Καμπάνια για το δικαίωμα στη μητρότητα των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών

Λειψά δικαιώματα έχουν οι αναπληρώτριες και κατά την άδεια μητρότητας (κύησης και λοχείας), καθώς δικαιούνται μόλις 119 μέρες άδειας συνολικά, 8 εβδομάδες πριν από τον τοκετό και 9 εβδομάδες μετά.

Οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί τιμωρούνται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, δεν δικαιούνται άδεια επαπειλούμενης κύησης με αποδοχές, δεν έχουν ένσημα και δεν αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία τους.

Στο alfavita.gr εστάλη κείμενο από τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από τη Σύρο, την Τήνο και τη Μύκονο όπου με κείμενό τους ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να καθιερωθεί η άδεια μητρότητας στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς.

Το κείμενο του Συλλόγου ΠΕ Σύρου, Τήνου, Μυκόνου:

Το Υπουργείο Παιδείας, ουσιαστικά στερεί από χιλιάδες αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε γυναίκας σε προστατευόμενη κύηση, λοχεία αλλά και ανατροφή του παιδιού της. Αν και οι ελαστικά εργαζόμενες εκπαιδευτικοί καλούνται να κάνουν την ίδια δουλειά με τους μόνιμους συναδέλφους, αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, εξακολουθούν να μην έχουν τα ίδια δικαιώματα.

Το είδος της σύμβασής τους καθορίζει κατά πόσον μπορούν να εγκυμονήσουν, το πόσο μητέρες μπορεί να είναι ή το πόσο ανάγκη τις έχει το μωρό τους, τη στιγμή μάλιστα που κάθε ένσημο ή προϋπηρεσία επιβάλλονται ως προϋποθέσεις για την επιδότηση από τον ΟΑΕΔ κάθε καλοκαίρι ή την επαναπρόσληψη κάθε νέο έτος αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα:

Οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί στερούνται άδειας επαπειλούμενης κύησης με αποδοχές, ένσημα και αναγνώριση προϋπηρεσίας. Οι συναδέλφισσες τιμωρούνται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους στο όνομα της μείωσης του κόστους και εξαναγκάζονται είτε να παραμείνουν στη δουλειά εκθέτοντας σε κίνδυνο τις ίδιες και τα έμβρυα, είτε να παραιτηθούν των δικαιωμάτων τους αποδεχόμενες ότι θα παραμείνουν χωρίς μισθό, ένσημα, προϋπηρεσία και ευκαιρία να ξαναεργαστούν ως αναπληρώτριες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ ALFAVITA.GR:

Εξ αποστάσεως & δια ζώσης διήμερο σεμινάριο: Ο εκπαιδευτικός ως εμψυχωτής Βιωματικό σεμινάριο: Η Έννοια της Συμπερίληψης στη Σχολική Ομάδα Το κορυφαίο επιμορφωτικό σεμινάριο για GDPR (και Live Streaming)
Keywords
Τυχαία Θέματα