάββατο- διαδοχικές διαταραχές λόγω του ανώτερου νοτιοδυτικού ρεύματος θα προκαλούν μεγάλα ύψη βροχής στη Δυτική τη Βόρεια Ελλάδα και το Ανατολικό Αιγαίο κάτι που οι μετεωρολόγοι το ονομάζουμε ο «καιρός του Π» .

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν την Τετάρτη περισσότερο είναι τα ΒΔ καθώς τα 24ΩΡΑ ύψη βροχής φτάνουν τοπικά τα 90 με 100 mm.

Περιοχές υετού (βροχοπτώσεων)

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο παρουσιάζονται στους παραπάνω χάρτες με τα αντίστοιχα ύψη υετού για τα οποία ισχύει ο χρωματικός δείκτης του Ευρωπαϊκού συστήματος προειδοποίησης Meteoalarm για το οποίο η ΕΜΥ έχει την ευθύνη και αρμοδιότητα επί των σχετικών προειδοποιήσεων. Με βάση τα συγκεκριμένα κριτήρια επικινδυνότητας έχουμε εκδώσει πορτοκαλί προειδοποίηση. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα ύψη βροχής ανά 6ωρο σε κάθε περιοχή της χώρας.

Βίντεο με τα Ύψη υετού από Τετάρτη έως και Παρασκευή

Περιοχές χιονοπτώσεων

Για τις περιοχές των χιονοπτώσεων θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα μεγαλύτερα ύψη χιονιού θα σημειωθούν στον κορμό της ηπειρωτικής Ελλάδος και σε μεγάλα υψόμετρα (πάνω από τα 1000μ ). Για την εξέλιξη των χιονοπτώσεων από το μεσημέρι της Δευτέρας μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης ακολουθεί σχετικό βίντεο με τις περιοχές που θα επηρεαστούν.

Πεδίο ανέμων

Επισημαίνουμε την ενίσχυση των νοτίων ανέμων στα πελάγη που τοπικά θα φτάσουν τα 8 μπ.

Για την περαιτέρω εξέλιξη του καιρού μπορείτε να ανατρέξετε στην πρόγνωση του καιρού των πολλών ημερών , ενώ από την ιστοσελίδα της ΕΜΥ μπορείτε να δείτε τα προγνωστικά προϊόντα, όπως αυτά παράγονται από τα ατμοσφαιρικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται επιχειρησιακά. Σας συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ για τα φαινόμενα που περιγράψαμε παραπάνω . Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της πάντοτε όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από σχετική αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων καθώς και την σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού καθώς και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την έγκυρη ενημέρωσή σας.

Keywords
Τυχαία Θέματα